mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Fenilbutazona (Fenilbutazona)

Fenilbutazona (Fenilbutazona)






Este un derivat de pirazolidindiona cu proprietati anti inflamatoare puternice. Are si efect antipiretic si analgezic. Este indicata pentru combaterea durerii si a fenomenelor inflamatorii asociate unor boli, cum ar fi: poliartirta reumatoida, spondilita anchilopoietica, artritele, bursitele, tromboflebitele, criza de guta. Administrata pe cale orala se absoarbe bine din intestin, se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (97-98%) si poate deplasa unele medicamente de pe aceste proteine, cum ar fi anticoagulantele orale si antidiabeticele orale, cu cresterea efectelor, in special adverse ale acestora. Pe cale injectabila se absoarbe lent - se leaga de proteinele de la locul injectiei si concentratia plasmatica eficace se obtine dupa 8 ore, comparativ cu 2 ore, dupa administrarea orala. Se metabolizeaza lent si se elimina lent, astfel se explica efectul durabil al fenilbutazonei dar si efectele adverse, consecutive fenomenului de cumulare al acesteia.
Efecte adverse: fenomene de iritatie gastrica cu pirosis, epigastralgii, greata, voma, activarea ulcerului gastric si duodenal (este cel mai ulcerigen dintre medicamentele antiinflamatoare nesteroidienE), produce retentie hidrosalina si edeme, fiind favorizata decompensarea insuficiente cardiace. Rareori poate apare o necroza tubulara renala, necroza hepatica, dermatita exfoliativa, agranulocitoza. Este contraindicata la cei cu ulcer gastric sau duodenal, la cardiaci, hipertensivi, renali, hepatici, la cei cu boli hematologice si la alergici.
Preparate. Posologie. Fenilbutazona se prezinta sub forma de drajeuri de 200 mg, supozitoare de 250 mg si unguent 4%. Pe cale orala se administreaza in doze de 600 mg/zi, fractionat in 3 prize, timp de 7-10 zile. Astazi, fenilbutazona este administrata preferential, pe cale rectala, sub forma de supozitoare, in asociere cu alte medicamente pe cale orala, mai putin ulcerigene.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor