mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Streptomicina

Streptomicina




Se extrage din culturile de Streptomyces gnseus. Se absoarbe redus din tubul digestiv (20%) realizand concentratii crescute la acest nivel. Dupa administrare in injectii im absortia este rapida. Difuziunea in spatiul extracelular este buna, in schimb in tesuturi patrunde greu. Se metabolizeaza foarte putin, se elimina practic nemodificata pe cale renala (80%), prin filtrare glomcrulara.
Este activa fata de: bacilul Koch (este un tuberculostatic majoR), E.coli, brucelle, shighelle, H.influenzae, antrax, pasteurella. Este moderat activa fata de streptococi, gonococ, salmonelle, piocianic, T.pallidum, leptospire. Nu sunt influentate ricketsiile, ciupercile, protozoarele, virusurile.
Mecanismul de actiune: actioneaza bacteriostatic la concentratii mici si bactericid la concentratii mari; inhiba sinteza proteica prin legarea de subunitatea 30 S a ribozomilor. Rezistenta la streptomicina se instaleaza relativ repede.
Indicatii terapeutice: tratamentul tuberculozei, mai ales formele recente, infiltrative, exudative; tuberculoza laringiana, intestinala si renala. Este indicata in endocardite, septicemii - in asociere cu peniciline cu spectru larg de actiune; in tratamentul tularemiei, pestei si brucelozei - in asociere cu tetraciclina. Efecte adverse: tulburari de echilibru si de auz prin afectarea nervului cranian VIII (acustico-vestibulaR); mai intai esle afectata ramura vestibulara. Aceste efecte adverse apar mai frecvent la doze mari. la persoane in varsta si la cei cu suferinta renala; par sa fie mai reduse prin administrarea impreuna cu vitamina B6. Streptomicina potenteaza actiunea curarizantelor, nu produce decat rareori fenomene alergice. Preparatul comercial autohton numeste Streptomicina, se gaseste sub forma de sulfat de streptomicina, flacoane de lg pulbere pentru prepararea de solutii injectabile Se administreaza in injectii im 0,5 g la 12 ore, iar in cazuri foarte grave, in perfuzii intravenoase lente (0,5-1 g/zI). La copii dozele sunt de 20-40 mg/kg/zi, fractionat in 2 prize.
Neomicina (Negamicin MyacinE). Se extrage din culturi de Streptomyces fradiae. Nu se absoarbe din tubul digestiv, realizeaza concentratii foarte mari la acest nivel, se elimina 95-97% prin fecale. Administrarea parenterala este interzisa intrucat produce efecte adverse toxice, prin lezarea nervului VIII cranian si a rinichiului. Se administreaza fie oral fie cutanat, in ambele situatii pentru un efect local. Neomicina este activa fata de germeni care produc infectii intestinale cum ar fi: bacilul coli, proteus, salmonelle, shigelle, piocianic, actinomicete. Este moderat activa fata de cocii gram-pozitiv, cei gram-negativi sunt foarte putin influentati. Nu actioneaza asupra fungilor si virusurilor.
Indicatii terapeutice: infectii ale tubului digestiv cu germeni sensibili, sterilizarea preoperatorie a tubului digestiv - interventii pe colon etc. Se aplica local in afectiuni dermatologice, oculare si ininfectii din sfera ORL.
»
Efecte adverse: dermatita de contact, suprainfectii cu candida, potenteaza actiunea curarizantelor.
Administrata sistemic produce efectele adverse toxice amintite mai sus. Preparatul comercial Negamicin' se prezinta sub forma de comprimate de 500 mg neomicina sulfat. Se administreaza 2-4 g/zi, fractionat la 4-6 ore interval: la copii pana la 7 ani 25-50 mg/kg/zi; 7-15 ani, 1-2 g/zi. Tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de 72 de ore. Pentru aplicatii locale neomicina se foloseste in combinatie cu bacitracina in unguente 0,5% si solutii 1-10%. Neomicina se asociaza si cu cortizonice (Fluocinolon N).



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor