mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Chilotoraxul
Index » Chirurgia toracica » Chilotoraxul
» Etiologie. clasificari

Etiologie. clasificari





Au existat de-a lungul timpului diverse clasificari ale chilotoraxului.In 1971 Bessone si colab. (1) propun urmatoarea clasificare:
1. Chilotoraxul congenital.
2. Chilotoraxul postoperator.
3. Chilotoraxul posttraumatic.
4. Chilotoraxul spontan.In 1983 DeMeester (5) propune o clasificare mult mai amanuntita:
1. Chilotoraxul congenital:
- atrezia de duet toracic;
- fistula ducto-pleurala;
- traumatism la nastere.
2. Chilotoraxul posttraumatic:
- contuzii;
- plagi;
- postoperator:
a. la nivel cercal:
- dupa biopsii ganglionare;
- dupa disectia radicala a gatului.
b. la nivel toracic:
- interventii pentru ligatura de canal arterial
- excizia de coarctatie de aorta;
- esofagectomie;
- rezectia de anevrism aortic toracic;
- rezectia tumorilor mediastinale;
- pneumonectomia stanga c. la nivel abdominal:
- dupa simpatectomie;
- dupa limfadenectomii;
- dupa diverse procedee diagnostice: arteriogra-fie lombara, cateterizarea venei subclai.
3. Chilotoraxul din cadrul diverselor neoplasme.
4. Chilotoraxul idiopatic.
Chilotoraxul congenital
Apare foarte rar in perioada neonatala, fiind cea mai frecventa cauza de epansament pleural la aceasta varsta. Ca factori precipitanti ai acestuia se citeaza traumatismele la nastere sau un defect congenital parietal al duetului toracic. Se pare ca in timpul nasterii cresterea presiunii venoase poate duce la ruptura duetului toracic al carui perete este afectat congenital.
O alta afectiune in care poate apare chilotoraxul congenital este atrezia de duet toracic, situatie in care sunt prezente numeroase canale limfatice dilatate si fistule ducto-pleurale (2).

Chilotoraxul posttraumatic
Poate aparea atat dupa contuzii ale toracelui cat si dupa plagi precum si in urma unor interventii chirurgicale. Cea mai frecventa cauza de chilotorax posttraumatic, in lipsa oricarei plagi toracice este hiperextensia coloanei dorsale, care duce la aparitia de solutii de continuitate la nivelul peretelui canalului toracic, mai ales daca acesta si-a pierdut supletea ca urmare a unei afectiuni anterioare sau infiltratiei neoplazice.
Alte situatii in care pot apare mici solutii de continuitate ia nivelul duetului toracic sunt accesele de tuse sau eforturile de varsatura (4).
Plagile de canal toracic datorate armelor de foc sau albe sunt mai rar observate si de obicei sunt mascate de afectarea unor organe tale care necesita o interventie de urgenta.

Chilotoraxul postoperator
Chilotoraxul a fost mentionat aproape in toate interventiile ce au presupus accesul in torace: operatiile pe aorta, esofag, cord, pulmon, sistemul nervos simpatic. De asemenea a fost mentionat si in urma unor interventii la nivel cercal: biopsia pre-scalenica, disectia anterioara a gatului. De asemenea au mai fost descrise si alte cauze iatrogene: aortografia translombara, cateterizarea venei sub-clai sau a venei jugulare interne.
Chilotoraxul dene edent clinic dupa un interval liber de 2-l0 zile, timp in care limfa se aduna in mediastinul posterior de unde dupa efractia pleurei (de obicei in dreapta) patrunde in catatea pleurala. Odata instalata fistula nu are tendinta de a se inchide. inchiderea spontana a fistulei dupa traumatismele inchise se poate produce doar la 50% dintre pacienti, restul vor deceda daca nu se va interveni chirurgical pentru ligaturarea duetului.
Tinand seama de traiectul anatomic al duetului toracic, lezarea lui intraoperatorie se va produce mai frecvent de partea dreapta cand se interne pentru afectiuni situate la un nivel inferior corpului vertebral 6 toracic si pe partea stanga cand se va interveni cranial de acesta cum ar fi mobilizarea arcului aortic, a esofagului superior sau a arterei subclai.

Chilotoraxul din neoplazii
Duetul toracic poate fi interesat atat in afectiunile benigne cat si in cele maligne prin compresiune, invazie directa sau embolizare tumorala. in aceste situatii chilotoraxul poate fi uni sau bilateral. Mecanismul prin care se produce este ruperea tributarelor duetului datorita cresterii presiunii lichi-
dului limfatic retrograd obstructiei. Cele mai frecvente cazuri au fost observate dupa limfosarcoame, limfoame retroperitoneale sau cancere pulmonare primitive cu invazia mediastinului (6).

Cauze diverse
Infectiile, filarioza, pseudochistul pancreatic, trom-boza venelor jugulare sau a subclaei, ciroza hepatica si tuberculoza pot fi cauze a aparitiei chilo-toraxului. Acesta mai poate fi intalnit in cazul lim-fangiomului benign de duet toracic sau a limfangio-matozei pulmonare (asociat cu hemoptizia si pneu-motoraxul la femei tinere - decesul surne la cea 10 ani de la descoperirea bolii).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor