mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Famodin 20, 40

Famodin 20, 40







famotidinum

Prezentare farmaceutica:
Comprimate filmate continand 20 mg, respectiv 40 mg famotidina, excipienti q. s., in cutii a 30 comprimate (3 blistere x 10 comprimate sau flacon x 30 comprimate).


Actiune terapeutica:
Antagonist al receptorilor H2, relativ nou, puternic activ si cu durata lunga de actiune realizata printr-un mecanism specific, competitiv si selectiv. Inhiba secretia acida gastrica bazala, nocturna si stimulata de hrana si pentagastrina reducand totodata secretia de pepsina. O doza orala unica de 20 mg sau 40 mg, administrata seara, inhiba secretia acida gastrica cu 86% respectiv 94%; o doza egala administrata dimineata, inhiba secretia dupa micul dejun cu 76% respectiv 84%. Actiunea marcata si durata lunga de actiune se obtin prin administrarea de doze mici la interle mari de timp, ca doze divizate, (de 2 ori/zi) sau doze unice (o data/zi, seara inainte de culcare) ceea ce conduce la o eficacitate cu indice terapeutic ridicat.


Farmacocinetica: Famotidina din comprimate este absorbita rapid dar incomplet din tractul gastrointestinal cu o biodisponibilitate de 40-50%, neinfluentata semnificativ de prezenta alimentelor si a folosirii simultane a antiacidelor. Concentratia plasmatica maxima se atinge dupa 1-3 ore, fiind raportata a fi de 50-60 ng/ml dupa o doza de 20 mg. Concentratiile plasmatice dupa administrarea dozelor multiple sunt similare cu cele dupa doze unice. Famotidina este meolizata in ficat, principalul meolit, sulfoxidul, fiind inactiv. Se leaga 15-20% de proteinele plasmatice si este eliminata pe cale renala (65-70%) si meolica (30-35%), in cea mai mare parte ca atare (20-25%). T1/2 este de 2,5-4 ore, fiind prelungit la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min) chiar la 20 ore. Eficacitatea famotidinei s-a dovedit a fi superioara celei a cimetidinei (de 20 ori) si ranitidinei (de 7,5 ori) cu antajul de a se folosi doze mici la interle mari de timp, cu un excelent profil de siguranta.


Indicatii:
Tratamentul afectiunilor gastrointestinale in care hiperaciditatea reprezinta o disfunctie majora: ulcer duodenal, ulcer gastric benign, esofagita de reflux, sindrom Zollinger-Ellison, profilaxia ulcerelor recurente.


Mod de administrare:

Tratamentul se individualizeaza; daca nu este indicat altfel se recomanda astfel: ulcer duodenal acut: 40 mg/zi, seara inainte de culcare, timp de 4-8 saptamani. Durata poate fi scurtata daca se constata endoscopic vindecarea; ulcer gastric benign: 40 mg/zi, seara inainte de culcare, 6-8 saptamani. Durata poate fi de asemenea scurtata daca se constata endoscopic vindecarea; profilaxia ulcerului duodenal recurent: 20 mg/zi, seara inainte de culcare, timp de 6 luni; esofagita de reflux: 20-40 mg x 2/zi, timp de 6-l2 saptamani; sindrom Zollinger-Ellison: doza initiala: 20 mg x 4/zi, la interle de 6 ore; aceasta doza poate fi crescuta in functie de raspunsul clinic al pacientului: uzual 40 mg x 4/zi pana la 480 mg/zi, timp de 1 an. La pacientii care au primit deja un alt anti H2 doza initiala poate fi superioara celei recomandate; la pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min) se recomanda reducerea dozelor uzuale sau marirea interlelor de

Administrare:
20 mg/zi sau 40 mg/zi la 1-4 zile; tratamentul la copii este foarte limitat, necesitand ajustarea dozelor la greutatea corporala si functia renala




Reactii adverse:
In general este bine tolerata; incidenta reactiilor adverse semnalate este scazuta, acestea fiind usoare si trecatoare. Rar s-au semnalat: tulburari gastrointestinale: diaree, constipatie, gura uscata, anorexie, greata (mai rar); tulburari SNC: dureri de cap, ameteala; eruptii cutanate.


Contraindicatii:

Hipersensibilitate la famotidina; tulburari gastro-intestinale minore.


Precautii:
Inaintea instituirii tratamentului cu famotidina trebuie exclusa natura maligna a ulcerelor gastrice deoarece tratamentul cu famotidina poate masca simptomele si diagnosticarea corecta. La pacientii cu insuficienta renala dozele se reduc in functie de severitatea afectiunii sau se maresc interlele de administrare. Administrarea famotidinei la femei insarcinate si care alapteaza se face numai in cazuri strict necesare si cu masuri de precautie intrucat nu exista studii adecte si controlate privind administrarea in aceste cazuri.
Supradozare: Famotidina are actiune foarte specifica, incat n-au fost semnalate cazuri de supradozare. In caz de intoxicatie acuta se recomanda spalaturi gastrice si tratament simptomatic individualizat.


Conditii de pastrare:
In ambalajul original, ferit de lumina, umiditate si caldura. Termen de labilitate: 3 ani.


Producator:
AC Helcor



Articole care vorbesc despre Famodin 20, 40


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024