mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Sistemul nervos parasimpatic
Index » Fiziologia si farmacologia sistemului nervos vegetativ » Sistemul nervos parasimpatic
» Acetilcolina

Acetilcolina


Share

AC are rol de neurotransmitator pentru toti ganglionii vegetativi, la nivelul terminatiilor nervoase parasimpatice postganglionare, la nivelul terminatiilor nervoase simpatice postganglionare ce inerveaza glandele sudoripare ecrine si la nivelul placii neuromusculare. Enzima colinacetil transferaza catalizeaza sinteza AC din acetil coenzima A (CoA), produsa in terminatiile nervoase, si din colina, captata activ din lichidul extracelular. AC este depozitata in interiorul terminatiilor nervoase colinergice in cule sinaptice minuscule si este eliberata din acestea ca raspuns la impulsurile nervoase care depolarizeaza terminatiile nervoase si cresc influxul de calciu.
Receptorii colinergici Exista diferiti receptori pentru AC pe neuronii postganglionari din ganglionii vegetativi si la nivelul situsurilor efectorii vegetative postjonctionale. Receptorii de la nivelul ganglionilor vegetativi si al medu-losuprarenalei sunt stimulati predominant de nicotina (receptori nicotinici), iar cei de la nivelul celulelor efectorii vegetative de alcaloidul muscarina (receptori muscarinici). Agentii ganglioplegici antagonizeaza receptorii nicotinici, in timp ce atropina blocheaza receptorii muscarinici. Receptorul muscarinic (M) a fost de curand clasificat in mai multe subtipuri. Receptorul Mj este localizat in sistemul nervos central si probabil in ganglionii parasimpatici; receptorul M2 este receptorul muscarinic non-neuronal de la nivelul muschiului neted, muschiului cardiac si epiteliului glandular. Betanecolul este un agonist selectiv al receptorului M2; pirenzepina este un antagonist selectiv al receptorului M1( care reduce profund secretia acida gastrica. Receptorul M2 inhiba adenilat-ciclaza si foloseste proteina reglatoare Gj; receptorul Mj interactioneaza cu Gq si stimuleaza fosfolipaza C (ura 70-5). Receptorul M3, prezent la nivelul muschiului neted si al glandelor secretarii, este antagonizat de atropina si utilizeaza fosfolipaza C, IP3 si DAG ca mesageri secunzi. Au fost identificate, prin tehnici de biologie moleculara, si alte subtipuri, dar acestea nu au fost inca pe deplin caracterizate.


Acetilcolinesteraza Hidroliza AC, sub actiunea acetilco-linesterazei, inactiveaza neurotransmitatoral la nivelul sinapselor colinergice. Aceasta enzima (cunoscuta si drept colinesteraza specifica sau aderata) este prezenta in neuroni si este diferita de butirocolinesteraza (colinesteraza serica sau pseudocoli-nesteraza). Ultima enzima este prezenta in plasma si in tesuturi non-nervoase si nu este implicata primar in oprirea efectelor AC la nivelul efectorilor vegetativi. Efectele farmacologice ale agentilor anticolinesterazici se datoreaza inhibitiei acetilcoli-nesterazei neuronale (aderate).Tipareste Trimite prin emailloading...
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2019 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Fiziologia si farmacologia sistemului nervos vegetativ:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai