mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Conceptul de complicatie postoperatorie
Index » Complicatii postoperatorii » Conceptul de complicatie postoperatorie
» Socul postoperator

Socul postoperator





Socul hipovolemic este forma cea mai frecnta de soc postoperator (3, 13, 15). Cauzele hipovole-miei sunt pierderile de sange pre- si intraoperator, pierderi lichidiene gra prin varsaturi, fistule, sechestrari de lichide in tubul digestiv, in peritoneu, in pleura, compensari volemice si calitati insuficiente sau incorecte.

loul clinic este dominat de hipotensiune, tahicardie, paloare, hipotermie, oligo-anurie, alterarea oximetriei. Modificarile de laborator nu sunt sugesti de la inceput, datorita hewra-concentratiei, care face ca in primul timp hemato-critul, ionograma sau proteinemia sa arate valori ridicate. Prelungirea starii de soc va duce la suferinte miocardice, renale, neurologice, tulburari de coagulare, risc letal. De aceea tratamentul complex al socului trebuie sa vizeze o inlocuire rapida si eficienta a sangelui si a lichidelor pierdute, ceea ce inseamna ca echipa de terapeuti trebuie sa aiba la dispozitie materialele necesare. Lipsa de sange izogrup, in cantitati suficiente poate duce la situatii dramatice. Se va monitoriza TA, PVC, activitatea cardiaca, diureza, oxigenarea si se va supraghea cu mare atentie coagularea sangelui, care se poate compromite prin pelitransfuzie. Stomacul se va goli prin aspirare continua si se va proteja pentru a evita hemoragiile de stres. Antibioterapia intra- si postoperatorie este foarte importanta. Postoperator se va continua ntilatia mecanica a bolnavului pana la iesirea completa din soc si se va acorda atentie terapiei durerii. Caile respiratorii vor fi aspirate ritmic, in cazurile gra punandu-se problema bronhoscopiei si a bronhoaspiratiei si chiar a traheo-stomiei. Conditia de baza a succesului tratamentului socului este ducerea la bun sfarsit a actului operator: hemostaza perfecta, integritate tisulara, reconstructii anatomice si functionale, eliminarea focarelor septice sau a zonelor ischemice.
Socul cardiogen, socul toxico-septic si socul ana-filactic postoperator sunt descrise intr-un submodul separat.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor