mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomie patologica
Index » Infecta chirurgicala » Anatomie patologica
» Forme anatomo-clinice

Forme anatomo-clinice





a) Furunculoza consta in aparitia concomitenta sau succesi a mai multor furuncule, in aceeasi zona sau in zone diferite. Are aceeasi clinica si evolutie ca si furunculul.
b) Furunculul antracoid (antrax, carbuncul) este reprezentat de aparitia si evolutia simultana de furuncule, in mai multi foliculi pilo-sebacei invecinati, in diferite stadii de evolutie (. 1). Localizarea cea mai frecventa este in zona cefei, dar se intalneste si in alte zone bogate in pilozitate.
Din punct de vedere clinic, starea generala este mult alterata iar, local, tumefactia apare ca un placard rosu-violaceu, dureroasa spontan si la pal-pare, creste excentric si prezinta multiple pustule, burbioane si cratere. Vindecarea lasa o cicatrice voluminoasa si deformanta.
Diagnosticul diferential se face cu hidrosadenita si cu pustula maligna (antrax, dalac) ce provine de la animalele bolnave si care are o evolutie gra.
Tratament
Tratamentul profilactic consta in igiena regiunilor piloase si evitarea microtraumatismelor.
Tratamentul general se aplica in cazuri grave si in localizari faciale si consta in antibioterapie, ccinoterapie, corectarea tarelor (diabet, anemie), analgetice si antipiretice. Antibioterapja initiala se incepe cu penicilina sau eritromicina, pentru ca ulterior sa se administreze conform antibiogramei.
Tratamentul local consta in izolarea si dezin-fectia micropustulei si fizioterapie (ultrascurte, ront-genterapie). in faza de abcedare, sub anestezie locala prin refrigeratie sau generala se face incizia cu bisturiul electric, "in cruce\" sau radiar, cu decolarea lambourilor tegumentare pana in zona sanatoasa urmate de pansamente cu antiseptice.In localizarile faciale, nu se fac incizii si nu se exprima furuncule aparute pentru a evita tromboza sinusului cavernos (complicatie mortala).
Hidrosadenita


Hidrosadenita (gr. hidros = sudoare, aden - glanda).

Denumita si abces tuberos sau boala Vemeuil, hidrosadenita este o infectie stafilococica a glandelor sudoripare, in diverse stadii de evolutie (de unde asemanarea cu furunculul antracoid). Localizarea este cea mai frecventa in axila dar poate sa apara si la nivelul glandelor sudoripare ale areolei mamare, pube, labiile mari, regiunea anala.


Etiopatogenie

Cauza determinanta este stafilococul auriu iar cele favorizante ca si in cazul furunculului.


Anatomie patologica

Leziunea este localizata in derm si intereseaza, de la inceput, glomerulul glandei sudoripare, imbracand mai mult aspectul unui abces. Fata de furuncul, se deosebeste prin faptul ca nu este centrata de firul de par si nu contine zona de necroza. Clinica
Debutul se face prin aparitia unei tumefactii no-dulare, profunde, pruriginoase, dure, dureroase, aderente la piele.In perioada de stare, apar multiple asemenea formatiuni in diverse faze de evolutie, pe fondul unei infectii subcutanate, care se fistulizeaza si elimina continutul purulent, and tendinta la recidi.
Semnele generale sunt asemanatoare cu cele ale furunculelor dar de intensitate mai mica.
Evolutia obisnuita este spre extindere si fistuli-zare. Vindecarea spontana se produce in cazuri foarte rare si numai daca nu a abcedat.
Tratament
Initial, se aplica revulsinte local (priesnitz, alcoolizat), fizioterapie si antibiotice.In faza de abcedare, sub anestezie locala prin refrigeratie, se fac incizii cu ecuarea puroiului din fiecare glanda supurata si aplicarea unor mici mese pentru drenaj.In cazurile cu evolutie zgomotoasa se administreaza antibiotice si se urmareste cresterea reactivitatii prin ccinoterapie.
Limfangita acuta
Este o inflamatie septica a selor si trunchiu-rilor limfatice ce poate insoti orice infectie, ca urmare a patrunderii, in interiorul lor, a unor germeni microbieni virulenti.


Etiopatogenie

Cauza poate fi orice germen microbian, favorizata de existenta unor plagi, escoriatii sau infectii (44, 67, 76, 86).
Din punct de vedere patogenic este un mod de reactie a organismului la transportul limfatic al germenilor.
Clinica
Evolueaza cu semnele generale ale infectiei respective pe care o insoteste - febra (39°-40°), frison, alterarea starii generale - cu durere locala si relati impotenta functionala.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Infecta chirurgicala:


     
    Fa-te cunoscut! invitatie-1
    Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

    Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

     

    Creaza cont si exprima-te

    invitatie-3
    vizitatorii nostri pot fi clientii tai