mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Patologia chirurgicala a diafragmului
Index » Chirurgia toracica » Patologia chirurgicala a diafragmului
» Herniile retro-costo-xifoidiene

Herniile retro-costo-xifoidiene







Sinonime: herniile diafragmatice anterioare, herniile parasternale, herniile prin fanta Morgagni-Larrey.
Definitie: herniile retro-costo-xifoidiene se produc printr-o bresa diafragmatica anterioara congenitala sau castigata, reprezentata de fanta Morgagni-Larrey, ce permite comunicarea cavitatii abdominale cu cea toracica, cu angajarea in torace a unor viscere abdominale (colon transrs, marele epiploon, stomacul).
Frecnta acestor hernii este de 3% din totalul herniilor diafragmatice.
Patogenie si anatomopatologie. in herniile diafragmatice anterioare congenitale defectul diafrag-matic este produs de agenezia sau insuficienta dezvoltare a fasciilor de insertie stemocostala. in herniile castigate traumatismul, obezitatea si varsta inaintata sunt factori favorizanti in producerea lor. Factorii patogenici determinanti sunt reprezentati de hiperpresiunea abdominala prin tuse, efort si presiunea negativa intratoracica. Aceste hernii au totdeauna sac si sunt mai frecnte in dreapta.


Tablou clinic. in majoritatea cazurilor, clinica este absenta sau oligosimptomatica fiind descoperiri radiologice intamplatoare. Debutul clinic poate fi acut in herniile strangulate cu sindrom ocluziv.In peste 1/3 din cazuri loul clinic imbraca o simptomatologie mixta digestiva si toracica, dureri moderate epigastrice sau retrosternale accentuate de decubit, dureri la baza hemitoracelui drept sau in raport cu topografia herniei, dispnee, tuse, cianoza, palpitatii, tulburari de ritm cardiac, dureri pseudo-anginoase, dureri sau disconfort abdominal, balo-nare, constipatie.
Explorari paraclinice. Examenul radiologie Radiografia toracica - arata in cele doua incidente (frontala si sagitala) in unghiul cardiofrenic ntral o imagine rotunda sau ovalara de intensitate subcostala omogena sau cu imagini aerice sau hidro-aerice (. 2).
Examenul radiologie baritat (esogastrointesti-nal sau clisma baritata) si pneumoperitoneul constituie examene de baza pentru diagnostic.
Ecografia si tomografia computerizata ofera date diagnostice importante.


Diagnosticul diferential se face cu chisturile pleuro-pericardice, chisturile dermoide, teratoamele, lipoamele din mediastinul inferior si mediu, se-chestratiile pulmonare de forma chistica, chisturile hidatice pulmonare bazale, chisturile si tumorile diafragmatice, herniile hiatale paraesofagiene voluminoase, chisturile aeriene pulmonare bazale, cavitatile pulmonare reziduale (carne, cavitati dupa abcese), bulele de emfizem, pericarditele, sindromul Chilaiditi, pahipleuritele bazale.
Evolutie, prognostic, complicatii. Evolutia poate fi indelungata uneori cu sindroame de compresiune mediastinala si a arborelui bronsic.
Strangularea herniei este rara si se manifesta prin semne ocluzi.
Tratamentul chirugical este cel logic, caile de abord pot fi: toracica (prin toracotomie antero-late-rala sau postero-laterala in spatiul al Vl-lea/al Vll-lea intercostal) si abdominala (laparotomie xifoombili-cala).
Calea toracica este indicata in herniile voluminoase fara acuze digesti, dar la care sindromul aderential ridica dificultati de disectie intraoperatorie a sacului.
Tehnica - disectia sacului, deschiderea si reintegrarea viscerelor herniate in abdomen, dupa care se rezeca sacul; inchiderea bresei diafragmatice se poate face prin sutura cu fir de nylon in cazul inelului herniar mic sau se utilizeaza o plastie pedicu-lata din teaca posterioara a dreptului abdominal, (procedeul Juvara I.) in cazul unei brese largi fara elemente musculo-tendinoase.In herniile strangulate se recomanda calea de abord abdominal pentru a rezolva si complicatiile digesti generate de stangulare (rezectii segmentare enterocolice si a marelui epiploon).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor