mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» D-Tubocurarina (Tubocurarin)

D-Tubocurarina (Tubocurarin)




Se extrage din Chododendron tomentosum. Se gaseste sub forma de clorura de tubocurarina, este solubila in apa. Are in structura doua inele izochinolinice ai caror atomi de amoniu cuaternari sunt la o distanta de 14A, izomerul levogir este mai slab blocant neuro-muscular (de 10 orI) decat cel dextrogir. d-Tubocurarina nu se absoarbe din tubul digestiv si de aceea se administreaza parenteral, pe cale intravenoasa. Efectul se instaleaza dupa cea. 3 minute de la injectia iv si dureaza 30-40 de minute. Actioneaza competitiv la nivelul receptorilor nicotinici de la nivelul sinapsei neuro-musculare, impiedica actiunea Ach la acest nivel. La doze mici produce o relaxare a musculaturii striate prin blocarea receptorilor N de la nivelul fusurilor neuro-muscular (acestea mentin tonusul musculaturiI). La doze mai mari (10-15 mG) se produce paralizia musculaturii striate. Aceasta paralizie se produce prin urmatoarea succesiune de fenomene: sunt paralizati initial muschii globilor oculari cu ptoza palpebrala, ai fetei, apoi musculatura bratelor, a gatului, a membrelor inferioare, a musculaturii trunchiului, a muschilor intercostali si in final, paralizia diafragmului cu imposibilitatea respiratiei fara aparatul de ventilatie artificiala.
Efectul d-tubocurarinei este reversibil, iar revenirea se face in ordine inversa - primul muschi care isi reia activitatea fiind diafragmul. Alte efecte: hipotensiune, bronhospasm, hipersalivatie, hipersecretie gastrica si bronsica, urticarie, prin eliberare de histamina. La doze mari are si un efect ganglioplegic, mai intens asupra ganglionilor parasimpatici.
Indicatii terapeutice: interventii chirurgicale pe abdomen, torace, operatii cezariene; tratamentul convulsiilor din tetanos, prevenirea rupturilor musculare in terapia prin electrosoc. Se mai poate folosi in cazurile incerte de myasthenia gravis (in scop diagnostiC) - este riscanta aceasta utilizare.
Efecte adverse: apneea prelungita (cel mai important accidenT), hipotensiune, urticarie, bronhospasm si alte fenomene alergice, mai ales la persoane cu stari alergice in antecedente. Este contraindicata in caz de astm bronsic, myasthenia gravis, se impune prudenta in folosirea la persoane in varsta.
Preparate. Posologie. d-Tubocurarina se gaseste sub forma de fiole de 1,5 ml solutie 1%, clorhidrat de tubocurarina. Dozele sunt de 10-30 mg iv (in caz de interventii prelungitE), doze care se pot suplimenta cu inca 5-10 mg, dar nu mai tarziu de 30 minute inaintea terminarii operatiei. Pentru ca revenirea sa se faca mai repede si pentru evitarea asa-numitei "curarizari reziduale", se administreaza neostigmina si atropina.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor