mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipospadias
Index » Neurochirurgie » Hipospadias
» Epispadiasul

Epispadiasul







DEFINITIE
Epispadiasul reprezinta o malformatie congenitala a aparatului urogenital, caracterizata prin deschiderea ectopica a uretrei pe fata dorsala a penisului, datorata unei aplazii a peretelui uretral dorsal.
EMBRIOLOGIE
Ca si in cazul extrofiei de ca, cauza epispadiasului este reprezentata de un defect de mezo-dermizare la nivelul tuberculului genital.
ETIOPATOGENIE
Epispadiasul are o frecventa de 1 la 30 000-50 000 de nasteri.In epispadias apar urmatoarele tulburari morfo-patologice:
- tulburari sfincteriene (incontinenta urinara);
- anomalii musculo-scheletice (dehiscenta simfi-zei pubiene si a muschilor drepti abdominali);


- secundar dehiscentei simfizei pubiene, apare o lateralizare a insertiilor corpilor cavernosi si scurtarea acestora: in felul acesta penisul este hipo-trofic, scurt si flectat dorsal (printr-un proces fibros retractil).
Afectiunea este mai frecventa la baieti decat la fete (in raport de 5/1).


ANATOMIE PATOLOGICA

La baieti
Penisul este hipoplazic, avand uneori aspectul unui gland situat intr-un sant.
Din punct de vedere anatomopatologic se descriu urmatoarele patru forme de epispadias:
- balanic (glandular) - caracterizat prin deschiderea orificiului uretral pe fata dorsala a santului balano-preputial, pana la nivelul meatului; glandul este despicat dorsal, iar preputul hiperplazic situat pe fata ventrala; continenta, mictiunea si simfiza pubiana sunt normale;
- penian - caracterizat prin deschiderea orificiului uretral pe fata dorsala a penisului, intre gland si baza penisului; penisul este hipertrofie, scurt, flectat dorsal; uretra peniana formeaza un jgheab limitat lateral de cei doi corpi cavernosi: continenta, mictiunea si simfiza pubiana sunt normale (. 1);
- subpubian (peno-pubian) - caracterizat prin deschiderea larga a orificiului uretral la nivelul regiunii pubiene, imediat deasupra bazei penisului; scrotul este bifid, uneori apare si o forma minora de extrofie cala, este prezenta incontinenta urinara si dehiscenta simfizei pubiene;
- cal (total) - reprezinta de fapt o extrofie de ca inferioara; orificiul uretral larg este acoperit de un rudiment penian (circa 1,5 cm) flectat, aplatizat, avand corpii cavernosi dehiscenti; preputul hipertrofie situat ventral acopera penisul hipotro-fic care dene zibil doar prin tractiunea anterioara a preputului; incontinenta urinara si dehiscenta simfizei pubiene sunt intotdeauna prezente.


La fete

La sexul feminin s-au descris urmatoarele forme anatomopatologice de epispadias:
- subsimfizara - uretra este deschisa mult mai sus fata de orificiul vaginal, orificiul uretral ectopic fiind situat intre cele doua ramuri ale clitorisului partial bifurcat, continenta, mictiunea si simfiza pubiana sunt normale;
- retrosimfizara - uretra este deschisa larg sub simfiza pubiana, orificiul uretral ectopic fiind situat intre cele doua ramuri departate ale clitorisului complet despicat; este prezenta incontinenta urinara si dehiscenta simfizei pubiene;
- clitoridiana - colul cal se deschide direct la tegument intre cele doua ramuri ale clitorisului despicat complet; se constata agenezia peretelui dorsal uretral, incontinenta urinara si dehiscenta simfizei pubiene se asociaza intotdeauna.


DIAGNOSTIC POZITIV

Diagnosticul pozitiv este usor de silit, afectiunea fiind edenta la simpla inspectie.


INVESTIGATIILE PARACLINICE

Explorarile paraclinice complementare au rolul de a edentia statusul fiziologic al aparatului urinar si sfincterian si anomalii musculo-scheletice in vederea silirii conduitei terapeutice. Cele mai importante explorari sunt:
- probe urinare de laborator (examen de urina, urocultura);
- ecografia;


- urografia;

- cistoscopia.

DIAGNOSTIC DIFERENTIAL
Afectiunea fiind edenta, nu comporta elemente de diagnostic diferential.


TRATAMENT

Tratamentul este chirurgical, fiind indidualizat in functie de forma anatomo-clinica.


Obiectivele tratamentului chirurgical sunt:

- redresarea penisului;


- refacerea uretrei;

- suprimarea incontinentei urinare.


Tratamentul epispadiasului continent


Epispadiasul continent cuprinde formele de epispadias balanic si penian (la baieti) si epispadiasul subsimfizar (la fete).
1. Primul timp consta in redresarea si alungirea penisului.
Redresarea penisului presupune extirparea tesuturilor fibroase, a bridelor si a plicilor cutanate dorsale care retracta, curbeaza si tractioneaza penisul spre pube.
Pentru inlaturarea acestor obstacole anatomice se indica sectionarea transversala prin una sau mai multe incizii ale tegumentelor extirparea tesutului fibros retractil subcutanat si sutura longitudinala a breselor chirurgicale. Disectia si eliberarea uretrei in amonte este manevra utila in desfiintarea curburii dorsale.
Procedeul Innes Williams (. 2) permite atat redresarea cat si alungirea penisului. Acesta consta in incizia cutanata in \"V\" pe fata dorsala a penisului, cu varful in aval de orificiu si ramurile spre pube; prin disectia uretrei; aceasta este eliberata de corpii cavernosi si ridicata impreuna cu lamboul tegumentar triunghiular pana la baza penisului; rezectia bridelor fibroase periuretrale; sutura transei chirurgicale cutanate in \"Y\".

Pentru realizarea unei alungiri cat mai optime a penisului, unii autori utilizeaza dezinsertia si reinsertia corpilor cavernosi de pe oasele pubiene.
Alti autori recomanda doar o dezinsertie partiala a corpilor cavernosi, cu respectarea portiunii pro-ximale datorita prezentei in aceasta zona a elementelor vasculo-nervoase. Pentru a obtine suficient tegument in vederea acoperirii zonei denu-date, se indica o mobilizare larga a tegumentelor ventrale si dedublarea sortului preputial de pe fata inferioara. Dupa mobilizare, portiunile corpilor erectili vor fi saturate pe linia mediana a tunicilor fibroase, asigurandu-se astfel alungirea penisului.
2. Timpul al doilea consta in refacerea uretrei prin diverse operatii plastice, asemanatoare celor din hipospadias:
- utilizarea tegumentului penian (procedeu Duplay - modificat, Marion);
- utilizarea grefelor uretrale cu tunelizare (procedeul Nove-Jasserand);
- in situatia unei uretre scurte se recurge la procedeul Cantwel-Young (trecerea uretrei printre corpii cavernosi pe fata inferioara a penisului); in felul acesta epispadiasul este transformat in hipospadias, care va fi corectat printr-unul din procedeele cunoscute de uretroplastie.
Ureteroplastia, indiferent prin ce procedeu se efectueaza, va fi practicata la cel putin 6 luni de la primul timp de redresare si alungire peniana, aceasta pentru a permite o buna cicatrizare a primelor interventii chirurgicale.
La sexul feminin reconstructia uretrei se face dupa procedeele Dees, Daes si altele. Interventia chirurgicala este mai scurta, prin amploarea mai redusa in segmentul distal. Uretroplastia anterioara si apropierea clitorisului dedublat presupune un timp operator mai redus.
Tratamentul epispadiasului incontinent
Rezolvarea chirurgicala a incontinentei urinare in cazul epispadiasului se poate face prin urmatoarele procede:
- reconstructia colului cal (procedeul Young);
- alungirea uretrei posterioare prin tunelizare cu mucoasa cala si suspendarea la simfiza pu-biana, ceea ce realizeaza continenta prin crearea unei angulatii cerco-uretrale;
- procedeul Young-Dees-Cantwell care consta in alungirea si ingustarea uretrei, neosfincter folosind doua lambouri musculare din trigonul cal, uretroplastie din tegument local si corpii cavernosi;
- procedeul Kufman, care consta in injectarea de teflon in jurul colului cal, in tesutul periure-tral si in perineu;
- utilizarea sfincterului artificial reprezinta o solutie actuala.In caz de esec terapeutic, pot fi utilizate toate procedeele de derivatie urinara (derivatie urinara la tegument, mediata, incontinenta sau continenta, derivatia colonica - ureterosigmoidostomia).


EVOLUTIE. COMPLICATII. PROGNOSTIC

Epispadiasul reprezinta o afectiune grava. Asocierea unei extrofii cale presupune interventii chirurgicale ample si esalonarea timpilor operatori in functie de tehnica utilizata si de statusul pacientului.
Prognosticul in timp este rezervat, fiind una din afectiunile chirurgicale pediatrice care pot reprezenta o baza de studiu pentru generatiile itoare de chirurgi pediatri.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor