mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli ereditare ale tesutului conjunctiv
Index » Endocrinologie si metabolism » Boli ereditare ale tesutului conjunctiv
» Condrodisplaziile

Condrodisplaziile







Condrodisplaziile (CD) sunt boli innascute ale cresterii scheletice care produc nanism cu proportii corporale anormale. De asemenea, categoria include unii indizi cu statura si proportii corporale normale care au trasaturi cum ar fi modificari oculare caracteristice sau gura de lup, care sunt comune in multe CD severe. De asemenea, multi pacienti cu CD dezvolta modificari degenerative articulare si forma usoara de CD la adulti poate fi dificil de diferentiat de osteoartroza primara generalizata. Unii autori denumesc bolile ca "displazii scheletice\", dar CD este termenul mai larg folosit.
Clasificare Au fost definite in literatura peste 150 de tipuri de CD distincte, cu 8 subtipuri majore (elul 348-5). Clasificarile s-au bazat pe o varietate de criterii cum ar fi "aducatoare de moarte\" (tanatoforic), producatoare de oase "rasucite\" (diastrofic), cu afectarea primara a metafizelor (metafizar), cu afectarea primara a epifizelor (epifizar) si cu producerea modificarilor histologice caracteristice cum ar fi o crestere zibila a materialului fibros, observata in epifize (fibrocondrogeneza). De asemenea, un numar de eponime au fost bazate pe primele cazuri raportate sau pe descrierea cazurilor cele mai comprehensive. Formele severe ale bolilor produc distorsionari mari a celor mai multe structuri cartilajnoase si ochiului ( elul 348-l). Formele usoare sunt mai dificil de clasificat. Printre caracteristici sunt cataractele, degenerarea corpului tros si dezlipirea de retina, frunte inalta, facies hipoplazic, gura de lup, extremitati scurte si subtiri si distorsiuni mari ale epifizelor, metafizelor si suprafetelor articulare.


Incidenta Datele cu prire la frecventa celor mai multe CD nu sunt disponibile, dar incidenta sindromului Stickler a fost estimata la 1 in 10.000. De aceea, bolile sunt probabil printre cele mai comune boli mostenite ale tesutului conjunctiv.
Defectele moleculare Prima mutatie dovedita a determina CD a fost localizata in gena COL2A1 pentru colagenul tip II, cea mai abundenta proteina din cartilaje. Au fost raportate pana acum peste 40 de mutatii in aceasta gena in variante ale CD ce difera de la forme usoare, la cele letale (ura 348-7). Aproximativ 20% din pacientii cu CD moderata sau severa si in jur de 2% din familiile cu debut precoce al osteoartrozei generalizate prezinta mutatii la nivelul aceleiasi gene. Totusi, fenotipuri similare pot fi determinate, de asemenea, de mutatii in alte gene, incluzand genele pentru alti trei colageni, pentru componentele aditionale ale matricei cartilajului, factorii de crestere, receptorii pentru factorii de crestere si factorii de transcriptie (elul 348-6). Numarul genelor mutate care au fost raportate nu se coreleaza obligatoriu cu incidenta unor mutatii in bolile in sine, ci mai degraba arata complexitatea genelor si dificultatile tehnice in cercetarea completa a mutatiilor pentru gena. De asemenea, reflecta disponibilitatea unor familii largi pentru analiza AND-ului linkat si goarea cu care cercetatorii si-au centrat interesul asupra unei anume gene. Este foarte probabil ca vor fi descoperite mutatii in gene aditionale.
Mai mult de 40 de astfel de mutatii identificate in gena COL2A1 se gasesc la pacientii cu CD severa si determina deformari majore ale oaselor si cartilajelor, cum sunt cele din hipo-
condrogeneza/acondrogeneza II si Sindromul Kniest. Totusi, mutatiile in gena COL2A1 au fost gasite la putine familii la care putine simptome sau chiar nici unul sunt prezente in copilarie, dar la care ankiloza articulara, durerea articulara si modificarile degenerative ale osteoartrozei apar la mijlocul etii. Mutatiile in gena COL2A1 sunt similare cu mutatiile in genele pentru tipurile I si III de procolagen (ura 348-7) si corelatiile intre fenotip si genotip sunt la fel de dificile. Totusi, primele patru mutatii pentru gena de colagen identificate ca factori cauzali ai terminarii premature a semnalelor se gasesc in gena COL2A1 si la pacienti cu sindrom Stickler. in plus, mutatii care schimba un codon pentru un aminoacid in pozitia Y a secventei repetitive -Gly-X-Y- (arginina pentru cisteina) au fost gasite la familiile cu debut precoce al osteoartrozei si do minime de CD.
Multi din pacientii cu CD metafizara Schmid caracterizata prin statura scurta, coxa vara, metafize stralucitoare si mers clatinat prezinta mutatii in gena pentru colagenul tip X, un colagen scurt care formeaza o retea ce se gaseste in special in zonele hipertrofice de cartilaj endocondral. Putini din pacientii cu variante nonoculare ale sindromului Stickler au mutatii in gena pentru lantul a2 (XI) a tipului XI de colagen, un colagen putin abundent in cartilaj si alte tesuturi.


Mutatii in receptorul pentru factorul de crestere fibroblastic (FGFR) 3 sunt prezente la majoritatea pacientilor cu acondro-plazie, cea mai frecventa cauza a nanismului cu membre scurte acompaniat de macrocefalie si displazia metafizelor oaselor lungi. Aceeasi mutatie a unei singure baze in gena care converteste glicina in arginina in pozitia 380 este prezenta la mai multi de 90% din pacienti. Cei mai multi pacienti prezinta mutatii sporadice in genomul uman. Mutatia determina trasductia neregulata a semnalului la nivelul receptorului si dezvoltarea inadecvata a cartilajului. Mutatiile care altereaza alte domenii ale FGFR-3 au fost gasite la pacientii cu afectiuni mult mai severe (hipocondroplazia si displazia tanatoforica) si intr-un numar mic de familii cu o varianta de craniosinostoza. Totusi, multi pacienti cu craniosinostoza par sa prezinte mutatii la nivelul genei FGFR-2. Mutatiile in gena pentru proteina oligomerica a matricei cartilajului (COMP) au fost gasite la pacientii cu displazie multipla epifizara sau pseudoacondroplazie, sindroame inrudite, caracterizate prin membre scurte si artroza degenerativa. Totusi, o familie cu displazie epifizara multipla a avut o mutatie in gena pentru lantul a 2 (IX) a colagenului tip IX (COL9A1).
Diagnostic Diagnosticul formelor severe de CD este realizat pe baza analizei infatisarii fizice, constatarilor cu raze X, modificarilor histologice si evolutiei clinice (elul 348-5).

TRATAMENT
Nici o terapie definitiva nu este disponibila. Tratamentul simptomatic este directionat catre manifestarile secundare cum ar fi artroza degenerativa. Multi pacienti necesita inlocuirea chirurgicala a articulatiilor si interventia chirurgicala corectiva pentru gura de lup. Modificarile oculare ar trebui monitorizate cu grija datorita dezvoltarii cataractei si pentru nevoia de terapie cu laser cu rol de a preveni dezlipirea de retina. Pacientii ar trebui sfatuiti sa ete obezitatea si sporturile de contact. Consilierea pentru problemele psihologice serioase ale staturii mici este esentiala, iar grupuri de sprijin au fost formate in multe tari. Ultrasonografia este uneori de succes pentru diagnosticul prenatal, dar mai putin eficienta decat in OL Testele specifice ar trebui sa fie disponibile in itor pentru CD determinate de mutatii in gena COL2A1.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai