mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Patologia chirurgicala a peretelui toracic
Index » Chirurgia toracica » Patologia chirurgicala a peretelui toracic
» Osteomielita extensiva

Osteomielita extensiva





Osteomielita extensiva apare mai frecnt dupa toracotomii (in special cea postero-laterala), sau dupa drenajul deschis al unui empiem.
Trebuie mentionata si osteomielita primitiva TBC. Ea este mai rara azi (apare la drogati, imunosu-presati, malnutriti), dar ne asteptam la o recrudescenta a bolii si deci si a complicatiilor sale. Apare fie prin diseminare de la un focar subiacent, fie prin insamantare hematogena, fara evidenta de boala pulmonara activa. in cele mai multe cazuri se constata aparitia unor traiecte sinuoase si abcese parietale. Radiologie pot aparea aspecte polimorfe: arii de distructie localizata, aspect polichis-tic cu margini scleroase, distructii asociate de parti moi. Fracturile patologice sunt rare. Frecnt se asociaza cu condritele. Pe radiografie se poate dea sechestrul osos.
Osteomielitele piogene ale coastelor si sternului sunt dificil de apreciat pe radiografia clasica, mai ales in stadiile incipiente (leziunile distructi osoase apar la 1-2 saptamani de la debutul infectiei parietale), dar si in faza cronica. CT este absolut necesar. Scintigrafia osoasa este utila (cu Technetiu 99, cu leucocite marcate cu Indiu 101, sau Galiu 66), pentru ca arata modificarile osteomielitice inaintea examenului radiologie clasic.

Pacientii imunosupresati (HIV, malnutritii, neo-plazii), atat cu infectii bacteriene extensi, dar mai ales cu micoze, reprezinta o problema aparte, prin dificultatea deosebita a tratamentului. Rezolvarea chirurgicala a acestor cazuri necesita timp indelungat si procedee reconstructi complexe, in care lambourile musculo-cutanate sunt de prima alegere.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor