mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fistulele carotido-cavernoase sl ale durei-mater
Index » Neurochirurgie » Fistulele carotido-cavernoase sl ale durei-mater
» Fistulele durale

Fistulele durale





Malformatiile vasculare spinale sunt clasificate in general ca fistule durale sau ca malformatii vasculare intradurale (8, 9). Malformatiile intradurale se compun la randul lor din carnoame si malformatii Junile\". Cu ajutorul angiografiei selecti s-au clasificat aceste malformatii (10).
- Tipul I a fost descris sub forma unui singur vas atasat dorsului madui, cu originea toracala inferioara si mers ascendent. Sunt cele mai frecnte;
- Tipul II - descris ca "glomus\" sau "nidus\" este reprezentat de un ghem vascular situat la suprafata madui sau patrunzand in adancimea ei si care este alimentat de vasele medulare;
- Tipul III, cel "junil\" sau "difuz\" a fost descris ca o colectie difuza de artere si ne ce inlocuiesc practic complet un segment al madui. A fost denumit ca "junil\" datorita descoperirii sale la copii si tineri. in general tipul I reprezinta o fistula durala, tipul II este un carnom, tipul III corespund structurii unei MAV cerebrale.
Malformatiile vasculare epidurale isi au de obicei originea in structura rtebrelor si apar de obicei la radiografia acestora.
Fistulele durale sunt reprezentate de aglomerari arterio-noase situate pe suprafata sau in structura interna a durei (11). De obicei sunt alcatuite dintr-o singura artera hranitoare care se continua cu elementele noase ce trarseaza foramenul rtebral. Uneori exista mai multe artere hranitoare. Acestea patrund transdural si se continua cu o na arterializata situata pe fata posterioara \"a madui si care merge ascendent. Aceasta na dorsala este conectata la plexul nos care asigura drenajul nos medular. Arterializarea nei dorsale a madui crescand presiunea intranoasa, reduce presiunea de perfuzie la nilul medular, realizand ischemia acesteia si consecutiv mielo-patia (L113).
Simptomatologia este reprezentata de tulburari senzorio-motorii distal de sediul malformatiei si uneori de suferinte radiculare la nilul fistulei.
Tratamentul fistulelor spinale durale consta din intreruperea continuitatii arterei hranitoare cu na arterializata. Aceasta poate fi realizata prin embo-lizari, intreruperea nelor arterializate la nilul tecilor radiculare sau coagularea nelor la acest nil. inainte se exciza na spinala dorsala arterializata, dar s-a constatat ca acest vas se trom-bozeaza daca majoritatea "feeders-urilor\" radiculare sunt intrerupte.


Malformatii carnoase intradurale

Sunt reprezentate de mici colectii de vase cu pereti subtiri localizate la suprafata sau in interiorul madui. Uneori aceste camoame se pot gasi chiar in structura durei.
Carnoamele spinale apar clinic cu deteriorari sensorio-motorii lent progresi, adesori insotite de dureri de asemeni cu exacerbari legate de episoadele hemoragice. Excizia microchirurgicala poate fi suficienta fara a accentua deterioararea neurologica.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor