mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Oxprenolol

Oxprenolol









Prezentare farmaceutica oxprenolol
Antihipertensiv, antianginos si antiaritmic prin blocare ³-adrenergica; are si actiune slab stimulanta ³-adrenergica (agonist partial); efectul nu este cardioselectiv.


Indicatii
Hipertensiune arteriala mai ales forme cu circulatie hiperkinetica si debit cardiac crescut, forme cu hiperreninemie, sau asociat cu Hipopresol si Nefrix; angina pectorala (ca tratament de fond) - este de ales in angina cronica sila; aritmii de patogenie simpato-adrenergica, aritmii digitalice; sindrom psihovegetativ cu anxietate, tahicardie, palpitatii si circulatie hiperkinetica.


Actiune terapeutica
Drajeuri continand oxprenolol 40 mg (flac. cu 40 buc.).


Mod de administrare o


xprenolol

In hipertensiunea arteriala, tratamentul se incepe cu 80 mg (2 comprimate) de 2 ori/zi, crescand, dupa nevoie, la 240-320 mg/zi, in functie de valorile tensionale; in angina pectorala doza uzuala este de 80 mg (2 drajeuri), de 2 ori/zi, se poate creste pana la 160 mg de 2 ori/zi; in aritmii doza obisnuita este de 40 mg o data/zi, se poate creste la 80-l20 mg/zi (in 2-3 prize).


Reactii_adverse
Greata, voma, diaree sau constipatie, senzatie de rece in extremitati, sudoratie, insomnie, cosmaruri, oboseala, stare depresiva, cefalee, fotofobie, interferarea functiei sexuale (diminuarea capacitatii de reactie); rareori purpura, dispnee, halucinatii zuale, parestezii; rareori bradicardie marcata (in timpul anesteziei generale sau daca s-a injectat intravenos, fara atropinizare prealabila). Agraveaza insuficienta cardiaca, favorizeaza blocul atrio-ventricular, poate provoca bronhospasm, agraveaza tulburarile circulatorii periferice; administrarea indelungata poate determina modificari nefavorabile ale lipidelor plasmatice (cresterea colesterolului, LDL si a trigliceridelor). Intreruperea brusca a tratamentului prelungit poate provoca, mai ales la bolnai cu angina pectorala severa care au raspuns bine la beta-blocante, agravarea anginei, infarct de miocard, aritmii ventriculare (doza de propranolol trebuie redusa treptat). In caz de hemoragie digestiva riscul prabusirii circulatorii poate fi crescut. Colirul poate fi cauza de iritatie locala, rareori cefalee; dozele mari pot produce efecte nedorite sistemice prin blocare beta-adrenergica.


Contraindicatii oxprenolol
Insuficienta cardiaca necontrolata, soc cardiogen, bloc atrio-ventricular (fara pacemaker electronic), fenomene Raynaud, bradicardie marcata (sub 55/minut), astm


bronsic, bronsita spastica, hipoglicemie, acidoza meolica (de exemplu la diabetici); prudenta sau se eta in timpul sarcinii si alaptarii. Propranololul poate creste periculos efectul deprimant circulator al anestezicelor generale (se intrerupe cu 48 ore inainte de interventiile chirurgicale sau, daca nu este posibil, se injecteaza 1-2 mg atropina ca medicatie anestezica); nu se asociaza cu verapamil (mai ales in injectii) si cu orice medicament care deprima miocardul (chinidina, procainamida, lidocaina); mascheaza simptomele vegetative ale hipoglicemiei provocate de insulina sau sulfamide antidiabetice (risc de supradozare); efectul hipotensiv al propranololului este crescut de guanetidina, reserpina si diuretice; stimularea alfa-adrenergica (prin noradrenalina, adrenalina etc.), sub propranolol, poate provoca vasoconstrictie periculoasa; toate aceste asocieri medicamentoase impun prudenta; propranololul impiedica efectele izoprenalinei (bronhodilatin) si altor stimulente beta-adrenergice. Colirul este contraindicat la bolnai care poarta lentile de contact, in prezenta proceselor distrofice corneene si in caz de rinita alergica severa; utilizarea in timpul sarcinii este justificata numai cu indicatie medicala riguroasa; prudenta in toate situatiile care contraindica medicatia blocanta beta-adrenergica sistemica. Propranololul (in administrare sistemica) ureaza pe lista substantelor dopante (este interzis la sporti). Datorita actitatii simpatomimetice intrinseci se considera ca riscurile sunt ceva mai mici la bolnai cu deficit de pompa cardiaca si tulburari de conducere, in bronhopneumopatiile cronice obstructive, in afectiunile ischemice periferice si la diabetici. Blocantele beta-adrenergice ureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sporti).


Sinonime si alte medicamente
Slow-Trasicor, Trasicor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole






  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024