mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Co-trimoxazole, comprimate

Co-trimoxazole, comprimate









Prezentare farmaceutica co-trimoxazole, comprimate
Asociatia chimioterapica bactericida inhiba secntial sinteza folatilor activi de catre celulele bacteriene. Sunt sensibile enterobacteriaceele, actinomicetele si Nocardia, Proteus mirabilis si parte din tulpinile altor Proteus, unele tulpini de Salmonella typhi si alte salmonele, shigelele, Vibrio choleray, H. influenzae, Neisseria gonorrhoeae si N. meningitidis (medicamentul este, insa, putin eficace, in infectiile meningococice), Yersinia pestis; majoritatea cocilor gram-pozitivi sunt sensibili in vitro, dar mai putin in vivo; raspunsul in infectiile cu Pneumocystis carinii, Toxoplasma gondii si in malarie sunt variabile.


Indicatii
Tratame


ntul si profilaxia infectiilor urinare cu E. coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus mirabilis si P. morgani, mai ales infectii cronice si recidivante; prostatita acuta; dizenterie bacilara (cu tulpini rezistente la ampicilina si tetraciclina), indeosebi la copii, salmoneloze (mai ales in asociatie cu rifampicina, ca alternativa a cloramfenicolului si ampicilinei), nocardioza (atunci cand sulfamidele nu sunt suficiente ca medicatie unica), otita cu H. influenzae (germeni rezistenti la ampicilina sau bolnavi alergici la peniciline); gonococie si limfogranulomatoza neriana (cand alte chimioterapice, de prima alegere, nu sunt operante), infectii cu Pneumocystis carinii (doze mari curativ, doze mici profilactic).


Actiune terapeutica
Comprimate continand trimetoprim 80 mg si sulfametoxazol 400 mg (flac. cu 20 si 100 buc.).


Mod de administrare co-trimoxazole, comprimate
Oral, doza obisnuita la adulti si la copii peste 12 ani este de cate 2 comprimate dimineata si seara, la interval de 12 ore (in infectiile gra la fiecare 8 ore); la copii sub 12 ani se administreaza 10 mg trimetoprim si 50 mg sulfametoxazol/kilocorp si zi (in 2 prize, la 12 ore); durata obisnuita a tratamentului este de 5-7 zile. Pentru profilaxie se folosesc doze mai mici - mergand pana la 1/2 comprimat o data la 2 zile, pentru profilaxia infectiilor urinare recurente (la adult). In

creasului/pancreatita-acuta-si-cronica/pancreatita-cronica-si-insuficienta-pancreatica-exocrina.php" title="Pancreatita cronica si insuficienta pancreatica exocrina" class="alin2">insuficienta renala este necesara micsorarea dozei (2 comprimate o data/zi pentru un clearance al creatininei de 25-15 ml/minut).


Reactii_adrse
Uneori eruptii cutanate, iritatie digestiva (greata, epigastralgii, diaree), febra, rareori leucopenie, trombocitopenie, mielodepresie, hepatita, nefrita interstitiala, periarterita nodoasa, lupus eritematos, tulburari psihice, foarte rar sindrom Stens-Johnson. La bolnavii cu risc este posibila dezvoltarea unei anemii megaloblastice (prin deficit de acid folic).


Contraindicatii co-trimoxazole, comprimate
Alergie la una din componente, boli hepatice si insuficienta renala gra (clearance al creatininei sub 15 ml), stari de mielodepresie marcata; folosirea la nou-nascut in primele 6 saptamani si la sfarsitul sarcinii este contraindicata (risc de icter nuclear); in timpul sarcinii utilizarea se face numai cu indicatia stricta a medicului; prudenta la alcoolici, la renali cronici si la cei cu deficit de acid folic (risc de megaloblastoza, se suplimenteaza acidul folic). Asociatia trimpetoprim-sulfametoxazol creste riscul reactiilor toxice la fenitoina; asocierea la tratamentul cu metotrexat si alte citostatice favorizeaza mielodepresia; asocierea cu diureticele tiazidice provoaca relativ frecnt trombocitopenie (mai ales la batrani).



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole




  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024