mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Fistulele carotidocavernoase sl ale dureimater
Index » Neurochirurgie » Fistulele carotidocavernoase sl ale dureimater
» Acut

Fistulele carotidocavernoase sl ale dureimater


Fistulele carotido-cavernoase sunt de obicei rezultatul unor leziuni traumatice produse la nivelul peretilor arterei carotide interne in traiectul sau intracavernos (fig. 1). Ele pot apare insa si "spontan" (1). Alte fistule sunt situate la nivelul durei-mater si constituie suntari ale fluxului ramurilor arterelor meningee (cu provenienta din carotida externa) si cu drenaj venos in sinusurile durale sau in venele corticale. Fistulele carotido-cavernoase post-traumatice se manifesta clinic printr-un zgomot ca "de locomotiva", sincron cu sistola, audibil in regiunea temporo-orbitara respectiva si dezvoltarea unui edem si chemozis conjunctival si periorbitar cu proptozis al ochiului ipsilateral. Tratamentul fistulelor carotido-cavernoase a trecut prin mai multe trepte de evolutie. Initial s-a utilizat operatia de trapping carotidian intern, cu obstruarea seriata, intai prin ligatura progresiva la gat si apoi cliparea endocraniana pe cale subfron-tala a carotidei interne supracavernoase. Apoi Hamby (2) a clipat carotida supracavernoasa, embolizand fistula dupa aceea pe cale carotidiana interna cervicala cu fragmente de muschi. Ulterior Serbinenko si Debrun au utilizat tehnici de embolizare cu balonas detasabil, introdus sub control radiologie pe cale femurala sau direct carotidiana (3, 4). Balonasul este manevrat catre sediul fistulei si apoi umflat si detasat. in majoritatea cazurilor se pastreaza permeabilitatea carotidei interne.










Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor