mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Atropina

Atropina




Este un M-colinolitic natural si neselectiv. Atropina este un alcaloid natural care se extrage din frunzele de Atropa belladonna (matragunA) si din alte specii de solanacee cum ar fi: Hyosciamus niger (maselaritA) si Datura stramonium (lauruL). in planta proaspata se gaseste sub forma izomerului 1-hiosciamina. Prin pastrare 1-hiosciamina se racemizeaza si da nastere la hiosciamina care este de fapt, atropina. Atropina, din punct de vedere chimic, este un ester al acidului tropic cu tropanolul (alcoolul aminat-tropinA). Este o substanta insolubila in apa in schimb, sarurile, cum este sulfatul, sunt foarte hidrosolubile. Se absoarbe bine dupa administrare pe cale orala, parenterala si instilatii conjunctivale. Se distribuie larg in organism, realizeaza nivele semnificative inclusiv in SNC. Este metabolizata in mare parte in ficat, se elimina pe cale renala, in parte sub forma nemetabolizata. Desi are un T1/2 de 2 ore si nivelurile plasmatice scad relativ rapid, atropina are o actiune indelungata - legarea de receptori este foarte puternica. Efectele atropinei diminua relativ rapid in toate organele cu exceptia ochiului unde persista 48-72 de ore. La.unele specii este prezenta in ser (la iepurI) sau in ficat (la cobaI) o enzima, atropin-esteraza, care metabolizeaza rapid atropina si asigura o protectie fata de efectele adverse toxice ale acesteia (la aceste speciI).
Efectele atropinei. Depind de calea de administrare si de doza de atropina. Atropina antagonizeaza toate efectele muscarinice ale acetilcolinei. Daca se instileaza in sacul conjunctival o picatura de atropina (0,5-1%) vom observa: midriaza (prin relaxar.ea musculaturii circulare a irisuluI), cicloplegie sau paralizia acomodarii (prin relaxarea muschiului ciliaR)si cresterea presiunii intraoculare (prin inchiderea canalelor lui Schlemm si diminuarea scurgerii umoarei apoasE). La pacientii cu glaucom poate precipita o criza acuta de glaucom. Efectele oculare ale atropinei conduc la tulburari de vedere care dureaza cateva zile. Este tulburata vederea de aproape. Midriaza dureaza 7-10 zile iar cicloplcgia 12 zile. Actioneaza spasmolitic asupra musculaturii netede (mai ales in stare de spasM) de la nivelul intestinului, stomacului, cailor biliare extrahepatice, cailor urinare; efectul este mai redus pe musculatura neteda bronsica. Reduce tonusul vezicii urinare si creste tonusul sfincterului vezical cu favorizarea retentiei urinare. Atropina scade secretiile exocrine - scade secretia sudorala, lacrimala si salivara (mai aleS), cu tulburari de inghitire si de vorbire. Secretia gastrica este redusa la doze mari, apropiate de cele toxice. Efectele asupra inimii depind de doza si de tonusul vagal. Atropina produce in doze mici bradicardie (prin mecanism central, la nivelul centrului bulbar cardio-inhibitoR) iar in doze mai mari, tahicardie - efect cronotrop-pozitiv. Are si un efect dromotrop-pozitiv. in doze mari atropina produce vasodilatatie cutanata. Asupra SNC atropina are un efect antiemetic si amelioreaza simptomele bolii Parkinson. La doze mari (5 mG) atropina produce fenomene de agitatie, confuzie mintala, halucinatii, convulsii, coma. Alte efecte: este slab anestezic local, antagonizeaza unele efecte ale serotoninei, impiedica convulsiile provocate de arecolina.
Indicatii terapeutice in oftalmologie - pentru efectul midriatic de lunga durata - in irite, prolaps irian; in tratamentul diverselor colici (spasme ale tubului digestiv, ale cailor urinare, biliare etC ) -in asociere cu morfina; in anesteziologie - pentru diminuarea secretiilor traheo-bronsice si pentru efectul antivomitiv; in bradicardii excesive, bloc atrio-ventricular; ca antidot in intoxicatia cu muscarina (intoxicatii cu ciupercI) si cu insecticide organofosforice. Mai rar se utilizeaza in boala ulceroasa (secretia acida este redusa numai Ia doze foarte mari, toxicE) si in astmul bronsic.
Contraindicatii: glaucomul si suspiciunea de glaucom, hipertrofia de prostata, tireotoxicoza si ateroscleroza coronariana (creste consumul de oxigen al inimii prin tahicardiE), la nou-nascuti si la copii mici.
Efecte adverse: tulburari de vedere, uscaciunea mucoasei bucale si faringiene cu tulburari de inghitire si de vorbire, diminuarea transpiratiei, mictiune dificila si agravarea adenomului de prostata, tahicardie, palpitatii si fenomene de excitatie nervos-centrala - la doze mai mari.
Intoxicatia acuta cu atropina. Apare mai ales prin ingestia accidentala de fructe de matraguna (Atropa belladonnA) de catre copii. Poate apare si prin ingestia unor solutii oftalmice care contin atropina sau a unor medicamente antiparkinsoniene. Simptomele constau in: tulburari de vedere, fotofobie, disfagie, tahicardie, xerostomie, hipertermie si inrosirea pielii, fenomene nervos-ccntralc (halucinatii, delir, agitatie, convulsii, comA). Doza letala 'este de cea. 100 mg la adult si 10 mg la copii. Tratamentul consta in respiratie artificiala (la nevoiE), scaderea temperaturii crescute (impachetari recI), doze mici de barbiturice la pacientii agitati, corectarea echilibrului hidro-electrolitic, pilocarpina 10 mg se, repetat si neostigmina 1-2 mg iv.
Preparate. Posologie. Atropina se gaseste sub forma de fiole de 1 ml care contin 1 mg si 0,25 mg de sulfat de atropina, tablete de 0,4 si 0,6 mg, solutii oftalmice de 0,5%, 1%, 2% si 3%. Alte preparate care contin atropina sunt: tinctura de belladona (0,3 g%), FobenaC (alcaloizi de belladonna 0,25 mg + fenobarbital 30 mG), Foiadon (0,25 mg alcaloizi de belladonnA), Distonocalrn (0,25 mg alcaloizi de belladonna | 0,3 mg alcaloizi din secara cornuta +15 mg propranolol + 25 mg amital sodiC), Lizadon, un medicament antispastic. Atropina se administreaza in injectii se 0,25-1 mg la adult si 0,2-1 ml din solutia 0,25%o la copii; in instilatii conjunctivale, 1-2 picaturi pe zi din solutia oftalmica 1%. In situatii de urgenta se poate administra si intravenos, de exemplu, in blocul atrioventricular si in intoxicatiile cu organo-fosforice (aici dozele pot fi mult mai mari decat cele uzualE).



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor