mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Introducere
Index » Monitorizarea in chirurgie si terapie intensiva » Introducere
» Monitorizarea cardio-circulatorie

Monitorizarea cardio-circulatorie





Monitorizarea presiunii arteriale
Cu toata dezvoltarea aparaturii de monitorizare, a cunostintelor despre fiziologia organismului uman, tensiunea arteriala (TA) ramane in continuare principalul parametru de monitorizare a bolnavului, prin informatiile pe care le ofera cu privire la starea aparatului cardiovascular in timp real si a potentialului de perfuzie al tesuturilor.
Trebuie subliniat faptul ca valoarea TA poate fi normala in prezenta unor disfunctionalitati importante ale functiei cardio-circulatorii. Masurarea TA se poate realiza prin tehnici: indirecte si directe.
Masurarea indirecta a tensiunii arteriale (metode neinvazi)
Tehnica indirecta de masurare a TA consta in identificarea cu ajutorul s momanometrului, a presiunii necesare intreruperii fluxului sangvin intr-o artera periferica importanta. O manseta pneumatica
este pozitionata pe traiectul unei artere periferice (de obicei artera humerala), care se umple cu aer pana la o presiune mai mare decat presiunea sangvina sistolica. Cu ajutorul unei val, aerul din manseta este evacuat, iar cu ajutorul a diferite tehnici se masoara tensiunea sistolica si diastolica.
Metoda auscultatorie reprezinta tehnica cea mai uzuala de determinare a valorii TA, prin auscul-tarea zgomotelor Korotkoff, ce reprezinta portiunea audibila a vibratiilor arteriale cu acelasi nume, sesizate in timpul evacuarii progresi a aerului din manseta aparatului de masurare. Metoda poate fi executata in tehnica manuala, perceperea zgomotelor facandu-se cu stetoscopul, sau in tehnica automata, cu dispoziti care proceseaza semnalul fizic cu ajutorul unor traductori electronici montati in manseta. Aceasta este o metoda de masurare intermitenta a valorii TA, prin ocluzia completa a arterei in timpul masurarii. Factori care pot influenta exactitatea masurarii tensiunii arteriale: auzul - prin sensibilitate individuala in detectarea zgomotelor Korotkoff; stetoscopul: prin tipul si pozitionarea lui influenteaza intensitatea sunetelor; marimea mansetei - manseta mica = falsa tensiune inalta, manseta mare = falsa tensiune scazuta; mano-metrul - false valori ale TA prin calibrare defectuoasa; evacuarea aerului din manseta - evacuare rapida = falsa valoare pentru tensiunea diastolica.
Toate manometrele aparatelor de tensiune trebuie recalibrate periodic cu ajutorul unui tensio-metru cu mercur. Alte metode de masurare intermitenta a TA, cu ocluzia completa a arterei in timpul masurarii sunt:
Metoda oscilometrica, ce masoara TA prin aprecierea amplitudinii undei pulsatile a coloanei de sange "bataie-cu-bataie\", a diferentei intre linia de baza si maximul de amplitudine al undei ori prin analiza timpului integral de parcurgere a traseului arterial de sub manseta de catre unda oscilometrica.
Metoda palpatorie - prin detectarea undelor de puls aparute distal de manseta aparatului prin pal-pare manuala sau cu traductori in masurarea automata, de regula la artera radiala;
Metoda cu infrasunete - ce deceleaza schimbarile in spectrul energiei de joasa frecnta a zgomotelor Korotkoff (sub 50 Hz);
Metoda cu ultrasunete - cu detectia ultrasonica a -fluxului sangvin si a miscarilor peretelui arterial, distal de manseta aparatului (. 1).
Pe langa metodele intermitente de masurare a TA, sunt folosite si metode de masurare neinvaziva continue, prin ocluzia partiala a arterei, cum sunt: pletismografia fotoelectrica si tonometria arteriala (. 2), sau chiar fara ocluzia arterei, prin detectarea timpului de trecere, timpului de sosire si vitezei undei pulsului.

Vom enumera cateva din cele mai imporante tipuri de monitoare ce au incorporate dispoziti automate de masurare a TA si care au ca principiu de determinare una sau alta din metodele aratate: Artema Medical AB, B Braun Melsungen AG, BCI International, Bosch + Sohn GmbH, CardioDyne Inc., Criticare Systems, Datascope Corp., Datex, Dragerwerk AG, Fresenius USA Inc., Hellige GmbH, Hewlett-Packard Co., IVAC Corp., Johnson & Johnson Medical Inc., Kontron Instruments Ltd., Marquette Electronics Inc., Ohmeda, Physio-Control Corp., SIEMENS AG, Suzuken Co., UED Electronic Works, Vogel & Halke GmbH.
Masurarea TA cu ajutorul tehnicilor indirecte este de cele mai multe ori suficienta pentru un bolnav
cu o functie hemodinamica sila sau la care nu se asteapta o alterare a ei in cursul interntiei chirurgicale si a anesteziei.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Monitorizarea in chirurgie si terapie intensiva:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai