mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipertensiunea intracraniana
Index » Neurochirurgie » Hipertensiunea intracraniana
» Tratament

Tratament







Sindromul de HIC constituie una din urgentele medicochirurgicale. Tratamentul sau urmareste doua obiecti:
- combaterea fenomenelor de HIC, cat mai precoce, pentru a preni complicatiile mecanice (herniile cerebrale);
- rezolvarea rapida a etiologiei HIC, intrerupan-du-se cercul vicios patogenic.In cazurile de HIC decompensate, primele masuri, nespecifice, se adreseaza controlului permeabilitatii cailor aeriene superioare, cu aspirarea secretiilor si asistarea mecanica a respiratiei. Se recomanda ca si copilul sa fie pozitionat in decubit lateral cu capul mai jos, cu aplicare de sonda de aspiratie gastrica, catetere endonoase si, desigur, cateter urinar. Se^* monitorizeaza functiile vitale; starea de constienta, reflexele trunchiului cerebral si mai ales aspectul pupilar. Aceste masuri realizeaza o compensare minora a complicatiilor mecanice si vasculare produse prin sindromul de HIC.
Masurile specifice se adreseaza etiologiei sindromului de HIC, adica sanctiunea neurochirurgi-cala de extirpare a proceselor inlocuitoare de spatiu intracraniene (tumori cerebrale, abcese, chisturi hidatice, hematoame etc). Tot in tratamentul HIC trebuie incluse: procedeele de drenaj LCR, pentru rezolvarea hidrocefaliilor obstructi si craniecto-miile obligatorii in cazul craniostenozelor.In cazul HIC pseudotumorale, masurile specifice se adreseaza selectiv elementului etiologic, ca de exemplu: combaterea hipercapniei sau a altor tulburari meolice sau hidro-electrolitice; antibiote-rapie, in caz de meningo-encefalita sau alte procese infectioase; tratamentul edemului cerebral in afectiunile alergice si generale mai ales ale copilului; craniectomie, in cazul craniostenozelor; extirparea proceselor inlocuitoare de spatiu; drenarea chirurgicala a hidrocefaliilor.


Un rol important in tratamentul HIC, indiferent de mecanism il are corectarea rapida a edemului cerebral acut.In edemul cerebral acut vasogenic (tip edemul peritumoral), tratamentul de electie este cortico-terapia, care are capacitatea de a resili integritatea vasculara (8). Corticosteroizii, de tip hemisuc-cinat de hidrocortizon in doza de 50-l50 mg/24 h sau dexametazona in doza de 0,2-0,4 mg/kg/24 h, au ca actiune principala refacerea integritatii barierei hematoencefalice (9). Actiunea corticosteroi-zilor se instaleaza mai lent, la 12-l8 ore de la administrare; dar prezinta avantajul ca pot fi administrati in cure prelungite fara pericol de rebound al sindromului de HIC (26).In edemul cerebral acut citotoxic (tip edemul ischemic-hipoxic) tratamentul de electie este prin solutii hiperosmolare (14). Solutiile hiperosmolare (Manitolul 20%, in doza de 1,5-4 g/kg - (2)) reduc HIC prin crearea unui gradient de presiune osmotica intre spatiul intracelular si extracelular. Actiunea acestor solutii se instaleaza rapid, la 10-30 minute de la administrare, dar repetarea administrarii poate determina o crestere secundara a presiunii intracraniene (rebound), fapt care contraindica administrarea lor in cure prelungite. in edemul post-traumatic - tip de edem vasogenic in prima faza, urmat de edem citotoxic, se recomanda tratament corticosteroid urmat rapid de tratament depletiv prin solutii hiperosmolare.


Monitorizarea presiunii intracraniene are valoare prognostica si terapeutica. Multiple procedee incearca determinarea presiunii intracraniene, fiind utilizate mai ales in traumatismele cranio-cerebrale gra (17, 22)



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor