mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Chirurgie
Index » Chirurgie » Chirurgie
» Anestezia generala

Anestezia generala





Anestezia generala este o intoxicatie dozata, reglabila, temporara si reversibila, fara sechele si care duce la pierderea sensibilitatii, a constientei si la relaxare musculara. Obiectivele acestei anestezii sunt urmatoarele:
- obtinerea analgeziei (lipsa de percepere a dureriI);
- obtinerea hipnozei (suprimarea constiintei bolnavuluI);
- obtinerea relaxarii musculare (curarizarE);

- stabilitatea neuroendocrina.


Anestezia generala se obtine prin administrarea narcoticelor pe cale inhalatorie sau intravenoasa. Dupa ce a patruns in organism, anestezicul este vehiculat catre celula nervoasa. Centrii corticali sunt primii prinsi in procesul de narcoza apoi narcoticul cuprinde intreaga scoarta cerebrala.
Substantele anestezice folosite in anestezia generala:
A) administrate intra-venos: hipnoticele si curarizantele - barbituricele; tranchilizante - Diazepam; decurarizante - Miostinul; opioizi - Morfina.
B) Administrate prin inhalatie: lichide volatile - Eterul, Halotanul; narcotice gazoase - protoxid de azot, ciclopentan.
Aceste gaze sunt imbogatite cu oxigen si ajung la pacient prin intermediul sistemului respiratori.
Sistemele de ventilatie ale bolnavului pot fi:o Deschise: care folosesc oxigenul din atmosfera si-l imbogatesc cu diverse substante.o Semi-deschise: la care pacientul inspira un amestec gazos din aparat si expira in aerul atmosferic:o Inchise: la care pacientul inspira si expira in aparatul de anestezie.

Tehnicile de realizare a anesteziei generale sunt:
A) prin inhalatie;

B) pe cale intravenoasa;


C) cu intubatie orotraheala (IOT).
Indicatiile majore ale anesteziei generale sunt la: nou-nascut, pediatrie, interventii chirurgicale laborioase, bolnavi psihici, interventii la care anestezia locala nu este posibila sau este contraindicata.

Complicatiile anesteziei generale sunt legate fie de pacient, fie de aparatura anestezica.
- Incidente legate de pacient: hiperreflectivitate vagala, varsaturi, apnee, tuse, sughit, pierderea venei, imposibilitatea de a intuba, luxatia dentara, hipoxia, hipercapnia, inundatia traheobronsica, pneumotoraxul, hiperTA, tulburari de ritm, hipertermie maligna.
- Incidente legate de aparatura anestezica: lipsa de oxigen, perturbari in functionalitatea circuitului anestezic, defectarea laringoscopului, cutarea sau detasarea sondei de intubatie, compresia unui tub, oprirea aparatului de ventilatie artificiala, blocarea valvelor s.a.




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor