mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alegerea alimentatiei
Index » Dieta nutritie » Alegerea alimentatiei
» Prea multi morcovi - echilibru

Prea multi morcovi - echilibru







Era stirea zilei: Morcoi pot preveni cancerul de cap si gat. Cercetari noi sugereaza ca a consuma cinci sau sase morco pe zi pare sa inverseze evolutia leucoplakiei - o leziune precanceroasa care apare in gura si gat.\"
Prietena mea, afland aceasta veste, a si cumparat o masina care transforma morcoi proaspeti in suc.
- Cat suc obtii din cinci morco? am intrebat-o intr-o zi. Ochii ei sclipira.
- O, dar eu nu ma opresc la cinci morco. Cu ajutorul acestei masini, pot bea doua-trei kg de morco in fiecare zi
A fost aceasta o idee buna?
Desigur ca vegetalele au ajuns sa fie, pe buna dreptate, foarte apreciate pentru rolul lor in prevenirea bolilor si pentru locul lor ca o parte importanta a unei alimentatii sanatoase. Dar 3 kg dintr-un singur produs vegetal in fiecare zi?!
In cele din urma, organismul prietenei mele s-a rasculat. Pielea ei capata o culoare galben-bolnacioasa. Temandu-se sa nu aiba hepatita, se prezenta imediat la medic. Acesta ii explica faptul ca morcoi contin un colorant galben-portocaiiu, numit beta-caroten. Organismul poate manui cantitati rezonabile din aceasta substanta, insa ceea ce depaseste anumite limite este depozitat in ficat, piele si in membranele mucoase, dandu-le culoarea morcovului.


A reusit aceasta experienta s-o readuca cu picioarele pe pamant?
Pentru un timp, da. Insa noi, oamenii, suntem o specie curioasa. Descoperirile senzationale si solutiile rapide pentru problemele de sanatate ne sunt aproape irezistibile. inainte de pozna cu morcoi, prietena mea trecuse prin agitatia taratelor de ovaz. Dupa luni de terci si turte insa, era dornica de o schimbare.

Pot morcoi sa prena cancerul?
Morcoi, precum si alte fructe si vegetale galbene, sunt bogati in beta-caroten, substanta care incepuse sa-i schimbe prietenei mele culoarea pielii. Beta-carotenul, pe care organismul il transforma in tamina A, este o substanta care pare sa aiba un efect protector fata de cancer.
Vitaminele pot fi impartite in doua mari categorii - cele care sunt hidrosolubile (se dizolva in apa) si cele care sunt liposolubile (se dizolva in grasimi). Vitaminele hidrosolubile (cele din complexul B si tamina C) nu pun probleme deosebite, intrucat cantitatile excesive pot fi, de obicei, eliminate cu usurinta din organism prin intermediul rinichilor. Lucrurile stau cu totul altfel insa in cazul taminelor liposolubile (A,D,E si K). Cantitatile excesive din aceste tamine nu pot fi eliminate decat pe masura ce sunt folosite. In cantitati excesive, tamina A incepe sa actioneze ca o toxina (otrava), putand provoca dureri de cap, articulare, leziuni ale pielii si pierderea parului. Datorita acestei toxicitati potentiale, exista astazi prevederi legale care limiteaza cantitatea de tamina A (precum si de alte tamine liposolubile) care poate fi inclusa in diferitele suplimente alimentare.
Beta-carotenul nu are insa astfel de limite. Din beta-carotenul primit, organismul poate sintetiza intreaga cantitate de tamina A de care are nevoie, iar ceea ce ramane este meolizat in alte moduri. in ultimul timp, exista tendinta de a inlocui tamina A cu beta-caroten in capsulele si letele de tamina A.
Aceasta diferenta este importanta pentru ca ilustreaza modul in care organismul foloseste hrana. Vitaminele, mineralele si celelalte substante nutritive se gasesc in alimentele naturale in forma cea mai potrita pentru uzul organismului. Acesta poate alege si lua numai ceea ce are nevoie. Insa atunci cand consumam un aliment sau o substanta nutritiva in cantitati excesive sau facem schimbari in constitutia unui anumit aliment, intreaga balanta poate fi dezechilibrata.



Asadar beta-carotenul este bun, dar, in cantitate mai mare, nu este in mod necesar mai bun, nu-i asa?

Acesta este un adevar greu de digerat de majoritatea contemporanilor nostri. Oamenii depasesc masura in tot ceea ce fac: mananca prea mult, beau prea mult, fumeaza prea mult, cheltuiesc prea mult, petrec prea mult. Moderatia\" a devenit un concept la fe! de popular ca sanatatea totala\".
Traim intr-o societate a urgentei, dominata de o mentalitate a rezolvarilor rapide, si de aceea ne ne greu sa acceptam ca o sanatate de buna calitate nu ne poate fi pusa la dispozitie pe moment (imediat), la cerere. Si orice ciudatenie care-si croieste drum prin mijloacele de informare in masa gaseste destui clienti\" care s-o asimileze.
In urma cu catva timp, am indeplinit functia de consultant medical al unei publicatii populare cu profil medical. Saptamani in sir am raspuns la nenumarate apeluri telefonice ale reporterilor, care incercau sa ma faca sa afirm lucruri de genul: Da, consumarea unei jumatati de kg de germeni de lucerna in fiecare zi intareste inima\"; sau: Cateva capsule de alge de mare sunt suficiente pentru a avea un somn de buna calitate\". Nici unul nu voia sa asculte pledoaria mea pentru o dieta alcatuita pe baza principiilor bunului-simt si a echilibrului, aceasta fiind singura dieta de care organismul are cu adevarat nevoie. Curand mi-am dat seama ca, desi le ofeream informatii de cea mai buna calitate, prezentarea unui stil de ata sanatos si echilibrat (cumpatat) nu are darul de a acapara titlurile cotidienelor, de a creste vanzarea restelor (fie ele chiar si reste de sanatate) sau de a crea noi piete de desfacere a produselor alimentare.
Organismul uman este capabil sa tolereze timp indelungat excese de un fel sau altul - chiar si 3 kg de morco pe zi. insa adevarul fundamental este ca echilibrul, cumpatarea nu numai in ceea ce mancam, ci in intregul nostru stil de ata, este cheia care ne deschide calea catre sanatatea si fericirea de durata.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor