mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reactii adverse medicamentoase
Index » Farmacologie clinica » Reactii adverse medicamentoase
» Etiologie

Etiologie







Cele mai multe reactii adverse la medicamente pot fi prevenite, iar studiile recente, folosind o abordare analitica a sistemelor, au sugerat ca cea mai comuna insuficienta de sistem asociata unei reactii adverse la medicamente consta in raspandirea insuficienta a cunostintelor despre medicamente, privitor la prescrierea si administrare lor. Majoritatea reactiilor adverse se clasifica in doua grupe. Cele mai frecvente rezulta din actiunea farmacologica exagerata, dar anticipata, a medicamentului. Alte reactii adverse decurg din efecte toxice, fara legatura cu actiunile farmacologice dorite. Acestea din urma sunt deseori imprevizibile, sunt frecvent severe si sunt rezultatul unor mecanisme recunoscute, dar si al unora nedescoperite. Unele mecanisme, nelegate de activitatea farmacologica primara a medicamentului, includ citotoxicitatea directa, initierea unor raspunsuri imune anormale si perturbari ale proceselor meolice la persoanele cu defecte enzimatice genetice. intelegerea suplimentara a diferentelor interindividuale in expresia enzimelor responsabile de meolizarea medicamentelor a contribuit la intelegerea unor reactii adverse medicamentoase care anterior erau considerate ca idiosincrazice. De exemplu, hemotoxicitatea dapsonei, care include hemoliza la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD), ca si agranulocitoza, se presupune a fi datorata meolizarii, pe calea unor enzime specifice ale citocromului P450, la meolitul sau hidroxila-minat. Masura in care dapsona este convertita la acest meolit toxic depinde de activitatea acestor enzime ale citocromului P450, specifica fiecarui individ, care, astfel, determina susceptibilitatea individuala la reactia adversa. Invers, cunoasterea enzimei responsabile de producerea meolitului toxic poate face posibila coadministrarea de inhibitori enzimatici specifici, care vor preveni efectul toxic.


Prin luarea in consideratie de la inceput a factorilor cunoscuti ca modificand actiunea medicamentelor, aceste reactii adverse pot fi deseori prevenite.
Cauza uzuala a acestor reactii este concentratia anormal de mare a medicamentului la nivelul receptorului (locul de actiune), datorita riabilitatii farmacocinetice ( modulul 68). De exemplu, reducerea volumului de distributie, a ratei meolismului sau a ratei de excretie, toate determina o concentratie a medicamentului la nivelul receptorului mai mare decat cea asteptata, cu o crestere consecuti a efectului farmacologic.
Recent, au fost identificati citocromii P450 specifici implicati in meolismul medicamentelor. Recunoasterea distributiei polimorfe a unora din aceste activitati enzimatice intr-o populatie explica riabilitatea interindividuala a clearance-ului medicamentului. De asemenea, odata cu realizarea de teste simple pentru a caracteriza activitatea individuala a citocromului P450 specific, fi posibil sa se identifice, in ans, persoanele cu un risc particular de reactii adverse, dependente de concentratia medicamentului. Pentru enzimele a caror activitate este distribuita polimorf, o proportie din populatie are o activitate enzimatica scazuta sau absenta. La aceste persoane, concentratia medicamentului este mai mare decat cea normala si poate avea efecte toxice. Dimpotri, cand toxicitatea sau eficacitatea este produsa de un meolit, la meolizatorii lenti o toxicitate sau eficacitate vor fi limitate. Distributia polimorfa a enzimelor de meolizare a medicamentelor poate explica unele efecte adverse, anterior etichetate ca idiosincrazice.
Alterarea curbei doza-raspuns, datorita unei sensibilitati crescute a receptorului, determina un efect sporit al medicamentului la aceeasi concentratie. Un exemplu este raspunsul exagerat al persoanelor rstnice la anticoagulantul warfarina, la niveluri sanguine normale sau scazute.


Forma curbei doza-raspuns, poate, de asemenea, determina probabilitatea unor reactii adverse la medicamente. Astfel, medicamentele ce prezinta o curba doza-raspuns de tip abrupt sau un index terapeutic mic ( modulul 68) se asociaza mai probabil cu o toxicitate legata de doza, deoarece o crestere mica a dozei produce o modificare mare a efectului farmacologic. O crestere a dozei medicamentelor care prezinta o cinetica neliniara, de tipul fenitoinei ( modulul 68), poate produce o crestere mai mare a nivelului seric, determinand fenomene toxice.
Administrarea concomitenta a altor medicamente poate afecta farmacocinetica sau farmacodinamica acestora. Farmaco-cinetica poate fi afectata prin alterarea biodisponibilitatii, a legarii de proteinele plasmatice sau a ratei de meolizare sau excretie. Farmacodinamica poate fi modificata de un alt medicament, care concureaza pentru aceleasi situsuri de pe receptor, impiedicand medicamentul sa ajunga la locul sau de actiune sau care antagonizeaza sau creste efectul farmacologic. Inhibarea meolizarii unui medicament de catre altul poate avea loc atunci cand ambele medicamente se leaga la acelasi citrocrom P450. De aceea, odata cu identificarea citrocromului P450 specific, responsabil de meolismul unui anume medicament, anticiparea interactiunilor medicamentoase are o baza mai stiintifica. Un exemplu important recent de astfel de mecanism este inhibarea meolizarii terfenadinei prin inhibitori ai CYP 3A, de felul eritromicinei si antimicoticelor sistemice. O astfel de inhibitie a produs torsada de rfuri si aritmii cardiace letale ( modulul 68).



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Farmacologie clinica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai