mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Quamatel

Quamatel





famotidinum


Compozitie:
Fiecare leta filmata contine 20 mg ori 40 mg de famotidina. Fiecare flacon contine 20 mg de famotidina, iar fiecare fiola cu solnt (5 ml) contine solutie de clorura de sodiu 0,9%.


Actiune terapeutica:
Famotidina reduce secretia bazala si cea stimulata de suc gastric, prin antagonizarea receptorilor H2 ai celulelor parietale din mucoasa gastrica. Absorbtia famotidinei nu este afectata de administrarea concomitenta de hrana sau de produse antiacide. In cazul administrarii orale, efectul apare la o ora si dureaza 10-l2 ore. In cazul administrarii i.v., efectul maxim apare in urmatoarele 30 minute. Famotidina are o biodisponibilitate de 40-45% si un timp de injumatatire plasmatica de 2,3-3,5 ore care, insa, la un cleareance al creatininei mai scazut de 10 ml/min., poate fi crescut pana la 20 ore. 30-35% din doza orala si 60-70% din doza i.v. este excretata, sub forma nemodificata, prin rinichi. {bmc bm118.BMP}


Indicatii:
Ulcer gastric si duodenal, reflux gastroesofagian si alte stari cu hipersecretie (ex. sindromul Zollinger-Ellison). Profilaxia ulcerului recidivant, prenirea aspiratiei de suc gastric in anestezia generala (sindromul Mendelson).


Contraindicatii:

Hipersensibilitate la substanta activa; sarcina si alaptare. Este contraindicata la copii, din cauza lipsei de experienta in domeniul pediatric.


Mod de administrare:

Tablete. Ulcer gastric si duodenal: Se administreaza 40 mg o singura data pe zi, seara inainte de culcare sau de 2 ori pe zi cate 20 mg, dimineata si seara. Durata tratamentului este de 4-8 saptamani. Prenirea recidilor: O singura data pe zi 20 mg, seara, inainte de culcare. Reflux gastro-esofagian: De doua ori pe zi cate 20 mg, dimineata si seara, timp de 6 saptamani, iar daca esofagita persista, se vor administra de doua ori pe zi 20-40 mg, timp de 12 saptamani. Sindromul Zollinger-Ellison: Tratamentul se va individualiza in functie de pacient. In mod normal, doza initiala este de 20 mg, la un interval de 6 ore. Administrarea se va continua atat timp cat starea clinica o dodeste necesara. In anestezia generala, pentru prenirea aspiratiei de suc gastric: Se vor administra 40 mg in seara premergatoare sau in dimineata zilei in care se face interntia chirurgicala. Flacoanele: Sunt recomandate doar in cazurile sere ori in situatia in care pacientul este incapabil sa ia medicatia pe cale orala. Se recomanda cate o doza de 20 mg i.v., de doua ori pe zi, la un interval de 12 ore. Sindromul Zollinger-Ellison: Doza initiala este de 20 mg i.v., la un interval de 6 ore. Administrarea ulterioara va tine seama de cantitatea de acid secretata si de starea clinica a pacientului. In anestezia generala, pentru a preni aspiratia de suc gastric: Se recomanda 20 mg i.v., in dimineata zilei interntiei chirurgicale sau cu cel putin doua ore inainte de inceperea interntiei. O doza i.v. nu poate depasi 20 mg. In cazul administrarii i.v., continutul unui flacon se va dizolva in 5-l0 ml solutie clorura de sodiu 0,9% (solntul din fiole) si se va injecta incet (minimum 2 minute). Daca se administreaza in perfuzie, continutul unui flacon trebuie dizolvat in 100 ml solutie de glucoza 5% si perfuzat timp de 15-30 minute. Solutiile trebuie preparate imediat inainte de administrare. Se vor administra numai solutiile limpezi si incolore. Solutia diluata pentru injectii este sila la temperatura camerei, timp de 24 ore. In insuficienta renala: (Clearance-ul creatininei < 30ml/min, creatinina serica > 3 mg/100 ml.) Atat in cazul letelor cat si al flacoanelor, doza zilnica va trebui redusa la 20 mg sau intervalul de administrare va trebui prelungit la 36-48 ore.


Efecte secundare:
Rar: febra, cefalee, oboseala, diaree sau constipatie, reactii alergice, aritmii, icter colestatic, cresterea nilului transaminazelor serice, anorexie, voma, greata, uscaciunea gurii. Foarte rar: agranulocitoza, pancitopenie, leucopenie, trombocitopenie, dureri musculare, dureri articulare, tulburari psihice tranzitorii, bronhospasm, alopecie, acnee, prurit, piele uscata, tulburari ale gustului, tinnitus. La locul injectiei, pot aparea iritatii tranzitorii.


Interactiuni medicamentoase:
Famotidina nu influenteaza sistemul enzimatic citocrom P-450 si, deci, nici meolizarea medicamentelor prin acest sistem. Daca se administreaza concomitent ketoconazol, absorbtia acestuia poate fi redusa din cauza cresterii pH-ului gastric.


Precautii:
Inainte de inceperea tratamentului cu famotidina, trebuie exclusa existenta unei tumori maligne la nilul tractului gastro-intestinal. La pacientii cu afectiuni hepatice, se recomanda reducerea dozelor.
Supradozare: In caz de supradozare, se vor face spalaturi gastrice si se recomanda un tratament simptomatic si de sustinere.


Conditii de pastrare:
A se pastra la temperatura camerei (15-30 grade Celsius), ferit de lumina.


Forma de prezentare:
Cutie cu 28 lete a 20 mg. Cutie cu 14 lete a 40 mg. Cutie cu 5 flacoane + 5 fiole solnt (5 ml).


Producator:
Richter Gedeon



Articole care vorbesc despre Quamatel


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024