mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Cancerul bronhopulmonar
Index » Chirurgia toracica » Cancerul bronhopulmonar
» Clinica

Clinica





Date generale
Studiile statistice arata ca doar 5% din pacienti sunt asimptomatici in momentul stabilirii diagnosticului, tumora fiind descoperita la o examinare ra-diolologica de rutina. in aceasta situatie improbabila, cel mai frecvent este vorba de un nodul pulmonar solitar.
Numarul pacientilor la care examenul radiologie este negativ, diagnosticul fiind stabilit prin examenul citologic al sputei, este foarte mic.
Marea majoritate a pacientilor se prezinta la medic pentru unul sau mai multe simptome si/sau semne clinice, ce pot fi sistematizate astfel: bronho-pulmonare; intratoracice, dar extrapulmonare; extra-toracice nemetastatice, extratoracice metastatice si generale nespecifice.
Simptomele si semnele bronhopulmonare se dato-resc cel mai frecvent iritarii, ulcerarii sau obstructiei partiale sau totale a bronhiei, sau pot fi rezultatul atelectaziei sau sindromului supurativ retro-stenotic.
Simptomele si semnele intratoracice, dar extrapulmonare, rezulta din procesul de crestere a formatiunii tumorale, fiind produse fie prin extensia directa a procesului tumoral la structurile intratoracice, fie prin metastazarea in limfoganglionii mediastinali. Ele apar la 15% din pacienti.
Manifestarile extratoracice nemetastatice reprezinta de fapt sindroame paraneoplazice. Ele apar in 2% din cazuri. Nici unul din aceste sindroame nu este specific si fiecare din ele poate apare in asociatie cu alte leziuni maligne. Ele apar mai frecvent decat sunt raportate, datorita dificultatilor de incadrare si marii lor varietati.
Manifestarile extratoracice datorate metastazarii carcinomului bronsic nu sunt rare. Prezenta acestora contraindica de regula actul chirurgical.
Simptomele generale nespecifice apar la multi pacienti. Cel mai frecvent se inregistreaza scaderea in greutate si astenia. Mecanismul intim al pierderii in greutate nu este cunoscut (ar fi implicate citokine de tipul interieukinei-l sau factorului de necroza tumorala alpha). Cand aceste simptome sunt pregnante, trebuie sa ne gandim si la posibilitatea extensiei intraabdominale a procesului tumoral.

Semne si simptome in CBP
Simptome si semne toracice
. Tusea (la 75% din pacienti, LeRoux 1968).
. Hemoptizia (la 57% din pacienti, apare ca prim simptom la 4%).
. Durerea toracica.
. Dispneea.
. Simptome febrile respiratorii la 22% din pacienti (sursa marilor erori de diagnostic).
. Raguseala prin paralizia de coarda vocala (infiltrarea nervului laringeu recurent stg.) 5%.
. Sindromul de vena cava superioara (5%).
. Sindromul Claude Bernard-Homer.
. Sindromul Pancoast-Tobias.
. Disfagia (1%).
. Colectii pleurale recidivante (10%).
. Paralizia diafragmatica prin paralizia nervului frenic ipsilateral (rar simptomatica).
Simptome si semne extratoracice nemetastatice (sindroame paraneoplazice).
. Endocrine: hipercalcemie, sindrom Cushing, sindromul carcinoid, ginecomastie, hipersecretie de STH sau ADH, hipoglicemie, hipertiroidism, hiper-calcitonemie, hipersecretie de prolactina, FSH, LH.
. Neurologice: encefalopatie, degenerare cerebe-lara subacuta, neuropatie periferica, polimiozita, sindromul Lambert-Eaton, leucoencefalopatia multi-focala progresiva, nevrita optica.
. Scheletice: degete hipocratice, osteoartropatia hipertrofica pulmonara.
. Hematologice: anemia, reactii leucemoide, trom-bocitoza, trombocitopenia, eozinofilia, anemia a-plastica, leucoeritroblastoza, CID.
. Cutanate si musculare: hiperkeratoza, dermato-miozita, acanthosis nigricans, hiperpigmentarea, eritema gyratum repens, hipertricoza lanunginosa castigata.
. Alte: sindrom nefrotic, hipouricemie, secretia de peptid intestinal vasoactiv cu diaree, hiperami-lazemia, anorexia cu casexie.
Principalele caracteristici ale sindroamelor paraneoplazice mai frecvent mentionate in literatura sunt redate in elul III.
Simptome si semne extratoracice metastatice
. Neurologice (3-6%): hemiplegia, tulburari de personalitate, confuzia, tulburari de vorbire, defecte de vedere, durere.
. Osoase: durerea osoasa si fractura patologica (1-2%).
. Abdominale: icter, ascita, palparea unei tumori abdominale.
. Alte: palparea formatiunilor metastatice la distanta (gat, muschi, subcutan).
Semne si simptome generale nespecifice:
. Scaderea greutatii corporale (1/3 din pacienti, Carbone 1970).
. Astenie.
. Anorexie.

Evaluarea clinica a pacientului
Simptomele si semnele mentionate trebuie bine incadrate. Modul lor de aparitie, durata de timp de cand sunt prezente permit clinicianului aprecierea severitatii procesului tumoral. Feinstein si Wells (1990) au sugerat chiar un sistem de stadializare a severitatii clinice, in care fenomenele clinice sunt grupate in ordinea cresterii impactului prognosticului nefavorabil in 5 grupe. in prezent inca se utilizeaza pe scara larga clasificarea functionala a lui Karnofsky si Burchenal (1949), atat ca factor in selectia terapiei, cat si ca ghid prognostic (el I.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor