mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Pa,ducelul

Pa,ducelul





in tara noastra, Paducelul (Grataegus ap.), denumit si Gherghinar sau Maracine, creste spontan (salbatic) sub forma de arbust (tufa) sau arbore spinos! Are fructe foarte mici (7 ' 15 mm diametru), rosii. Fructele se culeg in septembrie-octombrie, dupa ce se inrosesc bine.In scopuri terapeutice se folosesc fructele, florale si frunzele de Paducel, sub forma de infuzie, decoct, macerat si tinctura.
Fructele de Paducel sunt active prin substantele pe care le contin : tanin, pectine, acizi (tartric, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, ursolic), glucoza, levuloza, sorbitol, colina, acetilcolina, antociani, \"flavonoizi (care %u rol de vitamina P), ceara, ulei gras, vitamina C, vitamine din complexul B, saruri minerale s.a. Datorita acidului oxalic, fructele de Paducel sunt contraindicate in litiaza urinara oxalica.
Florile si fructele de Paducel sunt bogate in principii active : acid crategic (complex format din acizi triterpenici), acid ursolie si olea-nolic, deriti de natura flavonoidica, leucoantocianidina (care le imprima insusiri eardiotonice), cvercetina, acjd clorogenic, acid ca-feic, ulei volatil, taninuri, pectine, saruri minerale s.a.
Fructele si celelalte organe ale Paducelului (flori, frunze), sub forma de infuzie, tinctura, decoct etc. poseda insusirea de a regla tulburarile de natura nervoasa ale inimii, au efecte coronariene dila-tatoare, usor hipotensive, hipnotice si antispasmodice. Se recomanda in hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica (insuficienta coronariana), aritmii cardiace, nevroze cardiace, ateroscleroza, emotivitate excesi, tulburari de menopauza, tahicardie (stari de exciilitate cu aritmie marcata).
» Decoctul din fructe, flori sau frunze de Paducel (cate o lingurita de fructe, respectiv frunze sau flori, la 200 ml apa in clocot), se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoara, se raceste si se bea ti actionat, in cursul unei zile.
» Infuzia din fructe, flori sau frunze de Paducel, o lingurita la 250 ml apa in clocot, se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara, se indulceste si se consuma treptat, in cursul unei zile.
» Maceratul din fructe de Paducel are efect cardiotonic ; totodata este indicat in enterocolita si in enterita amibiana. El se prepara astfel: se pun 100 de fructe in 200 ml apa, se lasa la macerat 12 ore, apoi se fierb 10 minute, se strecoara si se bea, in trei portii egale,, pe parcursul unei zile.
» Tinctura din fructe, flori sau frunze de Paducel se foloseste in hipertiroidie, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala etc. Aceasta tinctura se prepara astfel : 20 g ta se macereaza timp de 7'10 zile in 100 ml alcool de 70 de grade ; se poate folosi simpla sau amestecata cu tinctura le Yaleriana, in parti egale ; se iau cite 10 ' 15 picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de mese, preventiv sau curativ.

Florile si fructele de Paducel, asociate cu Yaleriana si Talpa gastei, isi maresc efectul medicinal.
Recoltarea florilor de Paducel se face impreuna cu rozeta de frunze din! jurul lor, prin ciupire sau prin prinderea intre degete a inflorescentei si tragerea mainii in sus, astfel ca in palma sa ramana florile, fara pedunculi. Recoltarea trebuie facuta pe vreme uscata, insorita. Daca se recolteaza pe timp ploios sau cu roua nezntata, florile sebrunifica foarte repede si pierd din calitati.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor