mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Principiile terapiei medicamentoase
Index » Farmacologie clinica » Principiile terapiei medicamentoase
» Acumularea medicamentului - doze de incarcare (de atac) si de intretinere

Acumularea medicamentului - doze de incarcare (de atac) si de intretinere







in cazul administrarii repetate a unui medicament la intervale de timp mai scurte decat timpul necesar eliminarii dozei, atat cantitatea de medicament din organism, cat si efectul farmacologic cresc cu continuarea administrarii, pana cand ajung la un platou. Acumularea digoxinei administrata in doze de intretinere repetate (fara o doza de incarcare) este ilustrata in ura 68-2. intrucat timpul de injumatatire a digoxinei este de aproximativ 1,6 zile la un pacient cu functie renala normala, 65% din digoxina ramane in organism la sfarsitul primei zile. A doua doza va creste cantitatea de digoxina din oganism (si concentratia plasmatica medie) la 165%. Fiecare doza urmatoare va produce o crestere, pana la realizarea unei stari de echilibru. in acest punct, absorbtia medicamentului pe unitatea de timp se face in acelasi ritm cu rata eliminarii, mentinandu-se constanta fluctuatia nilurilor plasmatice de varf si baza. Daca doza este modificata ulterior, va fi atinsa o noua stare de echilibru. Injectarea continua a unui medicament la o rata constanta va duce, de asemenea, la o acumulare progresiva, pana la o stare de echilibru care poate fi anticipata (ura 68-3). in acest caz, nilul plasmatic constant (Cpss) se situeaza intre maximul si minimul valorii atinse cand se administreaza intermitent aceeasi doza de medicament in aceeasi perioada de timp. Pentru toate medicamentele cu cinetica de ordinul I, timpul necesar pentru obtinerea starii sile poate fi calculat din timpul de injumatatire, deoarece acumularea este, de asemenea, un proces de ordinul I, cu un timp de injumatatire identic cu acela al eliminarii. Astfel, acumularea atinge 90% din nilul starii de echilibru la sfarsitul a 3-4 timpi de injumatatire. Acest aspect este valabil si pentru administrarea intermitenta si pentru cea continua (ura 68-3).


Timpul necesar realizarii starii de echilibru se poate scurta prin administrarea unei doze de incarcare -o cantitate de medicament ce realizeaza repede concentratia plasmatica constanta la nilul dorit. Doza de incarcare (de atac) poate fi estimata daca se cunosc atat nilul plasmatic dorit (Cpss), cat si proportia distributiei extravasculare a medicamentului la echilibru (volumul aparent de distributie sau Vd):
Doza de incarcare = nilul plasmatic dorit x volum de
distributie in starea sila = CpssX VdIncarcarea poate fi realizata prin administrarea cantitatii totale de incarcare ca doza unica; daca exista un risc toxic mare, cantitatea de incarcare se administreaza fractionat. Divizarea dozei de atac in fractiuni se recomanda pentru multe medicamente care au un indice terapeutic mic (indicele terapeutic este raportul intre doza toxica si cea terapeutica). Aceasta permite o mai buna individualizare a cantitatii de incarcare administrate si minimalizeaza efectele adrse.
Doza de atac necesara pentru atingerea nilului plasmatic constant dorit se poate calcula in functie de fractia de medicament eliminata in intervalul dintre doze si doza de intretinere (in cazul administrarii intermitente a medicamentului). De exemplu, daca fractia de digoxina eliminata zilnic este de 35% si doza de intretinere ificata este de 0,25 mg zilnic, atunci doza de incarcare necesara pentru a atinge nilul plasmatic de echilibru va fi: 100/35 x doza de intretinere, deci aproximativ 0,75 mg. Astfel:




Doza de =Incarcare

100


% din medicamentul eliminat in intervalul dintre doze

x Doza de intretinere
Fractiunea de medicament eliminata in timpul oricarui interval dintre doze poate fi determinata folosind un grafic semiloga-ritmic, in care cantitatea totala de medicament din organism la timpul zero este situata la 100%, iar fractia ramasa la sfarsitul unui timp de injumatatire este de 50%.
unde k noteaza constanta de eliminare fractionata ce descrie rata eliminarii medicamentului1.
Indiferent de marimea dozei de incarcare, dupa o terapie de intretinere care a fost administrata pentru 3-4 timpi de injumatatire, cantitatea de medicament din organism este determinata de doza de intretinere. Non-dependenta nilului plasmatic de echilibru fata de doza de incarcare este ilustrata in ura 68-3, care arata ca eliminarea dozei de incarcare este practic completa dupa 3-4 timpi de injumatatire.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Farmacologie clinica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai