mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Actiunile variabile ale medicamentelor
Index » Farmacologie clinica » Actiunile variabile ale medicamentelor
» Acetilarea

Acetilarea







Izoniazida, hidralazina, procainamida si un numar de alte medicamente sunt meolizate prin acetilarea gruparii aminice sau hidrazinice. Aceasta reactie este catalizata de N-acetil-transferaza-2, o enzima din citosolul hepatic, care transfera medicamentului o grupare acetil de pe acetil-coenzima A. Exista diferente individuale mari in ceea ce priveste rata de acetilare a medicamentelor, respectiv o distributie bimodala a populatiei in "acetilatori rapizi\" si "acetilatori lenti\". Rata de acetilare este controlata genetic; acetilarea lenta este o trasatura autosomal recesi.
Fenotipul de acetilare poate fi determinat masurand raportul dintre dapsona sau sulfametazina acetilata si cea neacetilata din plasma sau urina, dupa administrarea unei doze-test din
aceste substraturi de acetilare. Raportul dintre monoace-til-dapsona si dapsona din plasma la 6 h dupa administrare este mai mic de 0,30 pentru acetilatorii lenti si mai mare de 0,35 pentru acetilatorii rapizi. La 6 h dupa administrarea de sulfametazina la acetilorii lenti, mai putin de 25% din medicamentul din plasma este sub forma acetilata, iar la acetilatorii rapizi, mai mult de 25% din medicament se afla sub forma acetilata; in urina colectata dupa 5-6 h de la administrare, la acetilatorii lenti, mai putin de 70% din medicament se afla sub forma acetilata, iar la acetilorii rapizi, forma acetilata este intr-un procent mai mare de 70%. Mai recent, s-a utilizat ca indicator al statutului fenotipic acetilarea unui meolit al cafeinei, probabil cel mai larg consumat drog din intreaga lume, deoarece acesta este prezent intr-o mare rietate de alimente. in aceasta procedura, este determinat raportul molar urinar intre 5-acetilamino-6-amino-3-metiluracil si metilxantina, dupa ingestia de cafea sau cola. Cifre intre 1,8 si 6,6 separa acetilatorii lenti, intermediari si rapizi; mai mult, aceste 3 grupuri par sa corespunda genotipurilor scontate. Bazele moleculare ale activitatii modificate ale N-acetil transferazei au fost silite la nivelul genei si au fost caracterizate cate NAT-2 gene alele. Astfel, acum este posibil a identifica un "acetilator lent\" prin genotipare, folosind genomul ADN-ului obtinut din leucocitele sanguine.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Farmacologie clinica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai