mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Famvir

Famvir







famciclovirum


Forma de prezentare:
Comprimate albe, rotunde, filmate - Til, fiecare continand 125 mg sau 250 mg famciclovir. Comprimatul este inscriptionat Famvir pe o parte si 125 sau 250 pe cealalta parte.


Indicatii:
Famvir (famciclovir) este indicat in tratamentul formei acute a infectiei cu Herpes zoster si pentru reducerea perioadei de disconfort data de nevralgia postherpetica, care poate aparea la pacientii considerati cu risc de dezvoltare a acestei complicatii. Famvir (famciclovir) este indicat in tratamentul formei acute de herpes genital si al herpesului genital recurent.


Actiune terapeutica:
Famciclovirul este forma orala a penciclovirului. Famciclovirul este rapid conrtit in vivo in penciclovir, care are activitate in vivo si in vitro impotriva herpesvirusurilor umane, incluzand virusurile Herpes simplex (tip 1 si 2) si virusul Varicella zoster. Efectul antiviral al administrarii orale de famciclovir a fost demonstrat pe mai multe modele animale; acest efect se datoreste conrsiei in vivo la penciclovir. In celulele infectate cu virus, penciclovirul este rapid si eficient conrtit in trifosfat (transformare mediata de timidinkinaza virala). Trifosfatul de penciclovir persista in celulele infectate peste 12 ore si inhiba replicarea ADN-ului viral, avand un timp de injumatatire de 9, 10 si 20 de ore in celulele infectate cu virusul Varicella zoster, cu virusurile Herpes simplex tip 1 si, respectiv, Herpes simplex tip 2. In celulele neinfectate tratate cu penciclovir, concentratia de trifosfat de penciclovir este slab detecila. Deci, este putin probabil ca celulele neinfectate sa fie afectate de concentratiile terapeutice ale penciclovirului. Penciclovirul s-a dodit activ impotriva tulpinilor aciclovir-rezistente, recent izolate, de virus Herpes simplex, care contin o ADN-polimeraza alterata. Intr-un studiu privind tratamentul herpesului genital recurent, in care pacientilor imunocompetenti li s-a administrat famciclovir timp de 4 luni, nu s-au inregistrat fenomene de rezistenta in izolatele pronite de la 71 de pacienti. Un studiu placebo controlat, cuprinzand pacienti cu imunodeficit datorat HIV, famciclovirul in doze de 500 mg de doua ori pe zi a micsorat proportia de zile simptomatice si asimptomatice si in care VHS era prezent in organism.


Farmacocinetica: Caracteristici generale: Dupa administrarea orala, famciclovirul este rapid si intens absorbit si rapid conrtit in componentul activ, penciclovir. Dupa administrarea orala de Famvir, biodisponibilitatea penciclovirului este de 77%. Dupa o doza orala de 125 mg, 250 mg si, respectiv, de 500 mg de famciclovir concentratia plasmatica maxima (peak-ul plasmatic) a fost de 0,8 mcg/ml, 1,6 mcg/ml si, respectiv, 3,3 mcg/ml si apare dupa un timp mediu de 45 de minute de la administrare. Curbele concentratie plasmatica-timp pentru penciclovir sunt similare dupa o singura doza si dupa doze repetate (de 2 sau de 3 ori pe zi). Timpul de injumatatire plasmatica pentru penciclovir, atat dupa o singura doza, cat si dupa doze repetate de famciclovir este de aproximativ 2 ore. Dupa doze repetate de famciclovir nu exista o acumulare de penciclovir. Penciclovirul si precursorul sau 6-dezoxi sunt putin legati (sub 20%) de proteinele plasmatice. Famciclovirul este eliminat in principal sub forma de penciclovir si precursorul acestuia 6-dezoxi, care sunt eliminati nemodificati prin urina. Famvir nu a fost detectat in urina. Secretia tubulara contribuie la eliminarea renala a compusului. Caracteristici la pacienti: Infectia cu virus Herpes zoster nu altereaza semnificativ farmacocinetica penciclovirului, masurata dupa administrarea orala de Famvir.
Posologie si

Mod de administrare:

Administrare orala: Infectiile cu Herpes zoster. Adulti: 250 mg de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Pentru pacientii considerati cu risc de dezvoltare a nevralgiei postherpetice se recomanda 500 mg de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Tratamentul trebuie instituit cat mai devreme posibil in cursul bolii, prompt dupa silirea diagnosticului. Infectiile genitale herpetice, primul episod. Adulti: 250 mg de 3 ori pe zi, timp de 5 zile. Inceperea tratamentului este recomandata cat mai repede dupa aparitia leziunilor. Infectiile genitale herpetice recurente. Adulti: 250 mg de 2 ori pe zi. Durata tratamentului depinde de seritatea bolii. Terapia trebuie reevaluata la 12 luni, pentru a observa orice modificare in evolutia naturala a bolii. Doza de 500 mg de 2 ori pe zi s-a dodit eficace la pacientii infectati cu HIV. Varstnici: Nu sunt necesare modificari de dozaj, decat in prezenta tulburarilor functionale renale. Tulburari renale: O atentie speciala trebuie acordata dozajului la pacientii cu tulburari ale functiei renale, deoarece clearance-ul de penciclovir este in relatie directa cu reducerea functiei renale. Sunt recomandate urmatoarele modificari de dozaj:
Clearance creatinina Doza Doza Doza
(ml/min/1,73 m2) (Herpes zoster si primul episod de herpes genital) (Nevralgie postherpetica) (Herpes genital recurent)
30-59
10-29 250 mg X 2/zi
250 mg X 1/zi 500 mg X 2/zi
500 mg X 1/zi 250 mg X 2/zi
125 mg X 2/zi
Cand numai valoarea creatininei serice este disponibila, pentru estimarea clearanceului creatininei trebuie utilizata o nomograma sau urmatoarea formula (Cockcroft si Gault). Formula de estimare a clearance-ului creatininei (ml/min/1,73 m2): (140 - varsta in ani X greutatea (kg) X 88,5 (barbati) sau X 75,2 (femei))/(72 X creatinina serica(moli/l)). Pacienti cu afectiuni renale hemodializati: Pentru pacientii hemodializati se recomanda un interval de 48 de ore intre doze, pentru perioadele dintre dialize. Deoarece in decurs de 4 ore de la hemodializa concentratia plasmatica a penciclovirului se reduce cu aproximativ 75%, intreaga doza de famciclovir trebuie administrata imediat dupa dializa. Doza recomandata este de 125 mg. Tulburari hepatice: Modificarea de dozaj nu este necesara pentru pacientii cu afectiuni hepatice cronice bine compensate. Nu exista date privind pacientii cu afectiuni hepatice decompensate, de aceea nu se pot face recomandari de doze precise pentru acest grup de pacienti. Copii: Nu exista date suficiente asupra sigurantei si eficientei administrarii de Famvir la copii si de aceea folosirea sa la copii nu este recomandata. Doza zilnica maxima tolerata si durata tratamentului: S-a remarcat o buna toleranta la pacientii cu herpes zoster ce au primit 750 mg de 3 ori pe zi timp de 5 zile sau 500 mg pe zi timp de 10 zile. O toleranta buna a fost observata si in studii facute timp de 12 luni, in care pacienti cu herpes genital au primit doze de 250 mg de 3 ori pe zi.




Contraindicatii:

Hipersensibilitate cunoscuta la famciclovir.


Precautii:
O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu tulburari functionale renale si o ajustare a dozelor poate fi necesara ( \"Posologie si mod de administrare\"). Nu sunt necesare precautii speciale pentru pacientii varstnici sau pentru cei cu deficiente hepatice. Herpesul genital este o afectiune cu transmitere sexuala, riscul transmiterii bolii fiind crescut in timpul episoadelor acute. Pacientii trebuie sa intrerupa orice relatie sexuala cand simptomele bolii sunt prezente, chiar daca tratamentul antiviral a fost instituit. In cursul tratamentului cu agenti antivirali, frecnta prezentei virusului a fost redusa semnificativ. Totusi, riscul transmiterii este posibil, cel putin teoretic. De aceea, pacientii trebuie sa evite prin masuri adecvate relatiile sexuale.


Interactiuni medicamentoase:
Nu au fost identificate interactiuni farmacocinetice clinic semnificati. Probenecidul si alte medicamente care afecteaza fiziologia renala pot afecta nilele plasmatice ale penciclovirului.


Sarcina si alaptare:
Desi studiile pe animale nu au aratat efecte embriotoxice sau teratogene ale tratamentului cu famciclovir sau penciclovir, siguranta tratamentului cu Famvir in timpul sarcinii umane nu a fost silita. Famvir trebuie totusi evitat in timpul sarcinii sau alaptarii si folosit numai daca potentialul beneficiu al tratamentului depaseste orice risc posibil. Studiile pe sobolani au aratat ca penciclovirul este excretat in laptele femelelor care alapteaza, dupa administrarea orala de famciclovir. Nu exista informatii asupra excretiei produsului in laptele matern uman.


Reactii adrse:
Studiile efectuate au evidentiat ca famciclovirul este bine tolerat de pacienti. In studiile clinice au fost raportate cefalee si greata. In general, acestea au fost de intensitate mica sau moderata si au aparut cu o incidenta similara la pacientii care au primit tratament placebo. In studii post-marketing, au mai fost semnalate rar: voma, rtij, halucinatii si stari confuzionale, predominant la persoane varstnice.
Supradozare: Nu au fost raportate supradozaje acute cu Famvir. Terapia simptomatica si cea de sustinere trebuie sa fie adecvate. S-a observat insuficienta renala acuta la pacientii cu boli renale de fond, la care dozajul famciclovirului nu a fost redus conform functiei renale. Penciclovirul este dializabil: concentratiile plasmatice sunt reduse cu aproximativ 75% in urmatoarele 4 ore dupa dializa.
Precautii farmaceutice: Se pastreaza la loc uscat, sub 30 grade Celsius.
Informatii suplimentare: Famciclovirul are un efect nesemnificativ asupra spermatogenezei sau morfologiei si motilitatii spermatozoizilor. La doze mai mari decat cele folosite terapeutic, modificari ale fertilitatii au fost observate la sobolanii masculi, dar asemenea efecte nu au fost observate la femele. La o doza cu un nil corespunzator la 50 de doze terapeutice normale s-a constatat o crestere a incidentei adenocarcinomului mamar la femelele de sobolan. Astfel de efecte nu au fost observate la sobolanii masculi sau la soarecii de ambele sexe. In plus, famciclovirul nu a fost gasit genotoxic intr-o baterie ampla de teste in vivo si in vitro, destinate detectarii mutatiilor genetice, deteriorarilor cromozomiale si alterarii rersibile ale ADN-ului. Penciclovirul, la fel ca si alte medicamente ale acestei clase, s-a dodit a fi o cauza de deteriorari cromozomiale, dar nu induce mutatii genetice in celulele bacteriene sau ale mamiferelor, in vitro nefiind evidentiate intensificari ale repararii ADN-ului. Aceste descoperiri sunt considerate fara semnificatie clinica. Comprimatele de Famvir contin urmatoarele ingrediente inacti: Hidroxipropil celuloza PhE; Lactoza anhidra NF; Glicolat de sodiu BP; Stearat de magneziu EP; Film de inlis (Opadry OY S28924, incluzand dioxid de titan).


Producator:
Smithkline Beecham



Articole care vorbesc despre Famvir


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024