mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburarile ataxice
Index » Endocrinologie si metabolism » Tulburarile ataxice
» Ataxiile dobandite

Ataxiile dobandite







Circuitul cerebelos, ce cuprinde cerebelul, caile spinocerebeloase si calea frontopontocerebeloasa cu originea in lobul frontal, partea rostrala (aria 10 a lui Brodmann), este implicat intr-o serie de afectiuni dobandite. Bolile cerebrovasculare ce produc infarcte acute si subacute, infarctele hemoragice si hemoragiile pot determina sindrom ataxie acut. Leziunile de acest tip vor determina simptome cerebeloase ipsilaterale cu partea afectata si se pot asocia cu alterarea starii de constienta, prin cresterea presiunii intracraniene, cu semne pontine ipsilaterale, incluzand pareze de ner VI si VII, prin compresie directa a puntii. Similar, tumorile cerebeloase, placile demielinizante din scleroza multipla si abcesele produc deficite progresive ipsilaterale cu leziunea cerebeloasa. Alte doua entitati importante sunt sindroamele paraneoplazice datorate tumorilor din afara encefalului, care produc deficite cerebeloase acute bilaterale printr-un proces mediat de anticorpi ( cap. 103), precum si degenerarea cerebeloasa subacuta a vermisului, cu mers ataxic, produsa de alcoolismul cronic.


Pacientii cu SIDA pot dezvolta un sindrom ataxic acut datorat leucoencefalopatiei multifocale progresive, ce determina un proces rapid de demielinizare, ca rezultat al rusului JC ( cap. 379). Ataxia progresiva a mersului si extremitatilor mai poate fi determinata de afectiuni toxice si meolice, cum ar fi hipotiroidia, hiponatremia, deficienta de tamina B1( deficienta de tamina B12, niveluri toxice de fenitoina, litiu, bismut, germaniu, metil mercur, solventi organici si tratament cu chimioterapeutice citostatice ( modulul 380). Rareori, leziuni congenitale, cum este malformatia Chiari tip I cu compresiunea trunchiului cerebral de catre tonsilele cerebeloase si dilatatie congenitala a ventriculului IV intr-un chist larg, din cauza alterarii drenajului LCR (sindromul Dandy-Walker) se manifesta la adulti ca sindrom ataxic difuz progresiv. Bolile infectioase specifice ce pot avea ataxie sunt sifilisul meningovascular la pacientii recent infectati si esul dorsal determinat de degenerarea caii spinocerebeloase, la pacientii infectati cronic. Boala Lyme poate determina simptome ataxice.


Alte cauze infectioase rare de ataxie dobandita cuprind rusul polio, coxsackie, echo, Epstein-Barr, toxoplasmoza, Legionella si proteina prion ce produce boala Creutzfeldt-Jakob ( cap 153 si 379).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai