mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Nicotina

Nicotina






Nicotina - Este un alcaloid care se extrage din frunzele de Nicotiana tabacum este un lichid uleios, incolor, volatil, fara miros si care prin pastrare capata o culoare brun-galbuie si miros caracteristic de tutun. Se absoarbe foarte usor prin mucoase si prin piele. Administrarea nicotinei iv produce initial o hipotensiune trecatoare. Ulterior se constata vasoconstrictie si cresterea TA; asupra cordului se constata bradicardie. Asupra respiratiei produce apnee, urmata de polipnee. Produce mioza, poate stimula musculatura neteda (urmata de relaxarE), produce contractii ale musculaturii striate. Asupra SNC nicotina produce stimularea centrilor vagali din bulb, stimularea centrului vomei si a secretiei de ADH. in doze mari produce un tremor asemanator bolii Parkinson. La doze si mai mari apar convulsii tonico-clonicc. La repetarea dozelor de nicotina, toate efectele periferice si centrale scad in intensitate, iar la administrarea unei doze mai mari se produce blocarea tuturor structurilor pe care nicotina le-a stimulat. Efectele stimulatoare ale nicotinei rezulta in urma depolarizarii membranei postsinaptice, consecutive actiunii nicotinei asupra receptorilor postsinaptici. Stimularea prelungita, prin repetarea dozelor (sau prin doze foarte marI) conduce la blocarea transmiterii sinaptice.
Intoxicatia acuta cu nicotina se manifesta prin hipersalivatie, greturi, cefalee, paloare accentuata, palpitatii, bradicardie, ameteli -apare fie dupa prima tigara fumata, fie la cei care lucreaza in industria tutunului si inhaleaza pulbere de tutun. Poate avea o evolutie grava cu colaps si oprirea respiratiei. Tratamentul consta in administrarea de simptomatice, colinolitice, iar in formele grave se recurge la respiratie artificiala.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor