mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Atreziile sl stenozele duodenale neo-natale
Index » Neurochirurgie » Atreziile sl stenozele duodenale neo-natale
» Malformatiile asociate

Malformatiile asociate







Aceste malformatii sunt frecnte, frecnta care poate merge pana la 70%.
Anomalia cea mai frecnt asociata unei obstructii duodenale si cea mai grava este trisomia 21 (30% dintre cazuri).
Constatarea unei anomalii duodenale printr-o ecografie antenatala trebuie sa duca la practicarea unui cariotip fetal, inainte de a practica o intrerupere terapeutica de sarcina.
Un alt tip de malformatie frecnt intalnita in ocluziile duodenale este mairotatia intestinala (intre 6-33%).
Malformatiile cardiace si ale vaselor mari sunt de asemenea malformatii frecnte (pana la 33%).Intre alte malformatii citate ca asociate mentionam: atrezia de esofag, imperforatia anala, malformatiile renale si genitale, malformatiile rtebrale.



ANOMALIILE CAILOR BILIARE
Chiar daca sunt relativ rare (1-2% din cazuri), anomaliile cailor biliare trebuie sa fie cunoscute si recunoscute in cadrul unei indicatii terapeutice. in caz de atrezie completa se pot observa forme cu atrezii de cai biliare (atrezia caii biliare principale, a culei biliare, a canalului cistic).In caz de diafragm, toate varietatile sunt posibile. Papila se poate situa pe una din fetele dia-fragmului sau pe linia de insertie sau la nilul perforatiei sale. in caz de stenoza, care este aproape intotdeauna situata la nilul lui D2, calea biliara principala se poate deschide la nilul acestui segment stenozat.
Apare deci interesul fata de o analiza minutioasa si radiografica a anatomiei cailor biliare in cursul unei interntii pentru ocluzie duodenala.
O anomalie rara isi merita insa un loc particular si anume - na porta preduodenala care poate intr-un anumit numar de cazuri sa realizeze o stenoza duodenala.
Aproximativ 30% din copii cu atrezie duodenala au una sau mai multe anomalii majore cardiace, renale, musculo-scheletice sau de sistem nervos central, in timp ce mai putin de 10% din copii cu atrezie jejuno-ileala au o malformatie asociata majora.
Boala Hirschsprung a fost diagnosticata la 10 zile la 2 pacienti. O perforatie gastrica a fost gasita la 2 nou-nascuti ca o afectiune de insotire la pacientii nostri cu atrezie duodenala.


Trisomia 21 a fost detectata la 30% dintre copin trecuti in revista de "Academia Americana de Pediatrie\" si in 19 din 60 cazuri (31%) dintre copii cu atrezie duodenala vazuti in seriile noastre.
Sfatul si consimtamantul parental trebuie sa fie obtinut inaintea operatiei datorita ratei crescute de mortalitate si impactului pe care il are defectul genetic asupra cresterii, dezvoltarii si supravietuirii. Daca este o problema de diagnostic se obtine si un cariotip. Copilului i se acorda o nutritie parenterala periferica si sustiune nasogastrica pana cand este disponibila aceasta informatie.
Boala congenitala de inima este cea mai importanta anomalie de organ sistemic unic si este gasita la 20% dintre copin cu atrezie duodenala.
Anomalii cardiace foarte gra: canal atrio-n-tricular (80% dintre copii cu trisomia 21). Alti pacienti au avut leziuni mai mult sau mai putin corecile ca: defect septal sau duet arterial.
Sindromul Vater este o asociere neintamplatoare de anomalii incluzand defecte rtebrale, atrezie anala, fistula traheo-esofagiana cu atrezie esofagiana, displazie de radius si defecte renale.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor