mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Ventolin, sirop

Ventolin, sirop







salbutamolum


Forma de prezentare:
Flacoane a 150 ml, continand Salbutamol BP sulfat, 2 mg in fiecare 5 ml de sirop fara zahar, cu aroma de fructe.
Indicatii terapeutice: Ventolin este un agonist beta2-adrenergic selectiv. La dozele terapeutice actioneaza selectiv pe receptorii beta2- adrenergici ai musculaturii bronsice, and o actiune minima sau nula la nivelul receptorilor beta-adrenergici cardiaci. Ventolin este indicat pentru tratamentul si profilaxia crizelor de astm. Bronhodilatatoarele nu trebuie sa constituie singurul mijloc terapeutic la pacientii cu astm bronsic sever sau insil. Formele grave de astm necesita o eluare medicala regulata, deoarece pot pune in pericol viata bolnavului. Pacientii cu astm sever au simptome constante si exacerbari cu limitarea capacitatii fizice si loarea PEF mai mica decat 60%. La acestia nu este suficient tratamentul cu bronhodilatatoare. Acesti pacienti necesita doze mari de corticosteroizi inhalatori (>=1 mg/zi beclometazona dipropionat) sau orali. Agrarea brusca a simptomelor necesita cresterea dozelor de corticosteroizi, care trebuie administrati urgent sub supraveghere medicala. Ventolin este indicat in tratamentul bronhospasmului din toate tipurile de astm bronsic, bronsita cronica si emfizem pulmonar. Ventolin sirop este recomandat ca tratament oral pentru copii si pentru adultii care prefera medicamentele lichide (sau au dificultati de deglutitie).


Mod de administrare, doze: Salbutamol are o durata de actiune de 4-6 ore la majoritatea pacientilor. Necesitatea cresterii dozelor de (bronhodilatatoare) beta2-simpaticomimetice poate fi un semn de agrare a bolii astmatice. In aceste conditii, o reeluare a ului terapeutic al bolnavului poate fi necesara si terapia simultana cu glucocorticosteroizi trebuie avuta in vedere (considerata). Modificarea dozelor si a interlelor de administrare poate fi facuta numai la recomandarea medicului, deoarece crestera excesi a dozelor se poate asocia cu cresterea frecventei efectelor adverse. Adulti: Doza uzual eficienta este de 10 ml Ventolin sirop (4 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi. Daca efectul terapeutic adect nu este obtinut, se pot administra treptat pana la 20 ml Ventolin sirop pe doza (8 mg salbutamol). Pentru unii dintre pacienti se poate obtine efectul terapeutic si dupa 5 ml Ventolin sirop (2 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi. Copii 2-6 ani: 2,5-5 ml Ventolin sirop (1-2 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi. Copii 6-l2 ani: 5 ml Ventolin sirop (2 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi. Copii peste 12 ani: 5-l0 ml Ventolin sirop (2-4 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi. Grupe speciale de pacienti: La pacientii in rsta sau cei care sunt neobisnuit de sensibili la medicamente stimulatoare beta-adrenergice, este recomandabil sa inceapa tratamentul cu 5 ml sirop (2 mg Salbutamol) de 3-4 ori pe zi.


Contraindicatii:

Ventolin sirop este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la orice componenti. Desi salbutamolul administrat intravenos si ocazional sub forma de lete se foloseste in conducerea nasterii premature, necomplicata de placenta praevia, hemoragie antepartum sau toxemie gravidica, se recomanda sa nu se foloseasca in cazul iminentei de avort.


Precautii speciale:
Conducerea tratamentului in astmul bronsic trebuie normal sa parcurga anumite etape, iar raspunsul pacientului trebuie monitorizat clinic si prin testarea functiei pulmonare. Cresterea dozelor de beta2-agonisti cu durata scurta de actiune pentru controlul simptomelor astmului indica o deteriorare a starii pacientului. In aceste conditii, ul terapeutic al bolnavului trebuie reeluat. Diminuarea progresi sau brusca a controlului simptomelor astmului poate pune in pericol viata bolnavului. De aceea, in astfel de situatii trebuie inceput tratamentul cu corticosteroizi, sau trebuie crescute dozele (in cazurile aflate deja sub tratament cu corticosteroizi). La pacientii cu risc trebuie monitorizat zilnic debitul expirator. Pacientii trebuie avertizati ca, in cazul in care durata de actiune a medicamentului este diminuata sau mult redusa, nu trebuie crescuta doza si frecventa administrarii, ci trebuie consultat medicul curant. Salbutamolul trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tireotoxicoza. Aparitia hipokaliemiei poate fi rezultatul tratamentului cu beta2-agonisti, in special cei administrati parenteral sau in aerosoli. Se recomanda multa precautie in atacul sever de astm, deoarece hipokaliemia poate fi potentata de tratamentul concomitent cu deriti xantinici, corticosteroizi, diuretice si de hipoxie. Se recomanda monitorizarea nivelului seric al potasiului in aceste situatii. Tratamentul pe termen lung cu Ventolin sirop (forma care contine zahar) creste riscul cariei dentare; de aceea, este importanta mentinerea igienei dentare zilnice.




Interactiuni medicamentoase:
Trebuie evitata administrarea simultana a Salbutamolului si a beta-blocantelor neselective (propranolol). Salbutamol nu este contraindicat la pacientii tratati cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO).


Sarcina si alaptare:
Administrarea medicamentelor in timpul sarcinii trebuie luata in considerare numai daca beneficiul pentru mama este mai mare decat posibilul risc pentru fat. Salbutamolul este secretat (excretat) probabil prin laptele matern; de aceea, folosirea lui de catre mamele care alapteaza se recomanda numai in cazurile in care beneficiul pentru mama este mai mare decat posibilul risc pentru sugar. Nu se cunoaste daca Salbutamolul din laptele matern are un efect negativ asupra fatului.


Reactii adverse:
Nu s-au semnalat reactii adverse importante dupa tratamentul cu Ventolin sirop. Ventolin sirop poate cauza un tremor fin al muschilor scheletici, de obicei mainile sunt mai afectate. Acest efect este corelat cu doza si este comun tuturor stimulantilor beta-adrenergici. Cati pacienti au simtit o tensiune legata de efectele pe muschii scheletici si nu direct prin stimularea SNC. Ocazional au fost raportate cazuri cu dureri de cap. La cati pacienti s-a produs o sodilatatie periferica si o mica crestere compensatorie a frecventei cardiace. Reactii de hipersensibilitate, incluzand angioedemul, urticaria, bronhospasmul, hipotensiunea arteriala si colapsul s-au raportat foarte rar. Au fost raportate foarte rare cazuri de crampe musculare. In urma terapiei cu beta2-agonisti poate aparea hipokaliemie potential serioasa. La fel ca si alti beta2-agonisti, Salbutamol poate provoca agitatie cand este administrat la copii. Tahicardia poate surveni la cati pacienti.
Supradozare: Antidotul de preferat in supradozarea de Ventolin inhaler este un beta-blocant cardioselectiv, dar medicamentele beta-blocante trebuie utilizate cu prudenta la pacientii cu antecedente de bronhospasm. Hipokaliemia poate aparea in urma supradozajului cu salbutamol, de aceea se dozeaza nivelul seric al potasiului.
Precautii farmaceutice: Se pastreaza la o temperatura sub 30 grade Celsius (Ventolin sirop fara zahar) si sub 25 grade Celsius (Ventolin sirop cu zahar). A se pastra ferit de lumina. Ventolin sirop fara zahar poate fi diluat cu apa distilata BP. Mixtura care rezulta trebuie protejata de lumina si utilizata in 28 zile. O dilutie de 50% v/v Ventolin sirop conser adect impotri contaminarii microbiene. Ventolin sirop cu zahar se poate dilua cu sirop BP neconsert. Combinatia rezultata trebuie protejata fata de lumina si se pastra 14 zile.


Producator:
Glaxo Wellcome



Articole care vorbesc despre Ventolin, sirop


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024