mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Traumatismele toracelui
Index » Chirurgia toracica » Traumatismele toracelui
» Etiologie

Etiologie







Exista diferente importante intre tari si chiar intre regiuni, in raport cu etiologia traumatismelor toracice, de exemplu, in Africa de Sud riscul de a fi injunghiat sau impuscat este de 1 la 20 pentru un adult de sex masculin sub 30 de ani (39, 40). in Europa, cauza principala a leziunilor traumatice toracice este data de accidentele rutiere.
Principalele cauze ale leziunilor traumatice toracice sunt:
-Accidente rutiere (18, 24) - intre 60-70%.
- Accidente de munca - 15-20%.
- Accidente casnice - 15-20%.
- Accidente de sport - 2%.
Principalele mecanisme de producere a traumatismelor toracice sunt:
- accelerare/decelerare (accidente rutiere cel mat frecnt) - peste 70% din situatii (18, 24);
- compresiune (strivire);
- impact direct (de ex. lovitura directa cu un obiect contondent);
- leziuni prin arme albe-(plagi);
- impactul cu proiectile de mare viteza (arme de foc);


- explozie (blast syndrom);
- dirse (electrocutie, arsuri, leziuni caustice etc). in cazul accidentelor rutiere se produce decele-
rarea brusca prin impactul cu suprafete dure si lezarea directa a peretelui toracic dar, pe de alta parte, inertia conduce la deplasarea viscerelor in zonele mobile si smulgerea lor din portiunile fixe prin fortele de forfecare create. Se explica astfel complexitatea lezionala din aceste situatii.In cazul loviturilor directe, leziunile produse sunt proportionale, in general cu energia transferata (nu apar fortele de forfecare).
Mecanismul de compresiune se insoteste frecnt de fracturi costale bilaterale. Daca aceasta compresiune este mare se produce distantarea celor doi pulmoni cu punerea in tensiune a arborelui traheo-bronsic si entual ruptura acestuia. Daca bolnavul este cu glota inchisa, cresterea presiunii aerului la nil traheo-bronsic poate duce de asemenea la ruptura traheo-bronsica.
Plagile reprezinta un procent variabil din totalul traumatismelor (exista o mare variabilitate regionala); in S.U.A., la nil urban, acestea reprezinta pana la 40% in unele centre.
Plagile prin arme de foc sunt dependente de mai multi factori: viteza si masa proiectilului, tipul acestuia (cu fragmentare - moale sau dur), ricoseul prin atingerea unor tesuturi de densitati diferite in special oase. in cazul proiectilelor de viteza mica (pistoale, revolre etc.) leziunile pot fi extrem de variate prin ricoseul frecnt prezent. in cazul armelor de foc de mare viteza, in distructia tisulara intervine fenomenul de cavitatie care se produce pe o distanta de 30-40 de ori mai mare decat dimensiunile proiectilului. Adesea, in leziunile prin arme de foc, apar leziuni variate rezultand asocieri dirse in special toraco-abdominale. Proprietatile elastice ale dirselor tesuturi fiind diferite, leziunile prin arme de foc sunt extrem de variate in raport cu tesuturile strabatute de proiectil. Elasticitatea tegumentelor face ca micsorarea orificiilor de intrare sau iesire a proiectilelor sa insele cu privire la distructia reala (mult mai mare) a tesuturilor strabatute.



Exploziile au ca rezultat efecte primare, secundare si tertiare asupra victimelor. Efectele primare sunt rezultatul direct al undei de soc. Aceasta afecteaza organele care au componenta sau legatura cu atmosfera (aparat respirator, urechea medie si trac-tul digestiv). Aceste leziuni, in special cele asupra aparatului respirator, pot fi ignorate la examenul initial, dar au o gravitate mare putand conduce la deces atat imediat cat si la 12-24 de ore (8, 34). Adeseori decesul bolnavilor afectati de explozii se produce fara ca post mortem sa se deceleze leziuni cauzatoare de deces (situatie recunoscuta inca din primul razboi mondial). Explicatia rezida intr-un reflex vaso-vagal ale carui elemente clinice caracteristice sunt reprezentate de bradicardie, hipoten-siune si stop respirator (cercetarile experimentale au demonstrat, la animale, ca sectionarea vagului cervical protejeaza in aceste situatii). Cel mai adesea decesele se produc, prin contuzii sau rupturi pulmonare. Efectele secundare sunt in raport de distanta la care se afla victima si forta exploziei si se datoreaza proiectarii victimei (mecanism de de-celerare) situatie in care poate fi interesat si aparatul respirator. Efectele tertiare sunt rezultanta schijelor sau fragmentelor care losc victima. Toate acestea pot determina si leziuni la nil toracic.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor