mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Visinele

Visinele





in tara noastra se cultiva doua grupe de soiuri de sine : a) sine propriu-zise, provenite din Visinul comun (Cerasus mlgaris Mill.) ; acestea sunt acide si astringente (soiurile Spaniole, Crisana, Mocanesti, Oblacinska, Sehattenmorelle) ; se folosesc in proportie de circa 90% pentru industrializare ; b) soiuri hibride intre Cires si Visin, care au fructe dulci si armonios acidulate, fiind mai gustoase decat ciresele. Principalele soiuri hibride sunt : Mari timpurii, Timpurii engleze, Timpurii de Cluj, Spanca.
Sezonul de coacere si de recoltare a sinelor incepe in prima decada din iunie cu soiurile Fortuna si Timpurii engleze, si se incheie in ultimele doua decade din iulie, cu soiurile Meteor si Schattenmorelle.
Visinele contin : apa (77,8'88,6%), zaharuri (6,3'13,8.%), acizi (2-4%), pectine (0,05-0,29%), substante tanoide (0,18-0,21%), proteine (0,7'1,9%), celuloza\' (0,24%), saruri minerale (suntbogate in potasiu si iod), protamina A, taminele Bl, B2, C, PP, acid folie (0,04'0,50 mg la 100 g), tamina B (0,21'1,32 mg,la 100 g) s.a. Valoarea energetica a sinelor este de circa 63 kcal la 100 g.
Din sine se prepara sucuri, dulceata, compot, gem, sinata, sirop, precum si numeroase produse de cofetarie : spuma, gelatina^ inghetata, serbet, creme, sufleu, placinta, tarta, tort, strudel, budinca,\' omleta s.a. Pentru dulceata, compot si sinata se prefera soiurile de sine cu pulpa carnoasa si cu sucul intens colorat in rosu (Mari timpurii, Timpurie engleza, Crisana, Mocanesti, Oblacinska).In scopuri terapeutice, de la Visin se folosesc fructele si cozile (pedunculii) fructelor.
» Cura de sine (fructe proaspete sau sucul lor) este indicata indeosebi diabeticilor, datorita taminei E (hipoglicemiante) si le-vulozei. Avand proprietati diuretice (favorizeaza eliminarea urinii), sinele se folosesc in tratarea unor boli ale aparatului urinar (litiaze).

Pentru pletorici, cardiaci si obezi sunt indicate 1'2 zile pe saptamana, in care sa se consume numai sine si cirese (0,5'1 kg pe zi), fara alte alimente.
» Ceaiul (decoctul) din cozi de sine se pregateste la fel ca si cel din cozi de cirese si are aceleasi proprietati terapeutice. Se foloseste in boli de rinichi (litiaza urica).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor