mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Atrezia de esofag
Index » Neurochirurgie » Atrezia de esofag
» Anatomie patologica

Anatomie patologica







Cea mai simpla clasificare a atreziei de esofag este in 2 mari categorii: cu fistula si fara fistula. Marea majoritate a autorilor s-a decis pentru o clasificare schematica, cum este cea a lui Ladd si Roberts (1944):In general, segmentul proximal este dilatat cu evidenta hipertrofie, iar segmentul distal se ingusteaza la abusarea in trahee pritr-o fistula de 3-4 mm. Distanta dintre cei doi poli riaza intre 0,5-5 cm, dar cel mai adesea este mai mare de 1 cm. in 80-90% din cazuri segmentul proximal se termina la nivelul C2-C4, iar segmentul distal se deschide la nivelul bifurcatiei traheei (5). Dupa descrierea lui Sulamaa, locul insertiei fistulei inferioare in trahee este riabil, cel mai adesea este termino-lateral la 0,5-l cm cranial de carina. Forme mai rare au o
fistula izolata superioara (tip II) sau cu fistula superioara si inferioara (tip IV) sau se deschide pe stanga traheei.
Atrezia esofagiana (AE) si fistula eso-traheala (FET) pot apare ca entitati separate dar cel mai adesea apar in combinatie (. 1).



AE tip I - fara fistula ET
Apare cu o frecventa de 5% si se asociaza adesea cu o distanta mare intre segmente. Lungimea segmentului proximal este aproape constanta in toate tipurile de AE.
Daca nu exista FET segmentul esofagian inferior este de obicei scurt and doar 1-2 cm deasupra diafragmului. Pentru ca lichidul amniotic nu a ajuns in stomac in timpul sarcinii, acesta fi hipo-plazic.


AE tip II - cu fistula ET proximala

Apare cu o frecventa de 1%. Prezinta o fistula de la nivelul segmentului proximal la trahee. Segmentul distal este scurt si distanta dintre cele doua capete este mare.




AE tip III - cu fistula ET distala

Apare cu o frecventa de 86%, fiind de departe cea mai comuna si mai frecventa forma de AE. Segmentul proximal se termina orb, de obicei la nivelul vertebrei T3.
Musculatura segmentului proximal este ingrosata si diametrul sau este mult mai mare decat al segmentului esofagian inferior, care comunica cu traheea prin FET.
Distanta dintre cele doua segmente este riabila si in functie de aceasta tipul III se mai poate imparti in doua subgrupe:


a) cu distanta > de 2 cm;

b) cu distanta < de 2 cm.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor