mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Regimuri si cure alimentare
Index » Dieta nutritie » Regimuri si cure alimentare
» Vitaminele (coenzimele)

Vitaminele (coenzimele)







inca de la inceput, omul s-a hranit in principal cu hrana integrala, sau asa-numitele produse ,naturale", pe care nu Ie-a supus nici unui fel de proces de prelucrare. Continutul nutritiv al hranei scade prin prelucrare. Intensificarea, pe scara larga, a cresterii animalelor domestice pentru consum, manevrarea culturilor pentru a obtine recolte bogate si prelucrarea alimentelor au avut drept urmare alterarea echilibrului calitativ si cantitativ al substantelor nutritive din hrana consumata in lumea occidentala. Aceste transformari sunt posibile cauze ale aparitiei bolilor cronice, debilitante, care fac ravagii in cilizatia moderna. Cercetatorii contemporani sustin ca problema nu poate fi rezolvata prin simpla ingerare a unei formule sintetice cu multitamine si minerale. Cercetatorii de pe intreg globul sustin ca taminele in forma lor echilibrata in mod natural sunt esentiale pentru mai buna utilizare de catre organism, pentru sustinerea actiunilor sinergice si obtinerea unui efect biologic maxim.



Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor continua sa cumpere tamine si minerale sintetizate chimic, pe care organismul nu le poate asimila corect. Comitetul pentru Alimentatie si Nutritie din cadrul Academiei Nationale de Stiinte a SUA recomanda adoptarea unei diete diversificate, capabile sa satisfaca cerintele nutritive zilnice ale organismului, decat administrarea de suplimente de tamine si minerale. Suplimentele de tamine si minerale - chiar si cele care se bucura in proportie de 100% de recomandarile dietare standard in ceea ce priveste consumul de tamine si minerale - nu pot.furniza toate substantele nutritive pe care le procura corpul dintr-o dieta bine echilibrata.
Despre tamine
w Suplimentarea excesiva cu tamine provoaca acidoza.
CD Vitamina C este acida, filtreaza calciul si scade nivelul de colesterol benefic.
O Nici un fel de tamine nu trebuie luate in doze exagerate, in special taminele liposolubile.
O Suplimentarea dietei cu elemente disparate poate duce la dezechilibre ale reactiilor chimice din organism.

O Vitaminele artificiale se acumuleaza in tesuturi, provocand obturari si acumulare de toxine.
Vitamina A
Alte denumiri: beta-caroten, retinol, anti-oftalmic.
Actiuni: Sustine sistemul imunitar; creste imunitatea. Creste rezistenta organismului la microbi si infectii. Mentine tesuturile sanatoase. Vitaminele A si B2 concura la mentinerea starii de sanatate a mucoasei tractului gastroin-testinal.
Cele mai bune surse: Andive, ardei iute, avocado, broccoli, caise, cartof dulce, conopida, dovleac, dovlecel, frunze de nap, iarba acra (Cymbopogon citratus), mere, morco, papaia, pepene verde, prune, rosii, spanac si sparanghel.
Vitamina B1
Alte denumiri: tiamina, clorura de tiamina
Actiuni: Sistemul nervos. Mentine sistemul digestiv in stare optima de functionare. Sustine producerea acidului clorhidric necesar unei digestii corecte.
Cele mai bune surse: Bame, cartofi, fasole, verdeturi, linte, mazare, melasa bruna, nuci, nuci americane, orez brun, portocale, seminte de floarea-soa-relui, sfecla si tarate de orez.

Vitamina B2
Alte denumiri: riboflana, tamina G
Actiuni: Sustine sistemul imunitar; creste imunitatea. Esentiala in crestere, pentru ochi, piele, unghii, par. Contribuie la meolizarea proteinelor si a carbo-hidratilor.
Cele mai bune surse: Avocado, banane, frunze de sfecla si de nap, cereale, germeni de grau, grepfrut, verdeturi, mere, migdale, morco, nuca de cocos, prune, seminte de floarea-soarelui, tarate de orez, varec si varza de Bruxelles.
Vitamina B3
Alte denumiri: niacina, acid nicotinic
Actiuni: Circulatie sanatoasa si functionare corecta a sistemului nervos. Tract
gastrointestinal. Cele mai bune surse: Cartofi, germeni de grau, verdeturi, migdale, nuci, orez
brun, orz integral, rubarba, seminte de floarea-soarelui, tarate de orez.
Vitamina B5
Alte denumiri: acid pantotenic, pantotenat de calciu
Actiuni: Regleaza meolismul grasimilor si al carbohidratilor. Interne la nivelul glandelor suprarenale si mareste productia de cortizon. Recomandat in combaterea stresului.

Cele mai bune surse: Avocado, banane, broccoli, conopida (partea verde), fasole, laptisor de matca, verdeturi, mazare, melasa, portocale.
Vitamina B6
Alte denumiri: piridoxina, piridoxina HCI, niacinamida, piridoxal fosfat Actiuni: Contribuie la si sustine meolizarea grasimilor si a carbohidratilor. Sustine actiunea corecta ADN si ARN, sistemul nervos, creierul. Joaca un rol important in meolismul acizilor grasi nesaturati si transformarea in tamina F. Mentine sangele sanatos, favorizeaza formarea globulelor rosii Si sustine mentinerea la nivel normal a hemoglobinei. Esentiala pentru respiratia celulara.
Cele mai bune surse: Alune, ardei verde, avocado, banane, cantalup, cartofi, germeni de grau, legume cu frunze verzi, melasa bruna, miere, morco, nuci, orez brun, prune, salate, seminte de floarea-soarelui, varza. Vitamina B9
Alte denumiri: acid folie, acid pteroilglutamic, folacina
Actiuni: Formeaza globulele rosii. Contribuie la productia de ADN si ARN. Participa la meolizarea aminoacizilor. Cele mai bune surse: Avocado, banane, broccoli, cantalup, cartofi irlandezi, ciuperci, curmale, fasole, germeni, laptuci, legume cu frunze verzi, nuci, salate, sfecla, spanac, sparanghel, varza, varza de Bruxelles.

Vitamina B12
Alte denumiri: cobalamina, ciancobalamina
Actiuni: Esentiala in procesele de producere, dezvoltare si regenerare a globulelor rosii.
Cele mai bune surse: Banane, frunze de tataneasa, struguri Concord, seminte de floarea-soarelui, varec.


Vitamina B13
Alte denumiri: acid orotic
Cele mai bune surse: Calciu, acid orotic.
Vitamina B15
Alte denumiri: acid pangamic, panmanat de calciu
Actiuni: Mareste toleranta la hipoxie (oxigenare insuficienta a tesuturilor si celulelor).
Cele mai bune surse: Nuci, orez brun, seminte. Vitamina Bl7
Alte denumiri: Nitrilozida, amigdalina, letrila
Actiuni: Efect de prevenire si de combatere a cancerului.
Cele mai bune surse: Afine, caise, mai ales sambure de caisa, fasole, naut, sambure de piersica sau de pruna, mure, seminte de in, zmeura.

Vitamina C
Alte denumiri: acid ascorbic, acid L-dehidroascorbic
Actiuni: Activeaza dezvoltarea si reconstructia celulara, sustine sistemul imuni-tar, actioneaza ca antioxidant, asistand toate organele, glandele si tesuturile conjunctive. Favorizeaza ndecarea in orice afectiune sau stare de degradare a sanatatii. Poate micsora nivelul de colesterol benefic si de triglice-ride. De asemenea, sintetizeaza colagenul, promovand sanatatea pielii si a membranelor mucoase.
Cele mai bune surse: Toate fructele si legumele, dar mai ales in acerola, ardei gras, ardei iute, avocado, banane, broccoli, cartofi, coacaze, conopida, fragi, guava, citrice, frunze de nap, mango, mere, mure, macese, papaia, patrunjel, prune, rosii, spanac, sine, varza etc.
Vitamina D
Alte denumiri: ergosterol, osterol, calciferol
Actiuni: Stimuleaza absorbtia calciului. Regleaza si sporeste rezistenta la infectii microbiene. Este esentiala in formarea dentitiei si a tesutului osos.

Cele mai bune surse: Ciuperci, seminte incoltite, lucerna, seminte de floarea-soarelui, germeni de grau.
Vitamina E
Alte denumiri: tocoferoli, tocotrienoli
Actiuni: Oxigeneaza tesuturile, reduce cerinta de aport de oxigen, sustine functiile la nivelul organelor de reproducere, a inimii. Protector al membranei celulare.
Cele mai bune surse: Avocado, broccoli, germeni de grau, laptuci, legume cu frunze verzi, mazare, nuci, orez brun, seminte crude si incoltite, spanac, sparanghel, uleiuri vegetale neprocesate si nerafinate.
Vitamina F
Alte denumiri: nici una
Actiuni: Scade nivelul de colesterol din sange. Reduce riscul incidentei bolilor
cardiace. Sustine actitatea glandelor suprarenale. Cele mai bune surse: Germeni de grau, nuci, seminte de in, ulei de masline, ulei
de sofran si de floarea-soarelui, uleiuri vegetale neprocesate si nerafinate.

Vitamina H
Alte denumiri: biotina
Actiuni: Sustine meolizarea grasimilor, a carbohidratilor, proteinelor si aminoacizilor. Antiseptic.
Cele mai bune surse: Alune, anumite specii de ciuperci, banane, mazare verde, migdale, rosii, tarate de ovaz.
Vitamina K
Alte denumiri: fitonadion, menadiol, menadion
Actiuni: Interne in mecanismele de coagulare sanguina. Stimuleaza functia hepatica. Interne in meolizarea calciului (la nivelul sistemului osos). Cele mai bune surse: Spanac, varza, sparanghel, broccoli, conopida, rosii, morco, varec, lucerna, melasa bruna, frunze de nap, legume verzi, clorofila. Vitamina P
Alte denumiri: bioflavonoide
Actiuni: intretine sanatatea vaselor capilare si a perejilor vaselor sanguine. Sus{ine tesutul conjunctiv. Fortifica peretii capilarelor, anticoagulant pentru capilare, protejeaza tamina C. Cele mai bune surse: Caise, sine, ardei iute, grepfrut, lamai. Fructe si legume proaspete, in special citrice, ardei verde, struguri, fragi, capsuni, coacaze, prune.

Vitamina T
Actiuni: Mentine integritatea plachetelor sanguine.
Cele mai bune surse: Seminte de susan, tahini.
Vitamina U
Actiuni: Ajuta la ndecarea ulcerului gastric si a ulcerelor duodenale.
Cele mai bune surse: Suc proaspat de varza, varza proaspata-
Colina
Alte denumiri: Acetilcolina
Actiuni: Ajuta in procesul digestiv si de absorb{ie.
Cele mai bune surse: Grau, legume cu frunze verzi, varza, conopida, naut, linte, alune, leguminoase.
Inositol
Alte denumiri: hexahidroxiciclohexan
Actiuni: Cresterea parului, inima. Componenta a complexului de tamine B.
Cele mai bune surse: Majoritatea fructelor si a legumelor cu frunze verzi.
PABA
Alte denumiri: acid para-amino-benzoic, tamina Bx
Actiuni: Stimuleaza cresterea. Excelent pentru piele, par.
Cele mai bune surse: Melasa, tarate, orez brun, seminte de floarea-soarelui, germeni de grau.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor