mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Pleureziile purulente
Index » Chirurgia toracica » Pleureziile purulente
» Aspecte clinice

Aspecte clinice







Tabloul clinic este in relatie cu afectarea primara ce s-a complicat cu empiem, cu starea de aparare a organismului, cu agentul bacterian incriminat, cu faza evolutiva in care este examinat pacientul si cu varsta sa (copil, batran), cu prezenta complicatiilor evolutive, cu tratamentul antibiotic administrat pentru boala primara.
Astfel bolnal prezinta febra, dispnee, tuse, durere toracica. Examenul fizic poate pune in evidenta: matitate la baza hemitoracelui, diminuarea transmisiei vibratiilor vocale, asurzirea murmurului cular si frecatura pleurala (se pot ausculta raluri bronsice sibilante si ronflante daca boala primara este pulmonara). Atentia asupra bolii primare pulmonare, cum ar fi pneumonia, este atrasa de preexistenta unui lou clinic precedent: tuse, expectoratie purulenta, junghi toracic. in caz de empiem secundar unui abces subfrenic simptomatologia primara este predominent abdominala.


O stare acuta severa se intalneste in infectiile cu germeni aerobi. in empiemul cu anaerobi debutul este insidios, putandu-se ajunge la o stare toxica severa.In faza I (exsudativa) predomina semnele clinice generale, pentru ca in faza a ll-a semnele locale sa fie bine puse in evidenta. in faza a lll-a (de organizare) semnele si simptomele generale se atenueaza, aparand retractia spatiilor intercostale, chiar a unui hemitorace; pot aparea semne de suferinta supurativa pleuro-pulmonara cronica: osteo-artropatia cronica pneumica.In prezenta unei complicatii, de tipul empiemului de necesitate, apare o colectie fluctuenta, depre-sibila, care se accentueaza la tuse. Colectia fu-zeaza sub partile moi ale toracelui putand fistuliza - aparand fistula pleuro-cutanata, prin care se elimina puroi. Empiemul de necesitate este rezultatul erodarii peretelui toracic de catre procesul septic, rezultand o fistula transparietala, iar colectia purulenta este in buton de camasa: endotoracica si exotoracica.


Deschiderea colectiei pleurale in arborele traheo-bronsic se manifesta prin expectoratie purulenta abundenta, care se poate exterioriza printr-o vomica purulenta. Respiratia bolnalui are o halena fetida.In caz de diseminare a procesului septic apar semne si simptome de septicemie si/sau de localizari septice secundare (abces cerebral).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor