mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diareea si constipatia
Index » Boli » Diareea si constipatia
» Constipatia

Constipatia







DEFINITIE Constipatia este o acuza frecventa in practica clinica. Datorita registrului larg de manifestari intestinale normale, constipatia este dificil de definit exact. Cele mai multe persoane au cel putin 3 scaune/saptamana. Constipatia a fost definita ca o frecventa a defecatiei mai rara de 3 ori/ saptamana. Totusi, frecventa scaunelor in sine nu e un criteriu suficient, deoarece multi pacienti constipati descriu o frecventa normala a defecatiei, dar senzatii subiective de efort defecator excesiv, scaune tari, plenitudine abdominala inferioara si o senzatie de evacuare incompleta. Astfel, o combinatie a criteriilor subiective si obiective trebuie utilizata pentru a defini constipatia.
CAUZE Fiziopatologic, constipatia provine din tranzit colonie sau functie anorectala alterate ca urmare a unei tulburari primare a motilitatii, anumitor medicamente sau in asociatie cu un numar crescut de boli sistemice care afecteaza tractul gastrointestinal. Constipatia de orice cauza poate fi exacerbata de boli cronice care duc la leziuni fizice sau mintale si antreneaza inactivitate sau imobilitate fizica. Factorii favorizanti sunt lipsa fibrelor din dieta, slabiciune musculara generalizata si, probabil, stres si anxietate.


La pacientii care se prezinta cu un debut recent al constipatiei trebuie cautata o leziune obstructiva a colonului. Pe langa un neoplasm de colon, alte cauze de obstructie colonica includ stricturile datorate ischemiei colonului, boala diverticulara sau boli intestinale inflamatorii, corpii straini sau stricturile anale. Spasmul sfincterian anal datorat unor hemoroizi sau unei fisuri dureroase poate de asemenea inhiba dorinta de a evacua materiile fecale.In absenta unei leziuni obstructive a colonului, motilitatea colica modificata poate mima obstructia de colon. intreruperea inervatiei parasimpatice a colonului ca rezultat al afectiunilor sau leziunilor coloanei lombosacrate sau nervilor sacrati poate produce constipatia cu hipomobilitate, dilatare colonica, tonus si senzatii rectale scazute si defecatie defectuoasa. La pacientii cu scleroza multipla, constipatia poate fi asociata cu disfunctia neurogena a altor organe. Similar, constipatia poate fi asociata cu leziuni ale SNC provocate de parkinsonism sau accident vascular cerebral. in America de Sud, infectia parazitara din boala Chagas poate provoca constipatiaprin lezarea celulelor ganglionare ale plexului mienteric. Boala Hirschsprung sau aganglionoza se caracterizeaza prin absenta neuronilor mienterici intr-un segment al colonului distal aflat imedial proximal de sfincterul anal. Aceasta determina un segment de intestin contractat care produce obstructia si dilatarea proximala. in plus, un reflex rectosfincterian inhibitor absent determina imposibilitatea de relaxare a sfincterului anal intern dupa distensia rectala. Cei mai multi pacienti cu boala Hirschsprung sunt diagnosticati de la varsta de 6 luni, dar in unele cazuri simptomele sunt destul de usoare pentru ca diagnosticul sa fie intarziat pana la maturitate ( modulul 288).
Medicamente ce pot determina constipatie sunt cele cu proprietati anticolinergice, ca antidepresivele si antipsihoticele, codeina si alte analgezice narcotice, antiacidele continand aluminiu sau calciu, sucralfatul, compusii cu fier si blocantii canalelor de calciu. La pacientii cu anumite endocrinopatii ca hipotiroidismul si diabetul zaharat, constipatia este in general usoara si raspunde la terapie. Rareori, un megacolon ce pericliteaza viata apare la pacientii cu mixedem. Constipatia este frecventa in timpul sarcinii, probabil ca rezultat al nivelurilor modificate de progesteron si estrogeni care scad tranzitul intestinal. Bolile vasculare de colagen pot fi asociate cu constipatia, care poate fi o caracteristica deosebit de importanta a sclerodermiei sistemice progresive, in care tranzitul intestinal intarziat este provocat de atrofia si fibroza musculaturii netede colice.


La marea majoritate a pacientilor cu constipatie grava, nici o cauza clara nu poate fi identificata. in constipatia idiopatica a copilariei, atat factorul psihologic cat si cel fiziologic sunt considerati a juca un rol. Copin afectati au deseori tranzitul colonie lent, localizat la colonul distal si rect si s-a sugerat faptul ca, in aceste tulburari, comportamentul de abtinere voluntara sau functia anorectala anormala ar juca un rol. Femeile tinere si de varsta medie pot prezenta constipatie severa caracterizata prin defecatie de frecventa scazuta, efort excesiv de defecatie si lipsa de raspuns la aportul de fibre sau laxative usoare. in 70% din astfel de cazuri, tranzitul colonie lent (inertia colonului) poate fi demonstrat de trecerea intarziata a markerilor radioopaci prin colonul proximal. in 30% din cazuri, tranzitul colic este normal si pot fi demonstrate anomalii ale functiilor motorii si sensibilitatii anorectale. Termenii obstructie a evacuarii si anism au fost utilizati pentru a descrie aceasta forma de constipatie care pare sa rezulte din relaxare insuficienta sau contractie inadecvata a muschilor puborectali si sfincterului anal extern. Deoarece relaxarea acestor muschi implica inhibitia corticala a reflexului spinal in timpul defecatiei si poate fi modificata prin biofeedback, se speculeaza faptul ca o astfel de disfunctie rectosfincteriana este mai degraba dobandita sau invatata decat o boala organica sau neurogena. "Sfortarile\" cronice la defecatie pot provoca coborarea seului perineal si intinderea nervului rusinos, ducand astfel la un sfincter anal incompetent si incontinenta fecala. Prolapsul rectal poate afecta defecatia ca urmare a invaginarii rectale sau lezarii cronice a nervului rusinos. Rectocelul este o herniere rectala anterioara care poate interfera cu defecatia prin umplerea cu materii fecale preferential in timpul incercarilor de defecatie.
Pseudoocluzia intestinala idiopatica cronica este o tulburare rara in care episoade de ocluzie intestinala nu sunt insotite de semne de blocare mecanica ( modulul 288). Aceasta tulburare poate fi familiala, ca rezultat al unei neuropatii sau miopatii afectand intestinul si in unele cazuri ca urinara. Megacolonul idiopatic sau megarectul este caracterizat printr-un colon, respectiv rect dilatat, cu constipatie si dificultati la defecatie atribuite disfunctiei neurogene.
La adultii tineri si de varsta medie, constipatia este cel mai frecvent atribuita sindromului de colon iriil. Spre deosebire de alte sindroame idiopatice de constipatie descrise mai sus, sindromul de colon iriil este in mod caracteristic insotit de dureri abdominale, in special in abdomenul inferior, ca si de evacuarea unor scaune mici si tari, cu senzatie de evacuare incompleta si efort excesi Pacientii acuza si flatulenta, balonare abdominala, pirozis, greata, disfagie, dureri ale spatelui si simptome genitourinare. Tranzitul colonie este de obicei normal la acesti pacienti si baza fiziopatologica exacta pentru simptome este incerta ( modulul 287).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor