mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Tetracosactidul

Tetracosactidul






Tetracosactidul este o peptida de sinteza, care cuprinde secventa primilor 24 aminoacizi din structura corticotrofinei naturale. Se foloseste sub forma de acetat, in injectii im sau iv, pentru diagnosticul insuficientei corticosuprarenalei. Sub forma de suspensie retard, se injecteaza im, fiind indicat in afectiuni reumatice inflamatorii, accesul de guta, colagenoze, episoadele acute ale sclerozei in placi. Are avantajul fata de ACTH ca produce foarte rar reactii alergice.
Se gaseste in medicamentul Tetracosactid (Cortrosyn depoT) fiole lmg/ml; Synacten depot fiole lmg/ml.
Mineralocorticoizii. Mineralocorticoizii sunt hormoni suprarenali sau substituenti de sinteza cu actiune asupra metabolismului hidromineral. Hormonii stimuleaza reabsorbtia activa a Na+ din tubul contort distal si tubul colector, ca si secretia tubulara concomitenta a H+ si K+, in schimbul Na+ reabsorbit.
In conditii de hiperfunctie glandulara, se produce retentie sodica cu expansiunea lichidului extracelular. Natremia este normala sau crescuta, kalemia este scazuta, existand riscul producerii alcalozei, urina fiind bogata in K+ si acida. Creste presiunea arteriala, probabil datorita cresterii reactivitatii vaselor la catecolamine si angiotensina. In insuficienta corticosuprarenala (prin deficitul sintezei de hormoni mineralocorticoizI) se produce hiponatremie, hiperkalemie, scade volumul lichidului extracelular si creste cel intracelular. Presiunea arteriala se micsoreaza, bolnavul este astenic. In afara efectelor renale, mineralocorticoizii (mai ales aldosteronuL) produc vasoconstrictie si favorizeaza remodelarea miocardului, contribuind la tulburarile functionale si structurale ale vaselor inimii, care se dezvolta in cursul HTA si insuficientei cardiace.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor