mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Legislatia familiei
Index » Legislatie medicala » Legislatia familiei
» Atributiile

Atributiile









medicilor din cabinetele medicale din gradinite, scoli si unitati

de intamant superior privind asistenta medicala preventi


A. Atributii referitoare la prestatii medicale individuale


1. Examineaza toti prescolarii din gradinite, elevii care urmeaza sa fie supusi examenului medical de bilant al starii de sanatate [clasele I, a IV-a, a IX-a*) si a XII-a, ultimul an al scolilor profesionale si de ucenici], precum si studentii din anul al II-lea de studii pentru aprecierea nivelului de dezvoltare fizica si neuropsihica si pentru depistarea precoce a unor eventuale afectiuni.
_____________
*) Sau din clasa a VIII-a, aflata in prezent in lichidare, potrivit legii.

2. Dispensarizeaza elevii din toate clasele si studentii din toti anii universitari cu probleme de sanatate, aflati in evidenta speciala, in scop recuperator.
3. Selectioneaza din punct de vedere medical elevii cu probleme de sanatate, in vederea orientarii lor scolar-profesionale la terminarea scolii generale de 9 ani si a liceului.


4. Examineaza, eliberand avize in acest scop, elevii si studentii care urmeaza sa participe la competitii sportive.
5. Examineaza elevii si studentii care vor pleca in cante in diverse tipuri de ere (de odihna, sportive etc.), semnand si parafand fisele medicale de ara.
6. Examineaza elevii si studentii din evidenta speciala, care urmeaza sa plece la cure balneare.
7. Examineaza elevii si studentii care vor fi supusi imunizarilor profilactice pentru silirea eventualelor contraindicatii medicale temporare si supravegheaza efectuarea ccinarilor si aparitia reactiilor adverse postimunizare (RAPI).
8. Supravegheaza recoltarea de produse biologice pentru investigatii de laborator, in vederea depistarii afectiunilor infectocontagioase la subiecti si contacti.
9. Supravegheaza tratamentele chimioterapice si imunosupresoare ale elevilor si studentilor care au indicatie pentru acestea.
10. Elibereaza pentru elevii si studentii cu probleme de sanatate documente medicale in vederea scutirii partiale de efort fizic si de anumite conditii de munca in cadrul instruirii practice in atelierele scolare.
11. Elibereaza scutiri medicale de prezenta la cursurile scolare si universitare teoretice si practice pentru elevii si studentii bolnavi.
12. Elibereaza scutiri medicale, partiale sau totale, de la orele de educatie fizica scolara, in conformitate cu instructiunile Ministerului Sanatatii si Familiei.
13. Vizeaza documentele medicale eliberate de alte unitati sanitare pentru motirea absentelor de la cursurile scolare si universitare.
14. Elibereaza adeverinte medicale la terminarea scolii generale, profesionale si de ucenici, precum si a liceului sau a facultatii.
15. Efectueaza triajul epidemiologic dupa canta scolara sau ori de cate ori este nevoie, depisteaza activ prin examinari periodice anginele streptococice si urmareste tratamentul cazurilor depistate.
16. Controleaza prin sondaj igiena individuala a prescolarilor si scolarilor.
17. Verifica starea de sanatate a personalului blocului alimentar din gradinite, cantine scolare si studentesti, in vederea prevenirii producerii de toxiinfectii alimentare.
18. Asigura aprovizionarea cabinetului medical cu medicamente pentru aparatul de urgenta, materiale sanitare si cu instrumentar medical.

B. Atributii referitoare la prestatii medicale la nivelul colectivitatilor

1. Initiaza supravegherea epidemiologica a prescolarilor din gradinite, a elevilor si a studentilor, scop in care indeplineste urmatoarele atributii:
a) depisteaza, izoleaza si declara orice boala infectocontagioasa;
b) sub indrumarea metodologica a medicilor epidemiologi participa la efectuarea de actiuni de investigare epidemiologica a elevilor suspecti sau contacti din focarele de boli transmisibile;


c) aplica tratamentele chimioprofilactice in focare, la indicatia medicilor epidemiologi;
d) initiaza actiuni de prelucrare antiparazitara (pediculoza, scabie) si antiinfectioasa (dezinfectie-dezinsectie) in focarele din gradinite, scoli si unitati de intamant superior (hepatita virala, tuberculoza, infectii streptococice, boli diareice acute etc.);
e) initiaza actiuni de supraveghere epidemiologica a virozelor respiratorii in sezonul epidemic.
2. Controleaza zilnic respectarea conditiilor de igiena din spatiile de intamant, cazare si alimentatie din unitatile de intamant arondate.
3. Vizeaza intocmirea meniurilor din gradinite, cantine scolare si studentesti si efectueaza anchete alimentare periodice pentru verificarea respectarii unei alimentatii rationale.
4. Initiaza, desfasoara si controleaza diversele activitati de educatie pentru sanatate (instruirea grupelor sanitare, lectii de educatie pentru sanatate la elevi, lectorate cu parintii, prelegeri in consiliile profesorale, instruiri ale personalului didactic si administrativ).
5. Initiaza cursuri de educatie sexuala si de ning familial, precum si cursuri de nutritie si stil de viata.
6. Urmareste modul de respectare a normelor de igiena a procesului instructiv-educativ (teoretic, practic si la orele de educatie fizica).
7. Verifica efectuarea periodica a examinarilor medicale silite prin reglementari ale Ministerului Sanatatii si Familiei, de catre personalul didactic si administrativ-gospodaresc din unitatile arondate.
8. Participa la actiunile profilactice organizate si desfasurate de alte foruri medicale in scoli si unitati de intamant superior (testari PPD 2u. pentru TBC etc.).
9. Completeaza impreuna cu cadrele medii din subordine darile de seama statistice (SAN) lunare si anuale privind morbiditatea inregistrata si activitatea cabinetelor medicale din gradinitele, scolile si unitatile de intamant superior arondate.
10. Participa la comisiile medicale de examinare a candidatilor la concursurile de admitere in licee, scoli profesionale, postliceale si in unitati de intamant superior.
11. Participa la anchetele starii de sanatate initiate in unitatile de copii si tineri arondate.
12. Prezinta in consiliile profesorale ale scolilor si unitatilor de intamant superior arondate o analiza anuala a starii de sanatate a elevilor/studentilor.
13. Constata abaterile de la normele de igiena si antiepidemice, informand reprezentantii inspectiei sanitare de stat din cadrul directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea aplicarii masurilor prezute de lege.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Legislatie medicala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai