mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Anatomia chirurgicala a mediastinului
Index » Chirurgia toracica » Anatomia chirurgicala a mediastinului
» Limitele mediastinului

Limitele mediastinului





Anterior se gaseste peretele stemo-condral, posterior vertebrele toracice, lateral pleurele mediastinale, inferior diafragma. Superior mediastinul comunica larg cu regiunile gatului, Limita sa superioara este constituita de un oblic care trece prin marginea superioara a manubriului sternal si a discului dintre C7 si T1.

Subimpartirea mediastinului
Nomina anatomica imparte mediastinul in me-diastin superior, mediastin anterior, mijlociu si posterior. Exista si alte impartiri ale mediastinului in functie de criterii anatomice, chirurgicale sau radiolo-gice. Toate aceste subimpartiri sunt conventionale si fiecare are o utilitate practica. Dupa unii autori un pretraheal imparte mediastinul intr-un mediastin dorsal si unul ventral. Mediastinul ventral este impartit intr-un etaj superior timeo-scular si unul inferior cardio-pericardic, sau, este impartit in 3 etaje, un etaj superior timic, un etaj mijlociu in care se gasesc sele mari si un etaj inferior cardiac. Mediastinul dorsal este impartit intr-un etaj traheal si unul infratraheal. Anatomo-radiologic mediastinul este impartit prin doua uri orizontale si doua frontale in 9 campuri conventionale. Dupa nomina antomica, doua uri, unul care trece prin apertura toracica superioara si altul care trece anterior prin unghiul sternal si posterior prin marginea inferioara a T4, delimiteaza mediastinul superior. Mediastinul superior contine originea muschilor sterno-hioidiani si sterno-tiroidiani, extremitatea caudala a m. lungi ai gatului, arcul aortic, trunchiul brahio-cefalic, a. carotida comuna stanga si subclavia stanga, venele brahio-cefalice, care se unesc si formeaza vena ca superioara, vena intercostala superioara stanga, traheea, esofagul, duetul toracic, nervul g, n. larin-geul recurent stang, n. frenici, n. cardiaci si ganglioni limfatici. Sub acest mediastinul este impartit in:
- mediastinul anterior intre stern si pericard, care contine ligamentele stemo-pericardice, ramurile arterei toracice interne si tesut conjunctiv lax;
- mediastinul mijlociu care cuprinde inima si pericardul , bifurcatia traheei si bronhiile principale, aorta ascendenta, trunchiul pulmonar si a. pulmonare dreapta si stanga, partea intrapericardica a venei cave superioare, vena azygos, venele pulmonare din dreapta si stanga, nervii frenici, ganglionii limfatici traheobronsici si plexul cardiac;
- mediastinul posterior, este marginit de un care trece inapoia bifurcatiei traheei, a venelor pulmonare si pericardului. Contine esofagul, aorta toracica, canalul toracic, v. axigos si hemiazigos, n. gi si splahnici si ganglionii limfatici mediastinali.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor