mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Atrezia de esofag
Index » Neurochirurgie » Atrezia de esofag
» Diagnostic

Diagnostic







in general copin cu atrezie de esofag si fistula sunt cu greutate mai mica la nastere. Aproximativ 30% cantaresc sub 2250g (9).
Din istoric se remarca prezenta polihidramniosu-lui deoarece fatul nu este capabil sa inghita si sa absoarba fluidele din tubul digestiv primitiv. Copin cu atrezie\' de esofag prezinta o salivatie abundenta, aerata, care nu poate fi inghitita. Orice tentativa de alimentare duce la tuse, innec si determina cianoza. Tabloul respirator se agraveaza odata cu trecerea timpului si cu tentativele esuate de alimentare, intarzierea diagnosticarii permite instalarea unei bronhopneumonii de aspiratie adesea cu deces. La auscultatia pulmonara, pe ambele arii, se aud raluri bronsice ativ cu "vantul care bate printr-un lan de porumb\" (13).

Simptomele copilului cu fistula eso-traheala izolata incep de la nastere dar nu sunt asa de marcate si in general se descopera mai tardiv.


Daca diagnosticul de atrezie de esofag se sus-picioneaza, atunci acesta va trebui rapid confirmat sau infirmat.
Timpul este extrem de important deoarece orice intarziere va agrava loul respirator si starea generala a pacientului se va deprecia (4, 5).
Cel mai simplu mod de a verifica prezenta atre-ziei de esofag este introducerea unei sonde radio-opace naso-gastrice. Daca sonda este in stomac acest diagnostic va fi exclus. La pacientii cu atrezie de esofag sonda nu va patrunde decat 8-9 cm oprindu-se in bontul superior esofagian. Atentie mare trebuie acordata tipului de sonda si mai ales flexibilitatii sale. O sonda prea moale se poate incolaci in gura sau in bontul esofagian proximal si poate induce in eroare medicul curant. De aceea, noi recomandam si verificarea radiologica a prezentei sondei in stomac (4).
Examenul radiologie ne va prezenta atat starea generala a plamanilor cat si forma si marimea inimii, prezenta malformatiilor vertebrale si prezenta sau absenta aeratiei intestinale.


Absenta aeratiei intestinale indica prezenta unei forme de atrezie de esofag fara fistula eso-traheala (tip I) ceea ce va orienta imediat si tratamentul chirurgical (11).
Administrarea substantelor de contrast va fi facuta numai intr-un centru specializat si sub stricta supraveghere. Pe radiografie va apare capatul proximal al esofagului ce se termina bont, in general, la nivelul vertebrei T1-T4. Singura cauza de confuzie este prezenta unui pseudodiverticul faringian iatrogen. Prezenta substantei de contrast la nivelul traheei, incident foarte periculos, se poate explica prin prezenta unei fistule eso-traheale proximale, prin prezenta unei despicaturi congenitale a larin-gelui dar cel mai adesea este iatrogena, prin aspiratie din bontul proximal (. 2).
Pentru edentierea unei fistule izolate traheo-esofagiene este indicat examenul bronhoscopic sau esofagoscopic (19).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor