mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburari ale functiei gastrointestinale
Index » Boli » Tulburari ale functiei gastrointestinale
» Fotoprotectia

Fotoprotectia







Deoarece fotosensibilitatea cutanata este cauzata de expunerea la lumina solara, rezulta ca evitarea soarelui ar elimina aceste tulburari. Din nefericire, presiunile sociale fac din aceasta o alternativa nepractica pentru cei
mai multi indivizi, ducand la cautarea unei abordari mai bune a fotoprotectiei.
Fotoprotectia naturala este asigurata de proteine structurale din epiderm, in special keratinele si melanina. Cantitatea de melanina si distributia ei in celule este reglata genetic si indivizii cu ten mai inchis (tip cutanat IVI) prezinta un risc scazut de aparitie a cancerelor cutanate.
Alte forme de fotoprotectie cuprind imbracamintea si ecranele solare. imbracamintea constituita din materiale textile strans tesute, indiferent de culoare, asigura o protectie substantiala. Palariile cu boruri largi, manecile lungi si pantalonii reduc toate expunerea directa. Ecranele solare sunt de doua mari tipuri-chimice si fizice. Ecranele cu agenti chimici sunt cromofori care absorb energia din regiunile UA si/sau UB, diminuand astfel absorbtia fotonilor de catre piele (elul 58-5). Ecranele solare sunt evaluate in ce priveste efectul lor fotoprotector prin factorul de protectie solara (FPS). FPS este pur si simplu raportul dintre timpul necesar pentru a produce eritem de arsura solara, cu si fara aplicare de ecran solar. Niveluri ale FPS de 15 sau mai mult asigura protectie efectiva impotriva UB si, intr-un grad mai redus, UA. Categoriile majore de ecrane solare chimice cuprind acidul p-aminobenzoic si esterii sai, benzofenone, antranilati, cinamati si salicilati. Ecranele solare fizice sunt mixturi opace la lumina ce contin particule metalice, cum este oxidul de titan, care imprastie lumina, reducand astfel absorbtia de fotoni de catre piele.


Pe langa absorbtia luminii, un determinant decisiv al efectului fotoprotector al ecranelor solare este capacitatea lor de a ramane pe piele, o proprietate denumita substantivitate. In general, esterii acidului p-aminobenzoic in formula cu vehiculi umidi-fianti asigura cea mai mare substantivitate.

Fotoprotectia poate fi realizata si prin limitarea timpului de expunere in timpul zilei. Deoarece majoritatea expunerii solare totale pe viata a unui individ poate avea loc pana la 18 ani, este important sa se educe parintii si copin mici in legatura cu riscurile luminii solare. Simpla eliminare a expunerii la orele amiezii va aduce o reducere substantiala a expunerii pe viata la UB.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor