mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Ma,cesele

Ma,cesele







Fac parte din grupa fructe de padure\", deoarece productia de macese se obtine aproape in exclusitate de la tele spontane, cunoscute sub numele de Maces (Rosa canina L.), Basura, Euje sau Trandafir salbatic. in cultura, Macesul a fost introdus recent pe suprafete foarte mici.
Macesele sunt pseudofructe, rezultate din dezvoltarea receptaeu-lui floral. In interiorul lor se afla achenele, adevaratele fructe, denumite impropriu seminte. Macesele au forma sferica sau elipsoi-dala, culoare portocalie in faza de parga si rosie sau rosie-porto-calie la maturitatea deplina. in scop medicinal, macesele trebuie recoltate cand sunt in parga, neinmuiate, iar nu toamna, dupa caderea brumei, cand sunt complet coapte si den moi, deoarece in aceasta faza ele contin cantitatea cea mai mica de substante active. Continutul maxim de tamina C il au macesele in parga, cu pulpa inca tare. Dupa recoltare, macesele se prelucreaza imediat, pentru a nu se degrada substantele active. Prelucrarea se face in vase de lemn, de plastic sau de ceramica smaltuita, pentru a impiedica degradarea taminei 0, pe care metalele o descompun.


Macesele contin: apa 49%, zaharuri 21,0%, proteine 3,6%, acizi 3,5% (in acid malic), celuloza 23,0%, substante minerale 2,8%, protamina A (500 ' 5 000 mg la 100 g pulpa, in functie de specie), taminele E1; B2, E, K si P (sub forma de flavonoglucozide), precum si urme de tamina PP. Uleiul semintelor de macese contine tamina F (acizi grasi esentiali: acidul linolic, acidul linoleic si acidul arahidonic). Acizii din macese (malic si citric, indeosebi) contribuie la silizarea taminei C. in macese se mai gasesc compusi ter-penici, ca betulina, precum si licopen (izomer al carotenului), pigment care le imprima culoarea rosie-portocalie.In scopuri terapeutice, de la Maces se folosesc fructele (din care se prepara infuzie, decoct, sirop, n medicinal, bauturi racoritoare), semintele si florile .

» Macesele amestecate m miere (doua parti pulpa de macese curatate de perisori si o parte de mier


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor