mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


leziuni precursoare
Index » Modificarile precursoare (de granita) sau precancerele in oncologie » leziuni precursoare
» Leziuni histologice

Leziuni histologice







Hiperplazia se caracterizeaza prin formarea in exces a unui anumit tip de tesut histologic normal. Poate fi tipica sau atipica. Hiperplazia tipica nu prezinta modificari semnificati la nil celular, in timp ce hiperplazia atipica prezinta unele anomalii citologice (de exemplu: hiperplazia adenomatoasa atipica a endometrului).
Metaplazia prezinta transformarea morfologica si chiar functionala a unui tesut diferentiat intr-un alt tip de tesut diferentiat. In patologie intalnim numeroase exemple:
- metaplazia epiteliului urotelial in epiteliu pavi-mentos din care se dezvolta in unele cazuri tumorile de tip pavimentos ale cii urinare;
- metaplazia epiteliului cilindric al endocolului in epiteliu pavimentos;
- metaplazia apocrina la nilul glandei mamare; Displazia este o leziune mai complexa in careIntalnim atat anomalii celulare cat si arhitecturale ce apar mai ales in tesuturile adulte, care de cele mai multe ori sunt in curs de reparare. A fost descrisa initial pentru colul uterin si ulterior termenul de displazie a fost folosit pentru toate epiteliile si chiar pentru tesuturile conjuncti. Leziunile displazice multa vreme pot ramane in stadiul de rersibilitate insa in acelasi timp, se malignizeaza cel mai frecnt. Au fost descrise trei grade de displazie (usoara, medie si sera sau agravata), displazia sera putand fi confundata cu carcinomul "in situ\".


Carcinomul "in situ\" este leziunea precursoare considerata cea mai evoluata si cea mai grava pentru epitelii. Este o proliferare histologica maligna, care insa nu a depasit membrana bazala, nu are un contact direct cu sistemul vascular si nu prezinta riscul diseminarii la distanta. O mare parte din autori considera carcinomul "in situ\" o leziune precursoare, in timp ce numerosi clinicieni il considera un cancer foarte incipient care corect tratat se vindeca in 100% din cazuri. De altfel, UICC considera carcinomul "in situ\" treapta de Tis, iar in gruparea pe stadii reprezinta stadiul "O\" (Tis N0M0). Aceasta hotarare a comisiei pentru stadializarea tumorilor a UICC, de a considera carcinomul "in situ\" un stadiu 0 se datoreaza faptului ca obliga medicii sa descopere cat mai multe cancere in acest stadiu unde procentul de vindecare este absolut.
Durata de evolutie a starilor precursoare este variabila de la un organ la altul de la cativa ani pana la zeci de ani (8). Acest interval de timp este extrem de pretios pentru medicul avizat, care are posibilitatea sa le descopere fie prin examen clinic, fie prin examen mai complex specific fiecariu organ. Este locul sa mentionam valoarea unor instigatii imagistice si endoscopice si mai ales cele histologice (8).


Odata diagnosticul pus, devine imperios tratamentul, care va trebui individualizat pentru fiecare tip de stare precanceroasa si pentru fiecare bolnav. In plus, dupa tratament aceasta categorie popu-lationala ar trebui supragheata medical, prin controale anuale, deoarece in multe situatii apare riscul unor noi asemenea leziuni (la nilul sanului, colului uterin etc).In concluzie, leziunile precursoare trebuie considerate factor major de risc pentru cancer, corect diagnosticate si tratate.



    Tipareste Trimite prin email




    Adauga documentAdauga articol scris

    Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
    Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

    Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




      Sectiuni Modificarile precursoare (de granita) sau precancerele in oncologie:


       
      Fa-te cunoscut! invitatie-1
      Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

      Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

       

      Creaza cont si exprima-te

      invitatie-3
      vizitatorii nostri pot fi clientii tai