mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hiperlipoproteinemiile
Index » Endocrinologie si metabolism » Hiperlipoproteinemiile
» Hipercolesterolemia

Hipercolesterolemia





Cresterile nivelurilor plas-matice ale colesterolului total a jeun in prezenta unor valori normale ale trigliceridelor sunt aproape intotdeauna asociate cu cresterea concentratiei plasmatice a LDL colesterol (tip Ila), de vreme ce LDL transporta aproximativ 65-75% din colesterolul total plasmatic. Putini pacienti care prezinta cresteri marcate ale HDL colesterolului pot prezenta de asemenea cresterea nivelului plasmatic a colesterolului total. Cresterile LDL colesterolului pot rezulta din defecte ale unei singure gene, afectari poligenice si din efecte secundare ale altor stari de boala.
Hipercolesterolemia familiala HF este o afectiune genetica codominanta care apare la formele heterozigote la 1 din 500 de indizi. HF este rezultatul mutatiilor in gena pentru receptorul LDL si este genetic heterogena, fiind descrise mai mult de 200 de mutatii la nivelul acestei gene. Nivelurile plasmatice ale colesterolului total si LDL colesterolului sunt crescute la nastere si raman astfel pe tot parcursul etii. La adultii netratati, nivelurile colesterolului plasmatic variaza intre 7-l3 mmol/1 (275-500 mg/dl). Nivelurile trigliceridelor sunt tipic normale si nivelul HDL colesterolului este normal sau scazut. Asa cum este de asteptat, scaderea numarului de receptori LDL duce la scaderea clearance-ului LDL apo B. Productia de LDL este crescuta deoarece VLDL si IDL sunt secretate in cantitate mare de catre ficat si mai multe particule IDL sunt convertite in LDL decat sa fie preluate de receptorii LDL hepatici. Xantoamele tendinoase care se datoreaza atat depozitelor intracelulare, cat si extracelulare de colesterol implica cel mai frecvent tendonul lui Achile si tendoanele extensoare ale degetelor si se gasesc la aproximativ 75% din adultii cu HF. Xantoamele tuberoase, care sunt mai moi, reprezinta noduli durerosi la nivelul coatelor si feselor si xantelasma, care reprezinta depozite mari de colesterol la nivelul pleoapelor, sunt mai frecvente la heterozigotii cu HF. La barbati, BCC se dezvolta in a patra decada de ata (sau mai devreme).
Homozigotii cu HF reprezinta 1 din 1 milion de indizi si prezinta niveluri plasmatice de colesterol >13 mmol/1 (>500 mg/dl), xantelasme mari si xantoame e si tendinoase proeminente. Acesti pacienti prezinta BCC prematura, agresiva, care se poate manifesta in copilarie.
Deficitul familial de apo B100 Aceasta afectiune auto-somal dominanta este o fenocopie a HF si se datoreaza unei mutatii nonsens la nivelul aminoacidului 3500 care reduce afinitatea LDL pentru receptorii LDL si astfel este alterat caolismul LDL. Prevalenta si manifestarile, atat la homozigoti cat si la heterozigoti, sunt similare acelora produse de mutatii ale receptorului LDL.
Hipercolesterolemia poligenica Hipercolesterolemia cu valori moderate [colesterol plasmatic intre 6,5-9 mmol/1 (240-350 mg/dl)] este in cele mai multe cazuri cu origine poligenica. Gene multiple interactioneaza cu factori de mediu contribuind la hipercolesterolemie si se crede ca atat supraproductia, cat si scaderea caolismului LDL joaca un rol in fiziopatologie. Severitatea este probabil rezultatul consumului de grasimi saturate si colesterol fiind in relatie cu varsta si cu gradul de actitate fizica. Trigliceridele plasmatice si HDL colesterolul sunt in general in limite normale. Xantoamele tendinoase nu sunt prezente. Genele implicate in meolismul colesterolului si acizilor biliari pot fi implicate in patogeneza.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai