mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni orl
Index » Medicamente » Afectiuni orl
» Bolile gatului

Bolile gatului







Desi de multe ori ignorat, gatul este o parte foarte importanta a corpului. Gazduieste in bune conditii atat corzile vocale, cat si glande tale. Tot el permite hranirea si hidratarea organismului. Si orice semn de disconfort pe care il da, pe interior sau pe dinafara, trebuie tratat cu atentie.


Cuprins:

Angina

Angina difterică

Difteria


Angina

sus sus
Desemnăm prin această denumire inflamaţia mucoasei care căptuşeşte istmul gâtlejului, vălul şi stâlpii palatini, lueta (omuşorul), amigdalele şi faringele.


Andră mi-a povestit ceea ce urmează: .Aproape că nu mai pot vorbi, deloc. Am avut o durere destul de intensă la un deget de la mână. Atunci, pentru prima dată, mi s-a întâmplat să nu pot vorbi; degetul meu s-a inflamat din nou. în rest, am cea mai grozavă poftă de mâncare din lume, şi n-am de ce mă plânge. Medicul a declarat că omuşorul era prea lung şi că trebuie scurtat. Dar nu vreau să-1 las să facă asta".
Omul acesta are capul rotund, faţa edemaciată, cu o mică umflătură în partea stângă, sub ureche. Se vede foarte bine că aspectul normal al chipului este alterat şi că gâtul şi capul sunt încă şi mai umflate interior decât la exterior; de aici acea jenă resimţită în organele respective precum şi durerea de gât. Este cert că degetul bolnav n-a fost vindecat prima dată şi că materiile patogene n-au fost eliminate în întregime. Dacă acum îndepărtăm complet elementele patogene şi curăţăm corpul, gâtul se va vindeca singur.

In acest scop, trebuie să exercităm, asupra întregului corp, o acţiune de eliminare, apoi în special asupra capului. Primul scop va fi atins prin folosirea sacului şi a şalului. Sacul este la îndemâna ţăranului. El îl va cufunda într-un decoct de paie de ovăz, apoi îl va îmbrăca şi va rămâne aşa timp de o oră şi jumătate.
Operaţiunea trebuie făcută trei zile la rând; începând dintr-a patra, el va mai folosi sacul, cu care se va fi obişnuit deja, o dată la trei zile. Cât despre şal, îl va purta zilnic timp de o oră. După cincisprezece zile, va face spălări pe întregul corp de două ori pe săptămână şi va îmbracă halatul spaniol, o dată pe săptămână. Dacă omuşorul continuă să-1 incomodeze, va face câteva băi de abur la cap, bineînţeles, în zile diferite. Acest tratament nu va întâriza să vindece în mod radical angina.
Un preot mi se destăinuie astfel: "în cursul verii lui 1887 simţeam în gât, în anumite momente, o mică durere, însoţită de un acees uşor de tuse. Aceasta venea -şi trecea. Când vorbeam multă vreme, fie la slujbă, fie la amvon, fie la confesional, vocea îmi slăbea puţin câte puţin, îşi pierdea timbrul şi ameninţa să se stingă.

Răul a sporit în lunile septembrie şi octombrie; un guturai sever s-a declanşat, iar medicul a găsit, de asemenea, afectată extremitatea superioară a plămânului drept. O şedere de trei luni la Merano, împachetări, gargare, ascensiuni pe munte, nimic nu s-a dovedit util. în perioada Anului Nou, un medic a avut intenţia chiar să-mi facă o mică operaţie, care totuşi n-a avut loc. în fine, sosind 25 ianuarie şi concediul meu apropiindii-se de sfârşit, am îuat hotărârea să părăsesc Merano-ul şi să vin la Worishofen. Am sosit acasă foarte abătut. Aplicaţiile cu apă, constând în fiecare zi, în două afuziuni superioare şi o plimbare prin apă, mi-au adus repede alinarea; durerea din gât a dispărut, vocea şi-a revenit, recăpătându-şi timbrul şi, la intrarea în biserică, am putut ţine deja o mică predică şi am cântat o slujbă în cinstea Domnului. Cu toatea acestea, vocea era încă răguşită şi aveam şi o mică durere în gât. După opt zile mă simţeam mai bine, şi după alte trei săptămâni glasul îmi era curat şi puternic ca altădată; m-ara întors în parohia mea şi, fiind perfect sănătos, mi-am reluat slujba".

Angina difterică

sus sus
Angina difterică, care face ravagii în special printre copii, este o inflamaţie specifică faringelui, cu producţie de false membrane (în general albe-cenuşii) şi stare septică. Ea nu diferă de angina prin sediu şi ci se distinge de aceasta prin natură şi evoluţie, care se apropie de cele ale crupului difteric.
Un tată mi s-a plâns: "Fetiţa mea, în vârstă de patru ani, are o inflamaţie în gât; e bolnavă aşa cum au fost şi ceilalţi trei copii pe care i-am avut şi care au decedat. Au murit repede, iar copila despre care vă vorbesc, îşi va da şi ea duhul în curând. Aproape că nu mai poate respira şi nici tuşi. Capul şi burta îi sunt umflate. Ce\'-i de făcut? îmi trebuie patru ore ca să găsesc un medic şi până atunci copilul meu va fi pierdut". Răspunsul a fost:,.Dragă prietene, întoarce-te acasă, încălzeşte puţină apă amestecată cu oţet, cufundă în ea un prosop, stoarce-1 şi înfăşoară cu grijă tot gâtul copilei. Pune-i pe deasupra o pânză uscată şi lasă această împachetare timp de trei sferturi de oră. Apoi înmoaie din nou prosopul în apă cu oţet şi continuă aşa şase ore, reînnoind compresa la fiecare trei sferturi de oră. După acest interval desfă compresa de la gât şi înveleşte-1 într-o pânză uscată.

Atunci fă-i copilei o baie pe jumătate de corp şi fă-i o frecţie cu acelaşi prosop, pe care, în acest scop, l-ai înmuiat în apă cu oţet. înfăşoar-o într-o cuvertură uscată şi acoper-o cu grijă. Micuţa trebuie să rămână astfel învelită pe durata unei ore. îndepărtează apoi împachetarea şi lasă fata culcată în pat şi acoperită ca de obicei. Dacă după 6-8 ore vor mai exista tuşea şi dificultăţile în respiraţie, poţi să recurgi din nou la împachetarea gâtului, aşa cum ţi-am mai spus, păstrând-o timp de 1-2 ore. Daca devine prea caldă după o oră şi fata este neliniştită, înmoaie pânza în lichid încă o dată. Ai să vezi ce efecte are".


Tatăl a făcut cum i-am prescris şi, în treizeci de ore, copila, pe care el crezuse că o va pierde, a fost perfect restabilită.
Vindecarea s-ar mai fi produs şi dacă ar fi înmuiat compresa într-un amestec i foarte rece, preparat din apă şi oţet în părţi egale, şi dacă ar fi repetat această operaţiune la fiecare trei sferturi de oră. In cazul în care temperatura n-ar fi scăzut; ar fi putut împacheta şi picioarele până deasupra pulpelor.

Difteria

sus sus
Dăm acest nume unei boli al cărei caracter esenţial este producerea de false membrane sau de depozite în fundul gâtului, fie numai în faringe, fie în laringe şi bronhii.
De îndată\' ce ne îmbolnăvim de difterie, trebuie să avem grijă: 1. să descompunem cât mai repede posibil substanţele patogene acumulate; 2. să acţionăm asupra întregului organism, pentru a regulariza din nou cursul dezordonat al sângelui şi umorilor, evidenţiat prin apariţia febrei.
Vom face mai întâi bolnvului o baie de abur la cap şi, după fiecare 20-24 minute, o spălare generală a corpului. După 6-8 ore, pacientul va pune şalul timp de o oră şi jumătate, având grijă să-1 înmoaie1 din nou în apă rece la fiecare jumătate de oră. Apoi va face o baie de abur la picioare, căreia îi va urma imediat o baie foarte rece pe jumătate a corpului cu spălarea părţii superioare. Ultimele două nu vor depăşi ca durată un minut.

Vine din nou rândul şalului, care va fi aplicat timp de o oră şi jumătate, aşa cum am arătat mai sus. Când s-au terminat aplicaţiile, le reluăm pe toate în aceeaşi ordine, câte una pentru fiecare jumătate de zi. Pe lângă aceasta, vom face gargară cu un ceai de coada-calului, de cel puţin 4-5 ori zilnic. Afecţiunea rebelă nu va întârzia să dispară.
Toate aplicaţiile citate nu pot nicicum dăuna.
Dacă bolnavul se bucură noaptea de odihnă (de regulă acesta este cazul), nu trebuie să-1 deranjăm, fiindcă prezenţa somnului este o probă că organismul reintră pe făgaşul normal şi, ca urmare a efectului reconfortant al somnului, aplicaţiile cu apă vor avea cu atât mai mult succes. Să mai remarcăm cu această ocazie că, dacă bolnavul adoarme în timpul vreunei aplicaţii care necesită repausul la pat, nu trebuie niciodată să-1 trezim. Când remediul şi-a produs efectul, bolnavul se trezeşte singur.

Un tată a venit să mă caute. "Fiica mea de unsprezece ani, mi-a spus el, nu mai poate înghiţi nimic şi de trei zile abia dacă poate respira. Are febră şi delirează.
I-am tot pus o cârpă udă în jurul gâtului, dar aceasta nu i-a făcut mai bine. Ce să fac ca s-o împiedic să se sufoce?"
Dezolarea părintelui şi insuccesul aplicaţiei m-au decis să-1 însoţesc la patul copilei, pe care am găsit-o într-o stare vrednică de milă şi, în aparenţă, disperată. Existau deja anumite indicii care aproape că excludeau vindecarea. "Să facem o încercare imediat, pentru numele Domnului!" în prima zi, în fiecare jumătate de oră, i-am spălat bine spatele, pieptul şi abdomenul cu apă rece. Cum febra, foarte mare, nu voia să cedeze, i-am aplicat pe abdomen o pânză înmuiată în apă rece. Focul a trebuit să scadă.
A doua zi, tatăl a revenit şi mi-a povestit: "Copilul poate înghiţi, dar obrajiii se umflă destul de puternic în zona maxilarului. Abia o înţelegem când vorbeşte; totuşi, mă bucur peste măsură de faptul că fetiţa şi-a regăsit graiul".

Tatăl a trebuit să înfăşoare părţile umflate, la dreapta şi la stânga capului, cu bucăţi de pânză înmuiate în apă amestecată cu oţet şi să reînnoiască aceste comprese la fiecare jumătate de oră. Pe deasupra, de fiecare dată când fata se simţea agitată şi cuprinsă de febră, el i-a spălat pieptul, spatele şi abdomenul. Din a treia zi, micuţa s-a găsit în afara pericolului. Spălările au continuat încă o vreme, de fiecare dată când febra sporea.
Gargara cu o infuzie de schinduf (o linguriţă de schinduf fiartă într-un sfert de litru de apă, care se administrează cu lingura înainte de culcare) a avut un efect excelent. Infuzia de nalbă, de coada-şoricelului, de lumânărică are acelaşi efect. Un alt mijloc bun ar fi să i se administreze, în fiecare zi, 3-4 linguriţe de ulei de măsline, care exercită o foarte bună acţiune sedativă asupra temperaturii interne.
Copila a fost salvată prin aplicarea tratamentului sus-amintit.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Medicamente:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai