mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale aparatului respirator
Index » Bolile sistemului respirator » Afectiuni ale aparatului respirator
» Tulburari respiratorii

Tulburari respiratorii







Tratarea bronsitelorIn cazul unui atac acut de bronsita, stati in pat, intr - o camera cu aer cald, dar nu uscat, pana cand temperatura Dvs. se normalizeaza. Antibioticele si un inhalant care are rol de calmare vor fi foarte eficiente. Folositi un medicament de calmare a tusei, daca este uscata, neproducti. Pentru durere, luati analgezice care sa nu irite stomacul. Bolnavii de bronsita cronica trebuie sa faca exercitii de respiratie, sa stea relaxati, cu degetele pe coastele inferioare. Atunci cand expirati veti simti cum cutia toracica se afunda sub degetele Dvs. Atunci cand inspirati veti simti cum se ridica cutia toracica. Repetati pret de cate minute pe zi aceasta tehnica de tinere sub control a respiratiei.

Cuprins:

Nasul

GÂtul

PlĂmÂnii


Nasul

sus sus
Leziuni


Nasul este foarte vulnerabil la răniri, iar cartilagiul care separă cele două nări, în cazul în care este lezat, se poate congestiona, ceea ce va duce la infecţie sinusală. Nasul poate fi operat în interior, astfel încât cicatricea să nu fie vizibilă la exterior.
Infecţii
Răceala (viroza respiratorie) este cea mai banală infecţie ce afectează nasul, ducând la strănut şi la secreţii nazale abundente de mucus, deoarece virusul determină inflamarea membranei nazale. Spray - ui decongestionant poate să ajute, dar numai dacă este utilizat pentru o perioadă de timp limitată. Bacteriile pot să invadeze mucoasele dacă acestea devin prea uscate sau dacă au fost deteriorate anterior de infecţia virală. Rezultatul poate fi persistenţa secreţiilor nazale sau a unui miros neplăcut, făcând necesar tratamentul cu antibiotice.

Alergiile
Febra fânului şi alte alergii duc la strănut, la congestia şi la umflarea mucoasei nazale, la curgerea nasului, simptome care pot fi eliminate prin antihistaminice sau medicamente antialergice.
Polipii nazali
Sunt mici excrescenţe cărnoase, atârnând de mucoasa nazală, care apar deseori la persoanele alergice. Simptomul obişnuit este dat de senzaţia că nasul este blocat de o parte sau de ambele. Polipii pot fi îndepărtaţi printr-o simplă operaţie, prin care sunt eradicaţi de la bază cu un lanţ sârmos. Polipii nazali sunt aproape întotdeauna, benigni.
Sinuzitele
Cele două sinusuri sunt ca două mici deschizături în cavitatea nazală care pot fi blocate de mucusul prea dens sau de inflamaţia pricinuită de o infecţie. Mucusul produs la nivelul sinusurilor nu se mai poate drena prin nas, deci va apărea o infecţie. Porţiunea feţei care acoperă sinusurile se va umfla, se va înroşi, provocând dureri (sinuzitâ acută). Medicamentele decongestionante pot contribui la deblocarea sinusurilor, iar antibioticele vor trata infecţia. Sinuzitâ cronică, în care nasul este permanent înfundat, se tratează prin decongestionante, antibiotice, şi, ca ultimă soluţie, prin irigarea sinusurilor cu o soluţie salină.

GÂtul

sus sus
Infecţii
Usturimea gâtului este de multe ori primul semn de infecţie a aparatului respirator. Amigdalele şi vegetaţiile adenoide se inflamează, deoarece încearcă să stopeze infecţia. Mucoasele înconjurătoare se înroşesc la rândul lor, provocând senzaţia de usturime, fiind tot mai dureroase pe măsură ce se inflamează. Dacă infecţia se datorează gripei sau virozei, se recomandă gargara cu aspirină sau administrarea unor medicamente gen Faringosept, care se sug, iar în cazufîn care durerea de gât este însoţită de febră sau durează de mai bine de câteva zile, se impune consultul medical. Amigdalele şi vegetaţiile adenoide nu trebuie extirpate numai în cazul în care se infectează prea des sau se tumefiază, ducând astfel la probleme cu auzul.

Laringele se află în partea inferioară a gâtului, şi conţine epiglota şi corzile vocale. Laringita este inflamaţia laringelui, care duce la răguşire sau chiar la pierderea completă a vocii. Cauza poate fi dată de o infecţie.de factori care irită laringele, precum praful, fumul sau de forţarea vocii fără încălzire sau fără antrenament vocal. Tratamentul se face în funcţie de cauză. Pierderea completă a vocii este foarte gravă. Noduli de dimensiuni reduse pot să apară uneori pe corzile vocale. Ei sunt îndepărtaţi prin metode chirurgicale.
Infecţiile grave pot avea ca rezultat îngustarea porţii de trecere a aerului, mai ales la copii, deci orice inflamaţie care face ca respiraţia să fie zgomotoasă sau dificilă trebuie tratată în regim de urgenţă.

PlĂmÂnii

sus sus
Tuşea este unul din mecanismele de apărare a plămânilor. Infecţiile sau corpii străini ca praful sau alte particule inhalate provoacă inflamarea mucoasei tractului respirator şi creşterea vâscozităţii mucusului. Acest mucus, care conţine celule moarte sau praf, este apoi tuşit în afară sau înghiţit. Aerul care intră şi iese din plămâni produce nişte zgomote care sunt auzite de stetoscopul medicului. La persoanele sănătoase, aceste zgomote se aseamănă cu oftatul sau cu foşnetul. La individul bolnav, în schimb, sunetele neobişnuite şi localizarea lor pot să indice afecţiuni ale plămânilor. Constricţia căilor respiratorii se manifestă prin zgomote asemănătoare unor hârâieli şi fluierături. Umplerea cu lichid a arborelui respirator se recunoaşte prin zgomote asemănătoare unui murmur.


Gripa şi alte viroze sunt date de virusuri care invadează plămânii, producând o tuse puternică, uscată, însoţită de alte simptome precum durerile de cap, temperatură mare şi curgerea nasului. Cel mai eficient tratament se face prin repaus la pat şi niedicaţie antivirală pentru cei mai în vârstă sau pentru infirmi.

Dacă tuşea nu dispare după câteva zile sau provoacă dureri, atunci infecţia bacteriană trebuie prevenită prin tratatament cu antibiotice.
Bronşita înseamnă literal inflamaţia bronhiilor. Bronşita acută este atunci când se scuipă prin tuse un mucus gros şi este o complicaţie frecventă a răcelii sau a gripei. Bronşita cronică este o afecţiune în care mecanismele de curăţare normală a mucusului sunt deteriorate datorită unei expuneri îndelungate la fumul de ţigară sau la alte substanţe iritante. Pacienţii suferă de infecţii repetate la piept, de tăierea respiraţiei şi de accese de tuse, mai ales dimineaţa. Tratamentul cel mai eficient se face prin evitarea cauzei.adică prin renunţarea la fumat sau la mediul poluant. Medicamentele prescrise sunt, de regulă, antibiotice, inhalante şi expectorante.

Emfizemul se manifestă la persoanele în vârstă, mai ales la cele care au suferit de alte afecţiuni pulmonare, cum ar fi bronşitele cronice şi astmul. Procesul fiziologic de pierdere a elasticităţii se accelerează, iar membrana alveolară se rupe pentru a forma saci alveolari mai mari, deci suprafaţa potenţială pentru schimburile de gaze se reduce. Tăierea respiraţiei este destul de gravă, unii pacienţi având nevoie chiar de tub de oxigen, iar pacienţii sunt apoi victime uşoare ale bolilor de inimă şi ale pneumoniei.
Pneumonia poate fi cauzată de virusuri, de bacterii sau de alţi factori, cum ar fi imobilitatea postoperatorie sau la persoanele în vârstă. Alveolele pulmonare, care ar trebui să fie pline cu aer, sunt de fapt pline cu lichid, făcând respiraţia mult mai dificilă, iar pacientul este febril. Infecţiile bacteriene pot fi contracarate cu succes de antibiotice, iar pneumonia se constituie într-o boală fatală numai pentru persoanele în vârstă sau cele care au rezistenţa organismului scăzută. Pneumonia declanşată de un anumit microorganism, Pneumocystis cârmii, este o boală mortală la cei care suferă de SIDA.

Psitacoza (boala papagalului) are simptome asemănătoare cu ale pneumoniei. Răspunde la tratamentul cu antibiotice.
Tuberculoza poate să cuprindă multe părţi ale corpului, dar locul primar al infecţiei este reprezentat de plămâni. Boala activă se caracterizează prin tuse, (sângele apare în spută numai în stadiul final), pierderi în greutate, transpiraţii nocturne şi oboseală. Pentru persoanele care nu prea au probleme cu sănătatea, riscul infectării cu TBC este relativ mic, dar boala este foarte gravă în ţările în curs de dezvoltare şi pentru persoanele care au sistemul imunitar deficitar. Vaccinarea împotriva infecţiei primare este la îndemâna tuturor, iar boala poate fi tratată cu antibiotice administrate pe termen lung.

Pleurezia este o boală în care membrana pleurală ce înconjoară plămânul se inflamează. Acumularea de lichid între membrane se face cu sau fără dureri. Pleurezia este de obicei o complicaţie a altor boli de plămâni iar tratamentul depinde de boala primară.
Pentru informaţii asupra astmului, vezi Alergiile, pag 215.
Fibroza chistică este o boală cronică a glandelor exocrine şi afectează sistemul respirator, pancreasul şi glandele sudoripare, declanşând secreţia lor excesivă. Mucusul gros şi lipicios este tipic pentru aceste boli. Pentru a îndepărta mucusul din plămâni şi pentru a împiedica recurenţa lui, se impun exerciţiile zilnice de respiraţie şi fizioterapia.
Pentru informaţii asupra cancerului de plămâni, vezi pag 195.

Tratarea pneumoniei
Forma gravă are nevoie de tratament intraspitalicesc şi cu antibiotice. Pacientul stă în pat, în poziţie semişezândă, într - o cameră ventilată. La început este hrănit numai cu lapte, suc de portocale, alte lichide de acest gen, apoi cu mâncăruri solide, după o zi sau două. Drenajul pos-tural (sprijinirea bolnavului astfel încât partea afectată să stea cel mai sus) ajută la eliminarea sputei, după cum acelaşi efect îl are şi aşezarea unei palme pe pieptul pacientului şi lovirea mâinii cu îndoitura oaselor de la degete. Tratamente asemănătoare ajută şi în cazul abcesului pulmonar, bronşectaziei şi fibrozei chistice.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor