mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Isoniazida

Isoniazida









Prezentare farmaceutica isoniazida
Bactericid cu actiune selectiva si intensa fata de Mycobacterium tuberculosis; difuzeaza repede in tesuturi si seroase, patrunde in focarele cazeoase, afecteaza si bacilii intracelulari; rezistenta se instaleaza relativ repede.


Indicatii
Chimioterapic antituberculos major indicat in tuberculoza pulmonara, tuberculoza miliara, meningita tuberculoasa, pleurezia si peritonita tuberculoasa, tuberculoza genito-urinara, tuberculoza osoasa si articulara (in asociatie cu alte antituberculoase); este de ales in fazele incipiente, in etapele acute si cand exista risc de meningita; se poate folosi si profilactic.


Actiune terapeutica
Comprimate continand isoniazida 50 sau 100 mg (flac. cu 1


00 buc.); fiole a 10 ml solutie apoasa injecila continand isoniazida 500 mg (cutie cu 5 sau 100 buc.).


Mod de administrare isoniazida
Oral la adulti 5 mg/kilocorp si zi in 1-2 prize zilnic, sau 15 mg/kilocorp si zi de 2 ori pe saptamana; la neie, doza se ajusteaza dupa nivelul seric al isoniazidei (1-2 µg/ml la 3 ore de la administrare). La copii 10 mg/kilocorp si zi (fara a depasi 300 mg) zilnic sau 20 mg/kilocorp si zi bisaptamanal; in meningite pot fi necesare doze pana la 30 mg/kilocorp si zi. Injectii intramusculare sau intravenoase, 250 sau 500 mg/zi la adult, 100-300 mg (10-20 mg/kilocorp si zi) la copii, 3-5 mg/kilocorp si zi la nou-nascuti. Intrapleural, 50-250 mg; intrarahidian 25-50 mg/zi la adult, 10-20 mg/zi la copii (dupa varsta). Profilactic (ca medicatie unica), oral 300 mg/zi la adult, 10 mg/kilocorp si zi la copii (cel mult 300 mg/zi).


Reactii_adverse
Cefalee, ameteli, excitatie, tulburari neurologice; polinevrita (pentru profilaxie si tratament se asociaza piridoxina), rar convulsii, nevrita optica, encefalopatie toxica, tulburari psihotice; ocazional afectarea ficatului cu cresterea transaminazelor, mai rar icter (este necesar controlul functiei hepatice), anemie prin deficit de piridoxina, tulbura


ri alergice diverse - febra, eruptii cutanate, fenomene artritice, vasculita, sindrom lupoid, discrazii sanguine (leucopenie chiar agranulocitoza, anemie, trombocitopenie); uneori uscaciunea gurii, anorexie, greturi si epigastralgii, constipatie, dificultate in mictiune.


Contraindicatii isoniazida
Alergie la isoniazida, insuficienta hepatica grava, afectiuni hepatice iatrogene; nu se administreaza in primele luni de sarcina, cu exceptia cazurilor de tuberculoza activa; prudenta la epileptici, in insuficienta renala (se reduce doza), la hepatici, in caz de antecedente psihotice, la alcoolici si la alergici, la persoanele in varsta. Se r evita bauturile alcoolice (reactii de tip disulfiram); prudenta in asocierea cu etionamida (creste frecventa tulburarilor psihice) si cu diferite medicamente potential hepatotoxice; prudenta in asocierea cu fenitoina, primidona si carbamazepina (mareste riscul reactiilor toxice la acestea, deoarece le inhiba bioinactivarea - la neie se recomanda controlul concentratiei plasmatice a antiepilepticului).


Sinonime si alte medicamente
Hydrazid, INH, Isoniazid, Isonicid, Izonid, Rimicid, Rimiton, Tubazid.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole




  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024