mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Circulatia extracorporeala (cec) sau bypass-ul cardio-pulmonar
Index » Chirurgia toracica » Circulatia extracorporeala (cec) sau bypass-ul cardio-pulmonar
» Componentele cec

Componentele cec





Inima artificiala este o pompa aspiratoare care inlocuieste inima naturala in timpul interventiilor chirurgicale asupra acesteia.
S-au imaginat mai multe tipuri de pompe: cu role, centrifugale, reciproce sau pompe dupa principiul lui Arhimede.In practica curenta se folosesc pompele cu role (roller pump) sau pompele oclusive. Ele au 2 role care se invart in jurul unui tub, realizand un flux sangvin unidirectional prin compresiune. Gradul de ocluzie al rolelor este reglabil. O compresiune prea mare are efect traumatic la nivelul elementelor sangvine, in special al hematiilor, producand hemoliza (3).
Pulmonui artificial (oxigenatorul) este un element important al complexului "cord-pulmon artificial\" si realizeaza oxigenarea sangelui venos cu eliminarea CO2.
Oxigenatoarele utilizate in clinica sunt de 2 feluri:
a. Oxigenatoarele cu bule, care realizeaza schimbul de gaze prin contactul direct al sangelui cu oxigenul. Schimbul gazos se face prin difuzarea microbulelor la nivelul membranei globulului rosu. Din aceasta cauza apar traumatisme ale elementelor urate sangvine. Azi se folosesc mai rar, in CEC de scurta durata.
b. Oxigenatoarele cu membrana au o membrana care se interpune intre sange si oxigen. Schimbul gazos se face prin traversarea membranei de catre oxigen in conditii bune. in schimb, eliberarea CO2 este mai dificila. Prezenta membranei prin care se face schimbul elimina traumatismele elementelor sangvine si ofera bolnavului mai multa securitate. Ele sunt de o constructie mult mai complexa si in consecinta costa mai mult.
Alte componente ale masinii cord-pulmon artificial sunt:
a. Aspiratoarele care,recupereaza sangele din plaga operatorie.
b. Rezerarele de cardiotomie stocheaza sangele venos al pacientului si pe cel adus de aspiratoare, dupa care-l trimite in oxigenator.
c. Schimbatorul de caldura permite racirea si re-incalzirea sangelui retrimis sub presiune in organism.
d. Sisteme de alarma si securitate, care controleaza nivelul sangvin in oxigenator si alimentarea cu oxigen
e. Filtrul arterial retine elementele straine din sange inainte de a fi impins de pompe in organism.
Toate aceste componente sunt conectate printr-un sistem de tuburi din policlorura de vinii si silicon, cu diverse dimensiuni ale lumenului si conectoare variate adaptate necesitatilor. Ele alcatuiesc un circuit de CEC care se umple inainte de a fi racordat la bolnav cu un lichid cristaloid (priming). Trebuie eliminate cu grija bulele de aer pentru a nu proca embolii gazoase. Compozitia primingu-\\u\\ difera de la o echipa la alta (4). Astfel se adauga la priming solutia Ringer lactat, Manitol, albumina, Dextran, Aprotinina, solutii coloide, heparina, sange etc.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor